3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Δικογραφία κατά του Αλέξη Κούγια με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

Πρόσφατα

Δικογραφία κατά του Αλέξη Κούγια σχημάτισε αυτεπάγγελτα η Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων στις 28 Φεβρουαρίου 2022, με το ακόλουθο έγγραφο, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι επισήμανε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) για “κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο του Αλέξη Κούγια”. Στις 15 Μαρτίου 2022, ο Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας σχημάτισε αυτεπάγγελτα δικογραφία κατά του Αλέξη Κούγια με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Σημειώνεται πως για ανάλογες προηγούμενες δηλώσεις του μετά τη 13/05/2021: «Μηνυτήρια αναφορά για ομοερωτοφοβική ρητορική μίσους Αλέξη Κούγια» είχε σχηματισθεί άλλη μια δικογραφία από την τότε Εισαγγελέα Ρατσιστικής Βίας στις 27 Μαϊου 2021. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, η δικογραφία από τις 28 Δεκεμβρίου 2021 βρισκεται στα χέρια Εισαγγελέα “για μελέτη και επεξεργασία.”

Προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

28 Φεβρουαρίου 2022

Καλησπέρα σας

Για την περίπτωση που δεν είδατε την ακόλουθη δημόσια καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) για “κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο του Αλέξη Κούγια (…) καθώς οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο τη προσωπικότητα του τρανς προσώπου που απευθύνθηκαν, όσο και γενικότερα την κοινότητα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στο σύνολό της,” επισυνάπτεται [μαζί με το συνημμένο video] για τις ενέργειές σας.

28.02.2022

ΣΥΔ: «Το ρατσιστικό – τρανσφοβικό παραλήρημα του Αλέξη Κούγια αποτελεί κακοποίηση και βία για λόγους ταυτότητας φύλου»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) καταγγέλλει με έντονο τρόπο τον συνεχή κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση:

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των LGBTI προσώπων καθώς και προσώπων που εργάζονται στο σεξ, με το παρόν καταγγέλλει με έντονο τρόπο τον συνεχή κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια.

Αφορμή γι’ αυτήν την παρέμβαση, είναι οι δηλώσεις του δικηγόρου Αλέξη Κούγια σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού του ΑΝΤ1, όπου ο δικηγόρος και συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λιγνάδη, αναφερόμενος σε τρανς πρόσωπο που έχει κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης των θυμάτων στη δίκη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου ρατσιστικό – τρανσφοβικό παραλήρημα τόσο κατά της μάρτυρος, όσο και γενικότερα κατά των τρανς ανθρώπων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ούτε καν ήξερα την ύπαρξη… Δεν ξέρω ποιο είναι το πραγματικό όνομα του συγκεκριμένου, μου είπαν ότι είναι μάρτυρας στην υπόθεση, αλλά εγώ Τζεφ Μοντάνα μάρτυρα δεν είδα. Είδα μια καρικατούρα τις τελευταίες μέρες να εμφανίζεται σε κάποιες εκπομπές και πάλι δεν κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν έχω άποψη, δεν τον γνωρίζω προσωπικά.

Ένα χρόνο τώρα ασχολούμεθα με λούγκρες και με αλλαξοκωλιές. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς. Έμαθα ότι έστειλε ένα εξώδικο στο γραφείο μου, δεν το έχω διαβάσει καθόλου. Αλλά, να σας πω κάτι; Μεγάλη του τιμή του συγκεκριμένου προσώπου. Τον είχα δει μια μέρα στην Γλυφάδα και μου είπαν αυτός είναι ο Τζεφ Μοντάνα. Περπάταγε στον δρόμο και κράταγε κι ένα φτερό. Άμα δείτε πώς περπάταγε με το φτερό στα χέρια! Έβαλα τα γέλια! Ας τους αξιολογήσει το δικαστήριο.

Δεν θα μας επιβάλουν τις απόψεις τους ορισμένοι, οι οποίοι, προσωπικά, πιστεύω ότι δεν έχουν βρει τον δρόμο τους. Ας αρχίσουν να περπατάνε με ίσιο τρόπο στη ζωή τους και μετά να κάνουν και κριτική στους υπόλοιπους».Η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά του δικηγόρου προς τρανς πρόσωπα στο λάθος γένος (missgendering), τα στιγματίζει, τα κακοποιεί και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, διότι αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία.

Πράγματι, τούτο επιβεβαιώνεται και μέσα από την έκθεση «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου», του π. Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρει ανάμεσα στα υπόλοιπα:

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, δεν δεικνύεται το ενδιαφέρον, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα.

Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις, μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία. Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην φυσική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία».

Το πιο πάνω παραλήρημα του δικηγόρου, αποτελεί την επιτομή του ρατσιστικού – τρανσφοβικού λόγου, αφού θεωρεί ότι οι τρανς άνθρωποι δεν αξίζουν κανένα σεβασμό […]Ένα χρόνο τώρα ασχολούμεθα με λούγκρες και με αλλαξοκωλιές. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς….Έβαλα τα γέλια![…], είναι περιθώριο και ως εκ τούτου είναι δικαιολογημένο να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, απλά και μόνο λόγω της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους.

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, οι συγκεκριμένες αγοραίες εκφράσεις (λούγκρες, αλλαξοκωλιές) αποτελούν προσβολή προσωπικότητας που στοχεύουν τόσο στον πυρήνα της προσωπικότητας τρανς πρόσωπου που απευθύνονται, όσο και γενικότερα εναντίον όλων των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων, ενώ παραβιάζουν με ευθύ τρόπο τον αντιρατσιστικό νόμο (ν. 4285/2014).

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι:

Σύμφωνα με το νόμο 4491/2017 για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: « Άρθρο 1: Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του»[1]. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο αυτό άρθρο αφορά κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως εάν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία ταυτότητάς του, ενώ σε μία σειρά νομοθεσιών, ανάμεσα σ’ αυτές το Άρθρο 81Α (ρατσιστική βία), ο αντιρατσιστικός νόμος (ν. 4285/2014), η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση (ν. 4443/2016), και άλλες, συμπεριλαμβάνουν στις κατηγορίες έννομης προστασίας και την ταυτότητα φύλου.

Πέραν ακόμη της κείμενης νομοθεσίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Οδηγό Διαφορετικότητας για Δημόσιους Υπαλλήλους του Συνηγόρου του Πολίτη: «Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης. Όταν γίνεται αντιληπτή μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι ίδιες διαδικασίες με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.», ενώ ενδεικτική είναι πρόσφατη νομολογία δικαστηρίου που αποφάσισε ότι η αναφορά σε λάθος γένος και όνομα αποτελεί είδος κακοποίησης. [2]

Τέλος, σύμφωνα με τον Κώδικα των δικηγόρων: «Άρθρο 5. Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας – Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του: α) Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για τους λόγους αυτούς:

Καλούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), με ιδιαίτερο σεβασμό ως προς την αποστολή του που συμπεριλαμβάνει τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, να ελέγξει πειθαρχικά το μέλος του, κύριο Αλέξη Κούγια, καθώς οι συμπεριφορές αυτές προσβάλλουν το νομικό λειτούργημα και καταρρακώνουν το κράτος δικαίου.

Καταγγέλλουμε δημόσια τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια για τον κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό του λόγο, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας σε κάθε περίπτωση που τα τρανς πρόσωπα κακοποιούνται στη δημόσια σφαίρα.

Επιφυλασσόμαστε, δε, κάθε έννομου δικαιώματος μας, καθώς οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, προσβάλλουν κατάφωρα τόσο τη προσωπικότητα του τρανς προσώπου που απευθύνθηκαν, όσο και γενικότερα την κοινότητα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στο σύνολό της.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Συγγρού 79, 3ος όροφος, Αθήνα, 11745

Τηλ. 210.9210697 – 698 082 1254

Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή   –  09.00-17.00

http://www.tgender.gr – http://www.transgender-association.gr/

contact@tgender.gr – transgender.support.association@gmail.com

Σύνδεσμοι – Παραπομπές:

[1] Ν.4491/2017: http://t-zine.gr/wp-content/uploads/2017/10/%CE%9D.44912017.pdf

[2]Απόφαση δικαστηρίου Καναδά:https://www.gaystarnews.com/article/misgendering-trans-kids-can-constitute-child-abuse-canadian-court-rules/

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Διαψεύδει ο Αλέξης Κούγιας ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του

Από την πλευρά του σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας διαψεύδει δημοσιεύματα που όπως λέει αναφέρουν ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του από καταγγελίες, ενώ αναφέρεται και στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «κάποιοι που είναι οι ενορχηστρωτές όλης αυτής της σκευωρίας, έχουν χάσει τον ύπνο τους και, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν, μια συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία αποκρύπτει  όσα πραγματικά αποδεικνύονται μέσα στο Δικαστήριο, και μια μειωμένης έως ελαχίστης αξιοπιστίας δημοσιογράφο, νομίζουν ότι μπορούν να με τρομοκρατήσουν, για να μην κάνω το καθήκον μου, μη γνωρίζοντας ποιος πραγματικά είμαι, είτε με αναφορές στον ΔΣΑ, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 50 χρόνια, είτε με μηνυτήριες αναφορές που υποβάλλουν κάποιοι «επαγγελματίες» διαφόρων παρατηρητηρίων που καμία τους καταγγελία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αποδεκτή από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. Κούγιας τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία δικογραφία και ότι καμία ποινική δίωξη δεν έχει ασκηθεί και ο ίδιος δεν έχει παραπεμφθεί σε κανένα πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ. Σημειώνει δε ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί καμία μήνυση ή καταγγελία «και το μόνο το οποίο έγινε, είναι ότι ένας ή μια Εισαγγελέας θα διερευνήσει την οποιαδήποτε καταγγελία, όπως είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος, γιατί αλλιώς θα παραβεί το καθήκον του».


Πηγή: Alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις