14.4 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Δικαίωση για μουσικό από Πρωτοδικείου Ρόδου: Αποζημίωση και αναγνώριση σχέσης εξαρτημένης εργασίας με το ΔΟΠΑΡ

Πρόσφατα

Με την υπ’ αριθμ. 103/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (ειδική διαδικασία εργατικών διαφορών) έγινε δεκτή η αγωγή ενός μουσικού, κατοίκου Παστίδας και αναγνωρίσθηκε η σχέση εξαρτημένης εργασίας που τον συνέδεε με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ).

Το δικαστήριο καταδίκασε τον ΔΟΠΑΡ στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 12.872,70 € εντόκως από την 28η Ιουλίου 2020 και έως την πλήρη εξόφληση. Η απόφαση κηρύχθηκε εν μέρει προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 6.000 €.

Το ιστορικό της υπόθεσης 

Ο ενάγων είναι μουσικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στον οποίον το 2012 ανατέθηκε από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.), η συγκρότηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Ρόδου (Σ.Ο.Ρ.) από τη θέση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή. Από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2013 έως και ολόκληρο το έτος 2019 ανέλαβε την έμμισθη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ρόδου.

Στη θέση αυτή υπηρέτησε ανελλιπώς καθόλα τα ως άνω έτη, παρέχοντας τις υπηρεσίες του καθημερινά και αδιάλειπτα συμβάλλοντας καθοριστικά στην στελέχωση της συγκεκριμένης ορχήστρας, στη συστηματική και εύρυθμη λειτουργία της, στην σταθερή παρουσία και συμμετοχή της σε όλες τις πολιτιστικές και εορταστικές (και τουριστικές) εκδηλώσεις του τόπου, καθώς και στην επιτυχή διοργάνωση συναυλιών. Διεξήγαγε δε υπό την διεύθυνσή του κατ’ εντολή και κατόπιν σχετικής αναθέσεως του ΔΟΠΑΡ, συναυλίες σε διάφορα σημεία και περιοχές του νησιού και επιπλέον κάθε έτος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τόσο κατά την περίοδο του Πάσχα όσο και κατά τη χρονική περίοδο των Χριστουγέννων, συναυλίες, οι οποίες μάλιστα έτυχαν μεγάλης απήχησης. Προς την επίτευξη δε του ως άνω σκοπού, σε καθημερινή βάση πραγματοποιούντο πρόβες, (σύμφωνα με το καθορισμένο από τον ΔΟΠΑΡ εργασιακό ωράριο των μουσικών της φιλαρμονικής) υπό την διεύθυνση και εποπτεία του.

Με πρωτοβουλία του ενάγοντος λειτούργησαν το παιδικό τμήμα της φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου και η «Φιλαρμονική μπαντίνα». Τέλος, υπό την καθοδήγηση, τη διεύθυνση και την εποπτεία του ενάγοντος λειτουργούσαν επιτυχώς μουσικά εργαστήρια στον ΔΟΠΑΡ και παιδικά τμήματα, όπου υπό την καθοδήγηση του ενάγοντος παρέχονταν δωρεάν μαθήματα μουσικής, με στόχο τη δημιουργία «φυτωρίου» στη Φιλαρμονική της Ρόδου, στόχος ο οποίος αν μη τι άλλο επετεύχθη.

Με την υπ’ αριθ. 310/2019 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου είχε ήδη εγκριθεί η προηγούμενη υπ’ αριθ. 80/2019 απόφασή του περί τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του ΔΟΠΑΡ, όπου προβλέφθηκε και εγκρίθηκε θέση αρχιμουσικού – διευθυντή Ορχήστρας ΠΕ.

Κι ενώ από την πλευρά του ο ενάγων παρείχε ανελλιπώς και εις το έπακρον τις υπηρεσίες του στον εναγόμενο Δημοτικό Οργανισμό (ΔΟΠΑΡ), εκτελώντας ευσυνείδητα και επαρκώς τα καθήκοντά του, αναβαθμίζοντας το επίπεδο και το ρόλο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ρόδου, η οποία πλέον είχε ανελλιπώς και σταθερά ενεργή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ο εναγόμενος δια των εκπροσώπων του απείχε αναίτια και αδικαιολόγητα από την καταβολή της δικαιούμενης νομίμου αντίστοιχης αμοιβής για τους μήνες Μάρτιο έως και Δεκέμβριο του έτους 2018, καθώς και για ολόκληρο το έτος 2019.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κι ενώ ήδη είχε παράσχει τις υπηρεσίες του όσον αφορά στην υπό την αιγίδα του επιτυχή διοργάνωση τριών συναυλιών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ρόδου στη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, παντελώς αναίτια, αυθαίρετα και απροειδοποίητα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΡ του ανακοίνωσε ότι διακόπτεται πλέον η συνεργασία τους και ότι δεν δικαιούται να λάβει καμία σχετική αποζημίωση.


Πηγή: dimokratiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις