21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ε.Κ. Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.: Όχι στις φυλακές προσφύγων της ΕΕ και στην εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων στα ΚΥΤ

Πρόσφατα

Τη θέση του για το κλείσιμο «όλων των hot spot, για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και τον απεγκλωβισμό τους προς στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, τη διαμονή τους σε κρατικές δομές ανθρώπινης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας», επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Όπως αναφέρει:

«Στις δομές αυτές εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Τεχνικοί, καθαριστές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό κ.ά. διαχειρίζονται τον ανθρώπινο πόνο των ξεριζωμένων που καταλήγουν εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ, αρκετές φορές απλήρωτοι για μήνες.

Όλοι τους απολύτως απαραίτητοι και αναγκαίοι για τη λειτουργία του ΚΥΤ, προσωπικό με πολύτιμη εμπειρία σε ένα χώρο με ιδιαίτερες συνθήκες, ορισμένοι με πανεπιστημιακή μόρφωση και υψηλή εξειδίκευση, σηκώνουν όλο το βάρος της λειτουργίας του.

Αν και όλοι εργάζονται στον ίδιο χώρο, έχουν συμβάσεις διαφορετικών ειδών ορισμένου χρόνου, με διαφορετικά προγράμματα, με το πρόσχημα της ρευστότητας των προσφυγικών ροών.

Δίπλα τους οι εργαζόμενοι στα Κοινωφελή Προγράμματα του ΟΑΕΔ, ΜΚΟ, EASO, επίσης με ολιγόμηνες συμβάσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα που “τρέχει”, ζουν και αυτοί την ανασφάλεια εάν θα ενταχθούν στο όποιο τυχόν νέο πρόγραμμα ή εάν θα πληρωθούν και αυτοί στην ώρα τους ανάλογα με τις καταβολές των διαφόρων χρηματοδοτήσεων.

Τελικά, όλοι τους, ανεξάρτητα τη σύμβαση και τον εργοδότη, είναι όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας.

Η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει για το εργασιακό τους μέλλον, διαιωνίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απειλούνται να προστεθούν στην ουρά της ανεργίας, ενώ υπογράφει συμβάσεις για τα επόμενα χρόνια με εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης με τη δυνατότητα επέκτασης, όταν προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εξαγγελία του υπουργείου Μετανάστευσης για 509 μόνιμες θέσεις πανελλαδικά δεν καλύπτει τα κενά, αλλά πολύ περισσότερο αποκλείει πολλούς από τους ήδη εργαζόμενους στα ΚΥΤ.

Απλώνουμε το χέρι στους πρόσφυγες – μετανάστες. Ξέρουμε καλά πως τα βάσανά τους δεν σταματούν όταν φύγουν από την πατρίδα τους. Είτε μείνουν στη χώρα μας είτε προχωρήσουν πιο πέρα στην Ευρώπη ή αλλού, αποτελούν το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης.

Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στα ΚΥΤ για ένταξή τους σε κρατικές δομές, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Προστασία των προσφύγων και μεταναστών μέσα από αυτές τις κρατικές δομές και υπηρεσίες, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ με απορρόφηση και αυτών των εργαζομένων σε αυτές.

Στέκεται αλληλέγγυο σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Χίου, Λέσβου σε αγωνιστικό συντονισμό στήριξης και ανάδειξης των προβλημάτων των εργαζομένων στα ΚΥΤ και των προσφύγων – μεταναστών στα νησιά μας.

Διεκδικώντας να μη γίνουν τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων – μεταναστών.

Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει.

Η ΕΕ να δεχτεί τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες της.

Επιτροπές Ασύλου με ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ στην Τουρκία.

Απαιτώντας να σταματήσει τώρα το αίσχος των συμβάσεων όλων όσοι εργάζονται σε αυτά και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου.

Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις