6.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Αγανάκτηση και αντιδράσεις για το κλείσιμο του 26ου Γυμνασίου Αθήνας

Πρόσφατα

Την Πέμπτη 10/3 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μια λίστα με 8 νέα σχολεία που μετατρέπονται σε Πειραματικά σχολεία από το σχολικό έτος 2022-2023, ανάμεσα τους και το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών. Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε εισήγηση του ΔΔΕ Α΄ Αθήνας Λ. Μαντζου, προφανώς σε συνεννόηση με το ΥΠΑΙΘ, εν αγνοία της σχολικής μονάδας.

Αν πραγματοποιηθεί αυτή η μετατροπή θα έχει σαν αποτέλεσμα από του χρόνου να μείνουν χωρίς σχολική στέγη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 14ου, του 15ου, του 16ου και του 74ου δημοτικού σχολείου.

Είναι προφανές ότι το ΥΠΑΙΘ αγνόησε επιδεικτικά την καταφανή και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση πολιτικών κομμάτων, όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων, πολιτικών και βουλευτών από όλα τα κόμματα, συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, οικογενειών, μαθητών/μαθητριών και κατοίκων της γειτονιάς, ενάντια στην κατάργηση του μοναδικού «συμβατικού» δημόσιου σχολείου της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, η απόφαση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με μεθοδεύσεις που αποσκοπούσαν να παραπλανήσουν αυτούς που θίγονται από την απόφαση και να ακυρώσουν τον δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Η κοινή ανακοίνωση 5 Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, χθες, 9/3/2022, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1048/τ.Β΄/9-3-2022 από το Υπουργείο Παιδείας η Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται το μοναδικό «συμβατικό δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση:

Είναι ενδεικτική μιας αυταρχικής, αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής αντίληψης, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την εφαρμογή και υλοποίηση των πολιτικών της αρμοδιότητάς του.

Στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και στα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών της περιοχής.

Αγνοεί επιδεικτικά την καταφανή και ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση πολιτικών κομμάτων, όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων, πολιτικών και βουλευτών από όλα τα κόμματα, συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών, οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, οικογενειών, μαθητών/μαθητριών και κατοίκων της γειτονιάς, ενάντια στην κατάργηση του μοναδικού «συμβατικού» δημόσιου σχολείου της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, η απόφαση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με μεθοδεύσεις που αποσκοπούσαν να παραπλανήσουν αυτούς που θίγονται από την απόφαση και να ακυρώσουν τον δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την προοπτική εξεύρεσης λύσης.

Στερεί από τους μαθητές της περιοχής μας το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Δυσκολεύει αφάνταστα και υποβαθμίζει την καθημερινότητα των μαθητών/μαθητριών και των οικογενειών τους και υπονομεύει το μέλλον των κατοίκων της περιοχής.

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο και τρόπο που διαθέτουμε για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και την εξασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος των μαθητών/μαθητριών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο της γειτονιάς τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 26ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
 • Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου Αθηνών

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών σωματείων

Είναι ανάλγητοι! Δεν «ακούν», δεν σέβονται τη βροντερή και δίκαιη φωνή των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των κατοίκων για να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το 26ο Γυμνάσιο, για όλα τα παιδιά της περιοχής. Με απύθμενο θράσος αγνοούν το  στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης όλων των μαθητών/τριών στο σχολείο της γειτονιάς τους. Αυτονόητο δικαίωμα που διεκδικείται με μαζικές κινητοποιήσεις συλλόγων Γονέων, εκπαιδευτικών σωματείων, μαθητών, κατοίκων της περιοχής, με παρεμβάσεις κομμάτων, δημοσιεύματα στον τύπο. Σχετική απόφαση πάρθηκε και από το Δήμο Αθηναίων.

Οι αρχικές διαρροές από το Υπουργείο μετά τις μαζικές αντιδράσεις, ότι δεν θα μετατραπεί το 26ο Γυμνάσιο σε Πειραματικό, ήταν μια καλοστημένη μεθόδευση εφησυχασμού. Σήμερα 10/3 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που περιλαμβάνει λίστα με 8 νέα σχολεία που μετατρέπονται σε Πειραματικά σχολεία από το σχολικό έτος 2022-2023, ανάμεσα τους και το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών. Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε εισήγηση του ΔΔΕ Α΄ Αθήνας Λ. Μαντζου, προφανώς σε συνεννόηση με το ΥΠΑΙΘ, εν αγνοία της σχολικής μονάδας.

Αν πραγματοποιηθεί αυτή η μετατροπή θα έχει σαν αποτέλεσμα από του χρόνου να μείνουν  χωρίς σχολική στέγη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 14ου, του 15ου, του 16ου και του 74ου δημοτικού σχολείου.

Δεν θα περάσει!

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, είμαστε πολλοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι! Μαζί με τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους κατοίκους της γειτονιάς, συνεχίζουμε αποφασιστικά και δυναμώνουμε τον αγώνα μας! Ήδη γίνονται παρεμβάσεις προς το Υπουργείο και είμαστε σε ετοιμότητα για νέα μαζική αγωνιστική κινητοποίηση! Δεν θα κλείσει το τελευταίο Γυμνάσιο της γειτονιάς!

Καμιά γειτονιά χωρίς σχολείο!

 • Α΄ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 • Β΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 • Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 • Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 • Ζ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 • ΣΤ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
 • Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ
 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Η Αθηνά»

Πηγή: efsyn.gr, Χρήστος Κάτσικας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις