Μεγάλη και συγκινητική είναι η κινητοποίηση συμπαράστασης στον Σαϊντού Καμαρά που απειλείται με απέλαση, η οποία κρίνεται την Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό, καθώς πριν λίγους μήνες έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου του.

Η ΕΛΜΕ της περιοχής έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη διευκόλυνση των πολλών ανθρώπων, που θέλουν να βρεθούν στο πλευρό του.

Μάλιστα, ο Σαϊντού παρέλασε μαζί με τους συμμαθητές του το πρωί της Παρασκευής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. «Είμαστε μαζί σου» φώναξαν οι συμμαθητές και ο κόσμος που βρέθηκε στην παρέλαση για να τον χειροκροτήσει, ενώ εκείνος ευχαρίστησε όλους όσοι τον στηρίζουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε έρθει ασυνόδευτος στην Ελλάδα, σε ηλικία 16 ετών, το 2019, έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης και ξεκίνησε να φοιτά στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου περνώντας με επιτυχία τις τάξεις και αριστεύοντας στα μαθήματα.

Κοινό ψήφισμα υπέρ της παραμονής του Σαϊντού εξέδωσαν οι σύλλογοι διδασκόντων, γονέων και κηδεμόνων και δεκαπενταμελές του σχολείου τονίζοντας πως η απορριπτική απόφαση συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση».

Από την μεριά της η δήμαρχος της περιοχής, Μαρία Ανδρούτσου, δήλωσε στην ΕΡΤ πως όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει το αίτημα να μείνει ο πρόσφυγας στη χώρα μας, ενώ ο διευθυντής του σχολείου που φοιτά μίλησε στην ΕΡΤ για «ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς… Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του».

Μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης του Σαϊντού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #Ο_Saidu_μένει_εδώ. Χιλιάδες χρήστες δημοσιεύουν την ιστορία του και ζητούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μην επιτρέψουν την απέλαση του.

Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαρτίου, ημέρα εξέτασης του δεύτερου αιτήματος του για την παροχή ασύλου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την αρμόδια υπηρεσία.

Πηγή: Alterthess