8.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Φέρτε τώρα την πρόταση για ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους με αυξήσεις | Γ.Σ. ΕΝΕΔΕΠ, Τετάρτη 13 Απρίλη

Τώρα υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους
με αυξήσεις και εφαρμογή των βαρέων

Κανένας εκβιασμός δεν πιάνει στο Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ
Φέρτε τώρα την πρόταση για ΣΣΕ

Συνάδελφοι,

Διανύουμε μια περίοδο που το ΔΣ του Σωματείου μας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις αποφάσεις που έχουμε λάβει όλοι μαζί, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις και όλους τους προβληματισμούς σας.

Τη Τρίτη 12 Απριλίου για πολλοστή φορά υπάρχει συνάντηση με την εργοδοσία απαιτώντας να μας φέρει γραπτώς τη προφορική ως τώρα πρόταση της για να υπογραφεί ΣΣΕ. Η εργοδοσία, μήνες τώρα, ψάχνει αφορμές και δικαιολογίες για να μη καταθέσει γραπτή πρόταση. Το τελευταίο μάλιστα πρόσχημα της είναι η απαίτηση της να αποσύρουμε την αγωγή μας για τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών του δικού της «σωματείου».

Συνάδελφοι, ποτέ δεν υποστείλαμε τη σημαία της αγωνιστικής διεκδίκησης, αυτές οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις λύγισαν εφοπλιστές και “COSCO”, έσπασαν κάθε αδιαλλαξία τους, αυτό έφερε ότι έχουμε μέχρι τώρα κερδίσει από την εργοδοσία, σε μια περίοδο που μάλιστα τα κέρδη που ανακοινώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της “COSCO” & DPORT να είναι προκλητικά και δυσθεώρητα, κέρδη που εμείς έχουμε δημιουργήσει μέσα από τη δική μας δουλειά, μέσα από τον δικό μας ιδρώτα, μέσα από τις δικές μας δυστυχώς ζωές.

Όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε εκατ. ευρώ να δημιουργούνται μπροστά στα μάτια, όλα αυτά τα χρόνια στις δικές μας πλάτες που έχουν σακατευτεί παζαρεύανε τα δικά τους ποσοστά κερδών.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως οι συνθήκες ζωής των δικών μας οικογενειών χειροτέρευαν. Έχουμε φθάσει μάλιστα σήμερα να σιχτιρίζουμε καθημερινά γιατί πλέον δεν τα βγάζουμε πέρα. Όσες κάρτες και να μας δώσουν, το κόστος ζωής έχει «ξεφύγει», πόσοι από εμάς δεν κανονίζουμε να έρθουμε 2-3 μαζί για να γλυτώσουμε έστω κάνα ευρώ.

Συνάδελφοι, το ΕΝΕΔΕΠ δημιουργήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης των απεργιών του 2014 που έφερε τότε κάποιες πρώτες κατακτήσεις.

Σφυρηλατήθηκε μέσα στους αγώνες του 2018 που παρόλη τη υπονομευτική δραστηριότητα κάποιων «συναδέλφων» με τη δημιουργία του εργοδοτικού «συνδικάτου», και τότε οι κατακτήσεις ήταν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των απεργιακών κινητοποιήσεων που αποφασίσαμε όλοι μαζί.

Το Σωματείο μας ισχυροποιήθηκε και δέθηκε με περισσότερους εργάτες, οδηγούς και χειριστές πλέον από όλο το λιμάνι του Πειραιά με τις απεργιακές μάχες του τελευταίου χρόνου. Αυτοί οι δεσμοί πλέον «αίματος», έδωσαν τη δύναμη να ξεκινήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη μάχη για να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες εργασίας και ασφάλειας ώστε να μη θρηνήσουμε άλλον «Δημήτρη», αλλά και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές μας για να υπογραφεί επιτέλους μια ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες και όχι στα κέρδη της εργοδοσίας.

Αυτοί οι αγώνες όσο και να προσπαθούν να υπονομεύσουν και να διαβάλουν η εργοδοσία και τα τσιράκια της που αλωνίζουν μέσα στα γραφεία της ΣΕΠ, αυτοί οι αγώνες έφεραν τη 5άρα πόστα, τη κατάργηση των κόντρα βαρδιών, την δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς, καταγγελίες, διαβάλανε τα ονόματα μας και τις οικογένειες μας. Πόσες φορές δεν είπανε τα τσιράκια τους ότι «τα πήραμε μέσα σε βαλίτσα και εξαφανιστήκαμε» ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, παραμένουμε η πλειοψηφία μας 16άρηδες, με πολύ λιγότερα μεροκάματα σε αρκετές περιόδους. Κι όμως συνάδελφοι εμείς οι κάθε λογής «μουτζούρηδες», κατορθώσαμε όλοι μαζί να τους «τρίψουμε στη μούρη» τις αγωγές και τις καταγγελίες τους και να φέρουμε το χαμόγελο σε όλο το λιμάνι αλλά και σε 100ντάδες συνδικάτα και ομοσπονδίες από όλο το κόσμο.

Με αυτή την αισιοδοξία και αξιοπρέπεια συνεχίζουμε και σήμερα που έρχονται και νέοι εκβιασμοί.

Όπως δεν λυγίσαμε στους εκβιασμούς τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά και πιο μαζικά και οργανώνουμε την επόμενη μάχη ενάντια στο κύμα της ακρίβειας, των κατασχέσεων που αναμένεται να πάρουν μορφή «τσουνάμι», ενάντια στις διακοπές της ΔΕΗ που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα αφού δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους λογ/σμούς χρυσάφι.

Σήμερα η εργοδοσία μας εκβιάζει να αποσύρουμε όλες τις νομικές ενέργειες μας για να μας καταθέσει γραπτά, την έως τώρα προφορική πρόταση της, για τη ΣΣΕ, μια πρόταση που ούτε καν γνωρίζουμε τη τελική της μορφή. Να αποσύρουμε την αγωγή μας για τις παράνομες ενέργειες του εργοδοτικού της σωματείου για την νομιμότητα των αρχαιρεσιών τους, που έγιναν μέσα από κάθε μορφής εκβιασμό στους καινούργιους συναδέλφους, με κάθε λογής μηχανορραφία και νοθεία .

Και ενώ ζητάνε να αποσύρουμε τις δικές μας ενέργειες, αυτοί ακόμη μας σέρνουν σε δικαστήρια γιατί είπαμε «τέρμα πια», οι εργάτες στο λιμάνι έχουμε αξιοπρέπεια και στόματα να ταΐσουμε, ακόμη τρέχουμε για αγωγές προς εμάς για τις απεργίες, αγωγές που έχουν κάνει “COSCO” , DPORT, εφοπλιστές κοιντενεράδικων και ενώ ακόμη δεν βάζουν σε εφαρμογή την απόφαση για τα ΒΑΡΕΑ.

Η ντροπή, ντροπή δεν έχει και η αξιοπρέπεια των λιμενεργατών δεν ξεπουλιέται! Δεν λυγίσαμε μπροστά σε όλες τις δυνάμεις καταστολής που μαζέψανε για να σπάσουν την απεργία μας. Το σύνθημα που ακούστηκε εκείνες τις ημέρες συνεχίζει να είναι επίκαιρο. «ούτε με rafale, ούτε με φρεγάτες, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι λιμενεργάτες. Υπογραφή τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις»

Συνάδελφοι, από θέση ευθύνης, που όλοι μαζί μας έχετε εξουσιοδοτήσει, δεν αποδεχόμαστε κανέναν εκβιασμό και καμιά τρομοκρατική ενέργεια. Συνεχίζουμε με βάση τις αποφάσεις που όλοι μαζί έχουμε πάρει. Και πάντα σας ενημερώνουμε για κάθε ενέργεια μας και μαζί αποφασίζουμε. Έτσι είναι ένα πραγματικά εργατικό σωματείο.

Έχουμε κάνει σαφές από την αρχή ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε όλα τα σωματεία του λιμανιού τη ΣΣΕ, αρκεί να ανταποκρίνεται σε αυξήσεις και διεκδικήσεις που έχουμε εμείς ανάγκη και όχι η εργοδοσία. Και σε αυτή τη περίπτωση θα αποσύρουμε κάθε αγωγή, γιατί κύριο μέλημα μας είναι τα δικαιώματά των εργαζομένων. Αυτό μάλιστα δεσμευτήκαμε με κάθε τρόπο σε κάθε διαπραγματευτική συνάντηση ακόμη και μπροστά σε υπουργούς και δικηγόρους.

Οδηγός μας είναι οι μαζικές γενικές συνελεύσεις. Εμείς τσιράκια δεν είμασταν και ούτε τομάρια να κοιτάμε την πάρτη μας.

Ας μας φέρει επιτέλους τη πρόταση της εργοδοσία να γίνει γνωστή σε όλους τους εργαζομένους του λιμανιού για να μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε και τότε θα αποσύρουμε την ίδια ημέρα την αγωγή μας. Άραγε αυτοί θα σταματήσουν να μας τρέχουν σε δικαστήρια με μάρτυρες τον γνωστό σε όλους υπεύθυνο ασφαλείας του λιμανιού, τους ίδιους τους διευθυντές της DPORT , COSCO;

Μαζί όλοι μια γροθιά, ισχυροποιούμε το Σωματείο μας, το δικό μας αντιπροσωπευτικό σωματείο.

Συνεχίζουμε δυνατά, μαζικά, αγωνιστικά, συσπειρωμένα.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην ανοιχτή γενική συνέλευση την Τετάρτη 13-4-2022 στο λιμάνι (έξω από το καφέ). Η παρουσία όλων αυτές τις κρίσιμες και σημαντικές στιγμές είναι απαραίτητη! Οι όροι αμοιβής και εργασίας, μας αφορούν όλους και δεν θα επιτρέψουμε να υπογράφουν μέσα σε κλειστά γραφεία. Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 13.00 και θα λήξει στις 18.00 για να εξυπηρετηθουν όλοι οι συνάδελφοι.

Παρόμοια Άρθρα