Μπαράζ εξοπλιστικών αγορών προετοιμάζει η κυβέρνηση στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σε σημερινή συνέντευξή του.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και προαναγγέλλοντας νέες αγορές όπλων επειδή «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θωράκιση της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει ολοκληρωθεί με τις φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale» και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε την πορεία μας και καταγράφουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Ο υπουργός Άμυνας μίλησε για αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον για τις κορβέτες για πρόσκτηση βλημάτων ακριβείας από Ισραήλ για αναβάθμιση των F-16 Block 50, αλλά και εξελίξεις στα άρματα μάχης Leopard. Οπως επισημαίνει, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35, ενώ από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί να εξεταστεί η προμήθεια UAV και «υψηλής επιχειρησιακής αξίας» όπλων.
Είπε χαρακτηριστικά: Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και έχει ως στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι ήδη ικανές, αξιόμαχες και αποτρεπτικές – να μην το ξεχνάμε. Αλλά όσο ο χρόνος περνάει, τόσο τα συστήματα χρειάζονται αναβάθμιση, υποστήριξη, συντήρηση, παράλληλα με την πρόσκτηση καινούργιων με τεχνολογίες αιχμής. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις σχετικά με την πρόσκτηση νέων μονάδων επιφανείας –πιθανότατα τύπου κορβέτας–, με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ για το Πολεμικό Ναυτικό, την απόκτηση κατευθυνόμενων βλημάτων προηγμένης τεχνολογίας από το Ισραήλ και την υλοποίηση προγράμματος αναβαθμίσεως για τα αεροσκάφη F-16 Block50. Παράλληλα, δρομολογούνται προγράμματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε: Στο πλαίσιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, συνεργαζόμαστε τόσο με γερμανικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας όσο και με εταιρείες άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας με γερμανικές εταιρείες αποτελεί η σύμβαση που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και αφορά την προμήθεια 44 νέων τορπιλών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες θα αναβαθμίσουν πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υποβρυχίων μας. Επιπλέον, στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, συναντήθηκα με τη Γερμανίδα ομόλογό μου και συμφωνήσαμε για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, σε τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να ενταχθούν προγράμματα για τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεση ανάγκη αναβάθμισης. Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη των ως άνω αναγκών με ευνοϊκούς όρους τόσο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Στρατού Ξηράς όσο και για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Εκτιμώ, δε, ότι η παρούσα συγκυρία συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να έχουμε σύντομα επωφελή αποτελέσματα.
Πηγές: «Καθημερινή», efsyn.gr