5.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΔΑΠ: Αρχαιρεσίες την Τρίτη 12 Απρίλη | Απολογισμός Πεπραγμένων, Νοέμβριος 2018 – Μάρτιος 2022

Πρόσφατα

Από τον Απολογισμό Πεπραγμένων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Σεδάπ προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να είναι παρόν στα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και που δεν έχουν λυθεί προφανώς, αλλά αγωνιστήκαμε ώστε να δρομολογηθούν ή να εξευρεθούν λύσεις για το εργασιακό περιβάλλον. Συμμετείχαμε με ψηφίσματα και δράσεις σε θέματα που αγγίζουν την πόλη μας, την ζωή μας, την ανθρωπότητα. Με την λήξη της θητείας, σας απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στις διαδικασίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Γιατί δυνατή συμμετοχή σημαίνει δυνατή εκπροσώπηση στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Να διασφαλίσουμε την αγωνιστική πορεία του σωματείου μας, για να αντιπαλέψουμε σε κάθε πρόβλημα. Έχουμε δείξει πως αγωνιζόμαστε ώσπου να δικαιωθούμε, πρόσφατα η νίκη του ΣΕΔΑΠ με την αλλαγή στάσης από το δήμαρχο για την συνομολόγηση στις δίκες των ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ ΠΑΙΣΔΑΠ, παλαιότερα με τις καθαρίστριες του ΠΑΟΔΑΠ, οι προσωρινοί ΑΣΕΠ, τόσοι αγώνες που είχαν νίκες, έφεραν μονιμότητα στους συναδέλφους και θέσεις εργασίας που είναι πολύτιμες με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Εμείς αντλούμε δύναμη από τους αγώνες μας, αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, της ενότητας , της πάλης και του αγώνα.

Γιατί βλέποντας το σήμερα και το τώρα, η καθημερινότητα γίνεται ολοένα πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη για όλους μας

Η επίθεση που αντιμετωπίζουμε από την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική γιγαντώνεται, ο περιορισμός στα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι απροκάλυπτος, οι ιδιωτικοποιήσεις του δημοσίου πολλαπλασιάζονται, η πανδημία με όλη την εγκληματική της διαχείριση από την κυβέρνηση δεν λέει να κοπάσει, συν την μη ενίσχυση του ΕΣΥ και γενικότερα της ΥΓΕΙΑΣ, συν τις εκδικητικές και τιμωρητικές αναστολές εργασίας όσων υγειονομικών και εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ δεν έχουν εμβολιαστεί, την απειλή των απολύσεών τους και την απαγόρευση άσκησης ακόμα και ιδιωτικού έργου για να μην μπορούν να βιοπορίζονται.

Στα εργασιακά βρισκόμαστε στη δυσκολότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση, στο δρόμο που φρόντισαν να σπείρουν οι διαρθρωτικές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του εργατικού δίκαιου, στο έδαφος της γενικότερης πολιτικής ήττας και υποχώρησης του μαζικού κινήματος και του αγωνιστικού φρονήματος, ζούμε στο πετσί μας την άνθηση του ατομισμού, τον κατακερματισμό χώρων και συλλογικοτήτων, εξατομικευμένες πρακτικές, αλλά και νέες μορφές δεσποτισμού, επιτήρησης και ελέγχου των εργαζομένων.

Η κατάργηση των κεκτημένων με την πολυδιάσπαση της εργατικής τάξης (ελαστική εργασία, πολλαπλές σχέσεις εργασίας στον ίδιο εργασιακό χώρο, επισφαλής εργαζόμενοι, μετανάστες – δημόσιο – ιδιωτικός τομέας, η αδυναμία συγκρότησης ενός σύγχρονου ταξικού διεκδικητικού προγράμματος πάλης, ο λιγοστός συνδικαλισμός, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, ο συνδικαλισμός των προνομίων, ο συντεχνιασμός, ο πολυκερματισμός των δομών του συνδικαλιστικού κινήματος, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα ομιχλώδες τοπίο.

Το διαρκές και αλματώδες κύμα ακρίβειας και το τροπάριο της κυβέρνησης ότι στους «αριθμούς ευημερούμε» αλλά στην πραγματικότητα ο μισθός, η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τις ανάγκες του 1/3 του μήνα, η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί στο άπειρο με απρόβλεπτες συνέπειες, για να μην μιλήσουμε για τις ευάλωτες, κοινωνικές ομάδες – τους ανέργους κλπ, μας οδηγούν σε παράταση της φτωχοποίησης και την εξαθλίωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ταυτόχρονα βιώνουμε μια κατάσταση αστάθειας και απειλής, πρόσφατο συμβάν η ΟΥΚΡΑΝΙΑ, όπου η υπαρκτή απειλή του πολέμου, που μια απρόβλεπτη κίνηση στο συσχετισμό των δυνάμεων των ισχυρών μας αιφνιδιάζει, μας απειλεί ανάλογα με τις διαθέσεις τους.

Συνυπάρχει επίσης η αστάθεια και η απειλή εξαπλώσεων ιών που μας επιτίθονται απρόβλεπτα και άξαφνα με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού χρησιμοποιείται ως κάλυψη για την παράταση της ύφεσης και την αυταρχικότητα στα συλλογικά δικαιώματα, πλέον έχει γίνει πια μια συνηθισμένη κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνει στη ζωή μας.

Εν μέσω όλων αυτών φουντώνει η έξαρση της βίας, οι γυναικοκτονίες, η εγκληματικότητα,ο ρατσισμός, ο φανατισμός, ο χουλιγκανισμός, το bulling.

Για να ολοκληρώσει την εικόνα της καταστροφής του κλίματος, του περιβάλλοντος, επίσης με συνέπειες απρόβλεπτες για τη ζωή του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Είναι λες και ζούμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας με εφιαλτικό σενάριο.

Κι όμως μέσα σε όλα αυτά, ανατέλουν φωτεινές στιγμές που ξορκίζουν την μαυρίλα. Γιατί μέσα από τη μαυρίλα, ξεπηδά το φως. Το προηγούμενο διάστημα οι αγώνες σε διάφορους χώρους (EFOOD, COSCO, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΛΑΡΚΟ, κ.α.) δηλώνουν ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να εκφραστεί με οικουμενική δράση. Το παγκόσμιο κίνημα ΜΕΤΟΟ, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις κ.α.

Εδώ στο χώρο μας, στο Δήμο μας συνέχεια αντιμετωπίζουμε αυταρχικές- απαξιωτικές συμπεριφορές από το Δήμαρχο, προέδρους, σε πλήρη συμπόρευση με την κυβερνητικής πολιτική.

Είμαστε παρόντες και καταγγέλουμε κάθε υβριστικό παραλλήρημα του δημάρχου που στο επιχείρημά του πως για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού δεν έχει να μας αντικρούσει με επιχειρήματα. Καταγγέλουμε κάθε μεθόδευσή του ώστε να προσπαθήσει να απαξιώσει τη δράση του σωματείου, όπως πρόσφατα φέρνοντας κατεπειγόντως! τροποποίηση των όρων φιλοξενίας των παιδικών σταθμών , για να μην κλείσουν για την ετήσια Γενική Συνέλευση, μόλις μία μέρα πριν την προγγραμματισμένη εκλογοαπολογιστική. Δια περιφοράς έκανε τη διαδικασία (τι βολικό!), για να μην υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή, με δικαιολογία ότι σκέφτεται τους γονείς, λες και οι γονείς δεν γνωρίζουν τους όρους φιλοξενίας από την αρχή της εγγραφής των παιδιών. Άλλοι ήταν οι λόγοι και το γνωρίζουμε όλοι, είναι η καταπάτηση και συρρίκνωση της συνδικαλιστικής έκφρασης των εργαζομένων.

Ο Σεδάπ όμως δεν θα σκύψει το κεφάλι. Μαζικά θα απαντάμε με δυναμική επίθεση, θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει ώσπου να επιτύχουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Αυτή είναι η διέξοδος, η δράση συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Η δράση και ο αγώνας. Όπως μας έχει δείξει και η ιστορία του εργατικού κινήματος .

Να διεκδικήσουμε αυξήσεις τους μισθούς και στις συντάξεις στο επίπεδο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί η δύναμη είμαστε εμείς, όλοι μαζί.

Να συμμετέχουμε στο σωματείο ενεργά ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς υπέρ της εργατικής τάξης, στη βάση της ταξικής ενότητας, με σκοπό να αντιστρέψουμε την σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να το ανασυγκροτήσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση και να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κοινά αγαθά (διατροφή, νερό, ενέργεια, υγεία, παιδεία, ενημέρωση, πολιτισμός, στέγη, ελεύθεροι χώροι περιβάλλον).

Να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης και της ελευθερίας, εμείς το εργατικό κίνημα, γιατί ο ανταγωνισμός στα ιμπεριαλιστικά κράτη για την κυριαρχία τους ξεκινά τους πολέμους, για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι στις παγκόσμιες αγορές, στον εξοπλισμό, σε βάρος του λαού.

Μπροστά μας άμεσα έχουμε να δώσουμε μια μάχη διαμαρτυρίας, μια μάχη διεκδίκησης στους δρόμους .

Να δώσουμε μαζική απάντηση στην πανεργατική απεργία που έχουμε στις 6 Απρίλη της 24ωρης Πανεργατικής – Πανελλαδικής Απεργίας, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια.

Γιατί η μαζική συμμετοχή είναι η δύναμή μας, και μόνο στους δρόμους μπορεί να αλλάξει αυτό το σκηνικό. Εμείς μπορούμε να το πετύχουμε, έχουμε ζήσει φωτεινές, νικηφόρες μέσα εδώ σ’ αυτό το Δήμο. Το αδύνατο έχει γίνει δυνατό ας μην το ξεχνάμε.

Εμείς έχουμε τη δύναμη από τους αγώνες μας.

Αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, της συμμετοχής, της ενότητας, της πάλης και τους αγώνα.

Για τον ΣΕΔΑΠ
η πρόεδρος
Στέλλα Τζανίνη

ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις