Κι όσο αυξάνεται η ανεργία, τόσο οι εργοδότες αυξάνουν τις αξιώσεις τους, ζητώντας χρόνια προϋπηρεσία από άξια παιδιά 22 ετών. «Η ανεργία στις γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσια όπως και στους νέους. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ποσοστό νέων με εκπαίδευση χωρίς μια ειδίκευση, κι αυτό είναι αποτυχία της κυβέρνησης, να μπορέσει δηλαδή να δημιουργήσει τέτοιες κατευθύνσεις ώστε κατά την εκπαίδευση να αποκτούν και εμπειρία» λέει σχετικά ο κ. Βατικιώτης και καταλήγει: «Στην Ελλάδα το να είσαι άνεργος σημαίνει άφραγκος. Στο εξωτερικό, σημαίνει επιδοτούμενος. Εδώ ο ΟΑΕΔ επιδοτεί ένα μικρό ποσοστό».

Μεταρρύθμιση ΟΑΕΔ για …σβήσιμο ανέργων από το μητρώο

Κι όλα συμβαίνουν με φόντο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για διάλυση του ΟΑΕΔ. Ένα νομοσχέδιο που φαίνεται πως μεταξύ άλλων θα φέρει και σβήσιμο ανέργων από το μητρώο, εμφανίζοντας μικρότερη ανεργία στην κοινωνία.

Προ λίγων ημερών, στα τέλη του Μάρτη, ανοιχτή επιστολή προς ανέργους και άνεργες έστειλε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, εξηγώντας τι θα σημαίνει για τον Οργανισμό η διάλυσή του από το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας. Μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι «Θα διαγράφεσαι από τον ΟΑΕΔ για δυο χρόνια, δεν θα λαμβάνεις κανένα επίδομα, καμία παροχή και καμία ενημέρωση, ακόμα και στην περίπτωση που, στο μεσοδιάστημα, έχεις διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας. Αυτό θα συμβεί αν διαφωνήσεις να αναλάβεις εργασία σε τρεις εργοδότες που σου υποδειχθούν. Η προτεινόμενη διάταξη σου απαγορεύει τη διαφωνία και θεωρεί τους όρους εργασίας μονομερές προνόμιο του εργοδότη. Σου αφαιρεί το δικαίωμα της επιλογής, σου αφαιρεί το δικαίωμα να ονειρευτείς και να διεκδικήσεις μια καλύτερη θέση εργασίας. Σου στερεί ακόμα και το επίδομα ανεργίας για το χρονικό διάστημα που θα εκτίεις την ποινή σου, ενώ έχεις καταβάλει εισφορές για τη λήψη του».

Κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης «Δουλειές Ξανά», σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων και ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και η μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο για αύξηση της απασχόλησης. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, σημειώνει ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου «βρίθει «παραλείψεων» ευνοϊκών διατάξεων για τους ανέργους, αλλά και για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό»

Οι εργαζόμενοι όμως διαφωνούν και με την αλλαγή ονόματος του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). «Πριν καν στεγνώσει το μελάνι του νέου Οργανογράμματος, ο αλέκτωρ λάλησε.  Και αν η αλλαγή ονόματος υποκρύπτει αλλαγή στόχων, η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος δεν υποκρύπτεται, είναι εμφανέστατη, χωρίς ωστόσο, εμφανή λόγο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στο ΤΡΡ μίλησε και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. «Η χώρα παραμένει στον αστερισμό της μεγάλης ανεργίας. Μειώθηκε η στατιστική ανεργία αλλά η εγγεγραμμένη με τους μακροχρόνια ανέργους είναι μεγάλη, σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο. Η ΕΛΣΤΑΤ δε μετράει τους μακροχρόνιους και συρρικνώνει το ποσοστό της ανεργίας. Τα πραγματικά ποσοστά είναι θλιβερά» υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας συναντώνται σε νέους και γυναίκες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους πανηγυρισμούς υπουργών ότι μείωσαν την ανεργία. «Μειώνεται στατιστικά η ανεργία, αλλά με φθηνή απασχόληση» λέει σχετικά. «Το 35,9% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 479 ευρώ μεικτά. Μιλάμε για 779.000 ανθρώπους, πάνω από το 1/3», τόνισε κάνοντας λόγο για «ζούγκλα στα εργασιακά και φτωχοποίηση».

Σχολιάζοντας, τέλος, το νέο νομοσχέδιο, σημείωσε: «Στοχεύει στο να σβήσει τους μακροχρόνια ανέργους -δυστυχώς θα πω εγώ- με πρόθεση, διάθεση να επιδοτεί την εργασία. Αν και την τρίτη φορά, ο άνεργος αρνηθεί εργασία που του προσφέρεται συγκεκριμένα κριτήρια, δε θα λαμβάνει το επίδομα, θα σβήνεται από το μητρώο και άρα θα αποκλείεται κι από άλλες παροχές, πχ δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΕ, μόρια για θέσεις ΑΣΕΠ».