Δεν πέρασε η αγωγή φίμωσης του ErgasiaNET | Παμψηφεί αθώοι οι Γιώργης Χρήστου, Γρηγόρης Καλομοίρης και Μίλτος Αλικαρίδης

Δεν αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση το άρθρο με τον τίτλο [Τρομοκρατία και εργασιακές βλαπτικές μεταβολές στην «Commercial Value AAE», για τις καρέκλες των «ημετέρων»] που δημοσίευσε το ErgasiaNET στις 23 Μάρτη 2017 και αφορά σε δυσμενή μεταβολή της εργασιακής σχέσης εργαζομένου στην εταιρεία «Commercial Value» και παμψηφεί αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι: Γιώργης Χρήστου, αρχισυντάκτης του ErgasiaNET και μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ (Ράδιο Μέρα), Γρηγόρης Καλομοίρης, τότε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ που διαχειριζόταν την ιστοσελίδα ErgasiaNET, και Μίλτος Αλικαρίδης, τότε εργαζόμενος της παραπάνω εταιρείας.

Εκδικάστηκε, σήμερα, Τετάρτη 9 Μάρτη, μετά την αναβολή που πήρε τον περασμένο Δεκέμβρη, η SLAPP μήνυση φίμωσης του ErgasiaNET, η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που ασκήθηκε κατά του Γ. Χρήστου και της ιστοσελίδας από την «Commercial Value» και την πρώην εκκαθαρίστρια, Ελπινίκη Καράμπαλη, για το παραπάνω άρθρο. Κατηγορούμενοι ήταν και οι Γρ. Καλομοίρης και Μ. Αλικαρίδης.

Όπως και στις 17 Δεκέμβρη 2021, έτσι και σήμερα, η αντίδικος (μηνύτρια) δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αν και είχε κλήθηκε για τη δίκη, με βάση τη διεύθυνση που είχε δηλώσει, αυτή της εταιρείας, από όπου την έπαυσαν από τα καθήκοντά της το 2018, ένα χρόνο δηλαδή μετά το δημοσίευμα του ErgasiaNET. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο… έχει εξαφανιστεί, αναζητείται.

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Άκης Σωτηρόπουλος, και μάρτυρας υπεράσπισης σημείωσε ότι το ErgasiaNET αποτελεί ενημερωτική ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ, μέσω της οποίοι οι εργαζόμενοι πληροφορούνται για τις δράσεις της και τις θέσεις της, αλλά και για τα όσα γίνονται στους χώρους δουλειάς. Αλλά και μια ιστοσελίδα που υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα και καταγγέλλει τις παραβάσεις από την εργοδοσία.

Το μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, Ματίνα Παπαχριστούδη, και μάρτυρας υπεράσπισης τόνισε ότι τηρήθηκε η δημοσιογραφική δεοντολογία και πως ο όρος «εργοδοτική τρομοκρατία» είναι πολύ… λάιτ, διότι αυτή θα έκανε πιο σκληρή κριτική.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, Γιώργης Χρήστου, σημείωσε ότι έκανε καταγραφή των γεγονότων σχολιάζοντας και κριτικάροντας τα όσα συνέβησαν μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένου, γεγονός που αποτελεί και τμήμα της αποστολής του δημοσιογράφου πως τήρησε τον Κώδικα Δεοντολογίας (άλλωστε το επισημαίνουν και η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ στις ανακοινώσεις συμπαράστασης).  Πέραν αυτού, η απόλυση του εργαζομένου που υπερασπίστηκε και τα όσα ακολούθησαν στην παραπάνω εταιρεία δικαιώνουν τον τίτλο [Τρομοκρατία και εργασιακές βλαπτικές μεταβολές στην «Commercial Value AAE», για τις καρέκλες των «ημετέρων»].

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Γρηγόρης Καλομοίρης, σημείωσε ότι το ErgasiaNET και πως το ΜΕΤΑ υπερασπίζονται τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ακριβώς αυτό που αναφέρει ο εργαζόμενος στην αντιδικία του με την εργοδοσία και καταγράφεται στο συγκεκριμένου άρθρο: «Καμία πράξη από μέρους σας δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημά μου, καθώς θεωρώ ως ύψιστο καθήκον κάθε εργαζομένου τον αγώνα μέσα από τους τόπους δουλειάς για τη βελτίωση των συνθηκών της παροχής της εργασίας». Όταν ήρθε σε γνώση του η εργοδοτική τρομοκρατία που ασκήθηκε στον εργαζόμενο, όπως τόνιζε, ζήτησε από το δημοσιογράφο να γράψει ένα άρθρο υπεράσπισής του.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, Μίλτος Αλικαρίδης, δεν παρέστη στη δίκη, καθώς νοσεί με κορονοϊό. Το ErgasiaNET του εύχεται περαστικά.

Ο δικηγόρος των τριών κατηγορουμένων, Σαράντος Θεωδορόπουλος, ότι η πίεση που ασκήθηκε στον εργαζόμενο, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, για να αποδεχθεί τη μονομερή βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του, στον κόσμο της δουλειάς αποτελεί και λέγεται εργοδοτική τρομοκρατία. Επίσης, ότι ο δημοσιογράφος και η εργατική ιστοσελίδα ErgasiaNET στοχοποιήθηκαν με σκοπό τη φίμωση, καθώς εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και καταγγέλλει τον αυταρχισμό, τη βία και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, κάτι δηλαδή που έκανε και η μηνύτρια στον εργαζόμενο που αναφέρεται στο άρθρο, Μάλιστα, σχολιάζοντας τη μη εμφάνιση της μηνύτριας για δεύτερη φορά τη «δικαιολόγησε», λέγοντας πως, άμα εμφανιζόταν, θα έπρεπε να τη συλλάβουν άμεσα με τις κατηγορίες που έχει, σε σχέση με τη διαχείριση στην «Commercial Value».

Το ErgasiaNET και οι τρεις παμψηφεί αθώοι ευχαριστούν όλους και όλες (αυτόνομα και αυτοδιαχειριζόμενα Μέσα Μαζικής Ενηέρωσης, σωματεία, συλλογικότητες, πολιτικούς φορείς και μεμονωμένους πολίτες και συνδικαλιστές) που έχτισαν τείχος αλληλεγγύης για την τελική νίκη.

Το ErgasiaNET δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εργασιακά, συνδικαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Δηλώνει, δε, ότι στέκεται αλληλέγγυα στους/στις δημοσιογράφους, τους πολίτες και τα κινήματα που στοχοποιούνται, στην προσπάθειά τους να αναδειχθεί η αλήθεια γύρω από κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας και όχι μόνο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με το δημοσιογραφικό κόσμο και ολόκληρη την κοινωνία, δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την εργοδοσία να πετύχουν το στόχο τους.

Το ErgasiaNET δεν ξεχνά και καταδικάζει τις SLAPP αγωγές που βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους, αποτελούν πράξεις εκφοβισμού, οικονομικού στραγγαλισμού και απροκάλυπτης φίμωσης, και στρέφονται όλων εκείνων που αποκαλύπτουν ή ερευνούν επιχειρηματικές πρακτικές διαφθοράς αλλά και όλων εκείνων που μάχονται την «ομερτά» της σιωπής και μιας δημοσιογραφίας ελεγχόμενης από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, όπως αυτές κατά: του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη από την «Ελληνικός Χρυσός», του Τάσου Σαραντή και της «Εφημερίδας των Συντακτών» από την «WRE Ελλάς», του Γιάννη Αναστασίου από το δήμαρχο Βόλου, αλλά και ενεργών πολιτών και του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου από την «ONEX – Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου».

Το ErgasiaNET δεν ξεχνά και καταδικάζει και τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και η επιθετική στάση του πρωθυπουργού και των συστημικών ΜΜΕ, η στοχοποίηση αλλά και σωματική επίθεση κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel, η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης «We are Solomon» και το δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη, η δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη, η κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου. Αλλά και μια σειρά εξωδίκων κατά μελών και δημοσιογράφων του Solomon και του Reporters United για ερωτήματα που απηύθυναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας. Αλλά και τη στοχοποίηση του κινηματικού δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη από την Αστυνομία.


Σχετικές αναρτήσεις:


ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ,
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 1. ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 2. Αντί-Λογος: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 3. Αντίσταση Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 4. Γ.Σ. ΕΣΠΗΤ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 5. Γ.Σ. ΠΑΣΥΜΗΤΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 6. Δ.Σ. Χαλανδρίου: Ψήφισμα αλληλεγγύης στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη (ΑΔΑ: ΨΟΘΥΩΗΔ-ΕΨΩ)
 7. Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη (για δίκη 09-03-2022)
 8. Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη (για δίκη 17-12-2021)
 9. ΕΙΝΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 10. ΕΚΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 11. ΕΛΜΕ Εύβοιας: Ψήφισμα συμπαράστασης στον Γρηγόρη Καλομοίρη, τον δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στον Μίλτο Αλικαρίδη
 12. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 13. Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 14. Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 15. ΕΑΣ Καισαριανής: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 16. Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στον συνάδελφο Γιώργη Χρήστου
 17. ΚΕΔΔΑ: Την Τετάρτη 9 Μάρτη, η εξ αναβολής δίκη ενάντια στην ιστοσελίδα ErgasiaNET μετά από μήνυση εργοδότη (για δίκη 09-03-2022)
 18. ΚΕΔΔΑ: Όχι στη φίμωση του Τύπου και τις διώξεις στο ErgasiaNET (για δίκη 17-12-2021)
 19. ΛΑΕ: Οι διώξεις κατά των αγωνιστών Γιώργη Χρήστου, Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτου Αλικαρίδη συνεχίζονται (για δίκη 09-03-2022)
 20. ΛΑΕ: Καταδικάζει τις διώξεις εναντίον του δημοσιογράφου Γιώργη Χρήστου και των Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτου Αλικαρίδη (για δίκη 17-12-2021)
 21. ΜέΡΑ25: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο του Ράδιο ΜέΡΑ Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη (για δίκη 09-03-2022)
 22. ΜέΡΑ25: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο του ΡΑΔΙΟΜέΡΑ Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη (για δίκη 17-12-2021)
 23. ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 24. ΟΕΝΓΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 25. ΟΕΧΒΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 26. ΟΛΜΕ: Αλληλεγγύη στον Γρηγόρη Καλομοίρη, τον δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στον Μίλτο Αλικαρίδη
 27. ΟΣΕΑΔΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 28. ΠΑΤΕΚ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 29. ΠΕΝΕΝ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 30. ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο Γρηγόρη Καλομοίρη, το δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και το Μίλτο Αλικαρίδη
 31. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 32. ΠΟΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 33. ΠΟΕΣΥ: Καταδικάζουμε τη δίωξη του δημοσιογράφου Γιώργη Χρήστου και τη στοχοποίηση του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη
 34. ΠΟΠΟΚΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 35. ΠΠΠΣ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 36. ΠΣΕ ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών): Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 37. Σ.Φ. Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 38. Σ.Φ. Ηλεκτρολόγων & Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 39. Σ.Φ. Ιστορικού – Αρχαιολογικού ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 40. Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 41. ΣΕΔΑΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 42. ΣΕΝΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 43. ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου»: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 44. ΣΕΠΕ «Ο Αριστοτέλης»: Ψήφισμα Αλληλεγγύης στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 45. ΣΕΤΕΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 46. ΣΜΔ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 47. ΣΜΤ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 48. ΣΟΜΕΔΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 49. Σύλλογος ΓΝ Άρτας: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 50. Σύλλογος ΓΝΑΝ: Αλληλεγγύη στους Γρηγόρη Καλομοίρη, Μίλτο Αλικαρίδη και στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου
 51. Σύλλογος Διοικητικών ΕΚΠΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 52. Σύλλογος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 53. Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 54. Σύλλογος ΜΤΠΥ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 55. ΣΥΠΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 56. Σωματείο «Ασκληπιείου» Βούλας: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 57. Σωματείο ΝΟΚΙΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη