16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Αγωγή φίμωσης ErgasiaNET | Στις 9 Μάρτη, η δίκη κατά του μέλους Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ Γιώργη Χρήστου και των Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτου Αλικαρίδη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης, Δικαστήρια Ευελπίδων, Κτήριο 8, αίθουσα 2, Τετάρτη 9 Μάρτη, ώρα 9.30πμ.

Πρόσφατα

Στις 9 Μάρτη 2022 και ώρα 10πμ., στο Κτήριο 8, αίθουσα 2 των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, μετά την αναβολή που πήρε τον περασμένο Δεκέμβρη, πραγματοποιείται η δίκη για τη φίμωση του ErgasiaNETέπειτα από την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που έχει ασκηθεί κατά του δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη του ErgasiaNET και μέλους του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ (Ράδιο Μέρα), Γιώργη Χρήστου, από την «Commercial Value» και την πρώην εκκαθαρίστρια, Ελπινίκη Καράμπαλη, για άρθρο που δημοσίευσε στο ErgasiaNET στις 23 Μάρτη 2017 και αφορούσε σε δυσμενή μεταβολή της εργασιακής σχέσης εργαζομένου στην εταιρεία. Μαζί του και με την ίδια κατηγορία, κατηγορούμενοι είναι και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, τότε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ που διαχειριζόταν την ιστοσελίδα ErgasiaNET, καθώς και ο εργαζόμενος της παραπάνω εταιρείας, Μίλτος Αλικαρίδης. Η απόφαση της αναβολής ελήφθη, καθώς η αντίδικος (μηνύτρια) δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο∙ κλήθηκε για τη δίκη, με βάση τη διεύθυνση που είχε δηλώσει, αυτή της εταιρείας από όπου την έπαυσαν από τα καθήκοντά της το 2018, ένα χρόνο δηλαδή μετά το δημοσίευμα του ErgasiaNET. 

O δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε, τόσο λόγω της αδέσμευτης δημοσιογραφίας που ασκεί, αποκαλύπτοντας τα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς, όσο και για την ενεργή κινηματική του δράση στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. «H δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας και η μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης ανεπηρέαστα και εμπεριστατωμένα είναι καθήκον του δημοσιογράφου, όπως και τμήμα της αποστολής του ο σχολιασμός και η κριτική», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αλληλεγγύης που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας παράλληλα πως o δημοσιογράφος «έπραξε το καθήκον του σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, υπερασπιζόμενος την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης». Ο Γιώργης Χρήστου «διώκεται επειδή ακριβώς τήρησε τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση συμπαράστασης η ΠΟΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στα ψηφίσματα αλληλεγγύης, με τα οποία ζητείται η απόσυρση των κατηγοριών και η αθώωση των κατηγορουμένων, «η στοχοποίηση μιας εργατικής ιστοσελίδας, που εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, καθώς και τον αυταρχισμό, τη βία και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, αποσκοπεί στην αχρήστευση ενός “όπλου” που διαθέτει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέτοιες ενέργειες, που βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας, οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους, και εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας για φίμωση κάθε φωνής αντίστασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Αποτελούν ανεπίτρεπτο περιορισμό της δημοσιογραφικής ελευθερίας αλλά και του θεμελιώδους συνδικαλιστικού δικαιώματος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με το δημοσιογραφικό κόσμο και ολόκληρη την κοινωνία, δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να πετύχουν το στόχο τους» (εδώ για την αναβολή της δίκης).

«Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού»

Πρόκειται για μια SLAPP αγωγή και εντάσσεται στις επιθέσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και στόχο έχουν τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής από την κυρίαρχη: φωνής υπεράσπισης δικαιωμάτων ανθρώπου, φύσης και περιβάλλοντος, όλων εκείνων που αποκαλύπτουν ή ερευνούν επιχειρηματικές πρακτικές διαφθοράς αλλά και όλων εκείνων που μάχονται την «ομερτά» της σιωπής και μιας δημοσιογραφίας ελεγχόμενης από την κυβέρνηση και τις εταιρείες. Αποτελούν πράξεις εκφοβισμού, οικονομικού στραγγαλισμού και απροκάλυπτης φίμωσης, καθώς οι διωκόμενοι υπόκεινται σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα προκειμένου αργά ή γρήγορα να αποθαρρυνθούν και να σωπάσουν, να εγκαταλείψουν την κριτική, την αντίθεσή τους, την ερευνητική δημοσιογραφία. Αποτελούν πράξεις παραδειγματισμού των υπολοίπων, προκειμένου να αποσιωπούνται τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια SLAPP αγωγή και έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά παρόμοιων αγωγών στον ευρωπαϊκό χώρο και επιθέσεων ενάντια στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, όπως αυτές κατά: του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη από την «Ελληνικός Χρυσός», του Τάσου Σαραντή και της «Εφημερίδας των Συντακτών» από την «WRE Ελλάς», του Γιάννη Αναστασίου από το δήμαρχο Βόλου, αλλά και ενεργών πολιτών και του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου από την «ONEX – Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου».

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εντάσσονται και η επιθετική στάση του πρωθυπουργού και των συστημικών ΜΜΕ, η στοχοποίηση αλλά και σωματική επίθεση κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel, η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης «We are Solomon» και το δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη, η δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη, η κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου. Αλλά και μια σειρά εξωδίκων κατά μελών και δημοσιογράφων του Solomon και του Reporters United για ερωτήματα που απηύθυναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας. Αλλά και στοχοποίηση του κινηματικού δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη από την ΕΛ.ΑΣ., «η οποία έχει εκδηλωθεί και με συγκεκριμένες ενέργειες παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου του».

Τροποποίηση άρθρου 191 ΠΚ

Βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονούμε, με αφορμή την «παραπληροφόρηση» για την πανδημική κρίση του Covid19, την τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι διατάξεις της οποίας ποινικοποιούν κάθε άποψη που αντίκειται στην «κρατική», συνιστούν οπισθοδρόμηση και περιορίζουν σημαντικά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης όπως αυτό αποτυπώνεται στα άρθρα 5 και 14 του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 11 παρ. 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχέδιο Χρυσοχοΐδη περί διαχείρισης συναθροίσεων, το σχέδιο να βάλει την αστυνομία σαν «αρχισυντάκτη» στις αίθουσες σύνταξης των ΜΜΕ, μετατρέποντας τους δημοσιογράφους σε απλούς κομπάρσους «μαντρωμένους» σε συγκεκριμένα σημεία. Οι δημοσιογράφοι, οι φωτορεπόρτερ ζούμε τα αποτελέσματά του στο πετσί μας ένα χρόνο.

Μετατροπή ενημέρωσης σε όπλο πολέμου

Στα παραπάνω, ήρθε και το «κερασάκι στην τούρτα» η μετατροπή της ενημέρωσης – πληροφόρησης σε όπλο πολέμου, με θύμα την ελεύθερη, χωρίς εμπόδια και φραγμούς, πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΕ. Όπως έχει σημειώσει σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» στην ΕΣΗΕΑ:

«Το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε να σιγήσουν τα κρατικά Μέσα της Ρωσίας «Russia Today» και «Sputnik» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βαφτίζοντας την ολοκληρωτική φίμωση σε «εργαλείο για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησης στην Ευρώπη». Με αυτή την ενέργεια της η Ε.Ε μπαίνει στη λίστα αντιδημοκρατικών καθεστώτων που δεν ανέχονται καμία άλλη πληροφόρηση πέρα από την ενσωματωμένη στην πολιτική προπαγάνδα της. Καταδεικνύει πως οι διακηρύξεις περί δημοκρατίας, πλουραλισμού και ελευθερίας του Τύπου γίνονται σκουπίδι για να επιβληθεί η μονομερής, ελεγχόμενη πληροφόρηση.

»Το επιχείρημα της Ε.Ε ότι η πληροφόρηση από τα κρατικά ρώσικα Μέσα είναι ελεγχόμενη, δεν είναι δικαιολογία. Όπως ο Πούτιν επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ της Ρωσίας, αποκαλώντας επίσημα την πολεμική επέμβαση στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό τη «διατήρηση της ειρήνης», έτσι και οι φιλονατοϊκές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να καθυποτάξουν όλα τα ΜΜΕ με τη στρατιωτικού τύπου ενσωμάτωση στη μονομερή πληροφόρηση.

»Με την απαγόρευση δυο κρατικών Μέσων στο έδαφος της Ευρώπης, αναβαθμίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η κρατική λογοκριτική παρέμβαση στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία της πληροφορίας και ο ολοκληρωτισμός στην ενημέρωση που ήδη έχει πολλά «θύματα» για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο».

▬ Και η ρωσική κρατική λογοκρισία και το κλείσιμο ΜΜΕ που «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» είχε τη συνέχειά της και σήμερα, ενώ στη χώρα μας, με το μαύρο στο ελληνικό Sputnik και τη δημοσιογραφική κάλυψη με το σταγονόμετρο στη δίκη Λιγνάδη.


Σχετικές αναρτήσεις:

 1. Δίωξη δημοσιογράφου στο ErgasiaNET με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης – The Press Project – Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση
 2. Δημοσιογράφος του ErgasiaNET διώκεται μετά από αγωγή της Commercial Value (alterthess.gr)
 3. Pandiera: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 4. MediaTVNews: Αγωγή φίμωσης της ιστοσελίδας ΕrgasiaΝΕΤ
 5. Γ. Χρήστου στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης 91,4 για τη δίωξη φίμωσης του ErgasiaNET
 6. «Εφ.Συν»: Δίκη κατά συνδικαλιστικών στελεχών και προσπάθεια φίμωσης ErgasiaNET
 7. Ρωγμή στα γεγονότα: Συνδικαλιστικά στελέχη του ΜΕΤΑ και δημοσιογράφος του ErgasiaNET διώκονται γιατί υπερασπίζονται εργατικά δικαιώματα
 8. ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 9. Αντί-Λογος: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 10. Γ.Σ. ΕΣΠΗΤ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 11. Γ.Σ. ΠΑΣΥΜΗΤΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 12. Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 13. ΕΙΝΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 14. ΕΚΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 15. ΕΛΜΕ Εύβοιας: Ψήφισμα συμπαράστασης στον Γρηγόρη Καλομοίρη, τον δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στον Μίλτο Αλικαρίδη
 16. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 17. Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 18. Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 19. Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στον συνάδελφο Γιώργη Χρήστου
 20. ΚΕΔΔΑ: Όχι στη φίμωση του Τύπου και τις διώξεις στο ErgasiaNET
 21. ΛΑΕ: Καταδικάζει τις διώξεις εναντίον του δημοσιογράφου Γιώργη Χρήστου και των Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτου Αλικαρίδη
 22. ΜέΡΑ25: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο του ΡΑΔΙΟΜέΡΑ Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 23. ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 24. ΟΕΝΓΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 25. ΟΕΧΒΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 26. ΟΛΜΕ: Αλληλεγγύη στον Γρηγόρη Καλομοίρη, τον δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στον Μίλτο Αλικαρίδη
 27. ΟΣΕΑΔΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 28. ΠΑΤΕΚ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 29. ΠΕΝΕΝ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 30. ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο Γρηγόρη Καλομοίρη, το δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και το Μίλτο Αλικαρίδη
 31. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 32. ΠΟΠΟΚΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 33. ΠΠΠΣ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 34. ΠΣΕ ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών): Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 35. Σ.Φ. Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 36. Σ.Φ. Ηλεκτρολόγων & Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 37. Σ.Φ. Ιστορικού – Αρχαιολογικού ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 38. Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 39. ΣΕΔΑΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 40. ΣΕΝΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 41. ΣΕΤΕΕ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 42. ΣΜΔ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 43. ΣΜΤ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 44. ΣΟΜΕΔΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 45. Σύλλογος ΓΝ Άρτας: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 46. Σύλλογος ΓΝΑΝ: Αλληλεγγύη στους Γρηγόρη Καλομοίρη, Μίλτο Αλικαρίδη και στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου
 47. Σύλλογος Διοικητικών ΕΚΠΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 48. Σύλλογος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 49. Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 50. Σύλλογος ΜΤΠΥ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 51. ΣΥΠΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 52. Σωματείο «Ασκληπιείου» Βούλας: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη
 53. Σωματείο ΝΟΚΙΑ: Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις