6.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Έκοψαν τα σχολικά γεύματα σε 185.000 μαθητές, την ώρα που τα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια και τις αυξήσεις

Πρόσφατα

ΑΘΗΝΑ

«Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ΟΠΕΚΑ σάς ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 1.3.21 και για άγνωστο χρονικό διάστημα σταματά η σίτιση όλων των σχολείων λόγω κωλύματος του καινούργιου διαγωνισμού 14/2020 στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Το παραπάνω μήνυμα στάλθηκε ηλεκτρονικά σε γονείς σχολείου της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων ενημέρωναν σχετικά τις οικογένειες των μαθητών, οι οποίες, σε συνθήκες πανδημίας, με νοικοκυριά που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά, μένουν χωρίς αυτή την τόσο σημαντική ενίσχυση. Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι σχολικών γευμάτων είναι 185.000 μαθητές στο σύνολό τους, αριθμός ο οποίος βάσει σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, -που υλοποίησε πιλοτικά το πρόγραμμα για πρώτη φορά το 2016 και το θεσμοθέτησε το 2017- του χρόνου θα έφτανε τα 600.000 γεύματα, δηλαδή το σύνολο των παιδιών Δημοτικού.

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, τονίζει ότι το πρόγραμμα διακόπηκε προσωρινά, για λίγες μέρες, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και εκτιμά ότι οι συμβάσεις με τους παρόχους των γευμάτων θα υπογραφούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι προχώρησε έγκαιρα (στις 4.8.2020) στη διενέργεια νέας προκήρυξης, καθώς οι περσινές συμβάσεις έληξαν έπειτα από παράταση, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, τονίζοντας: «Παρ’ ότι τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση εκτέλεσης της σύμβασης έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 15.1.2021, λόγω ενστάσεων και άλλων προβλεπόμενων ένδικων μέσων από την πλευρά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκλειστικά και μόνο για την εβδομάδα 1.3.2021-5.3.2021».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος σε επείγουσα επιστολή του προς τη διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου ζητεί να γίνουν αμέσως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη συνέχιση των σχολικών γευμάτων. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, που έχει σκοπό να στηρίξει τους μαθητές και να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους στις σχολικές μονάδες, να διακόπτεται χωρίς να έχει προβλεφθεί εγκαίρως η αδιάλειπτη συνέχισή του», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης.

Με πληροφορίες από efsyn.gr


ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε αιφνιδιαστικό τερματισμό των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στερώντας από τους μαθητές ένα σημαντικό γεύμα.

Την αιφνιδιαστική απόφαση κατήγγειλε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 η διευθύντρια στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Ελένη Μουρτζίνου, επισημαίνοντας ότι τα σχολικά γεύματα ξεκίνησαν μόλις στα τέλη Δεκέμβρη και σταμάτησαν αιφνιδίως στα τέλη Φλεβάρη.

Η διευθύντρια του σχολείου γνωστοποίησε ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε μέσω email και χωρίς καμία εξήγηση, ενώ ανησυχία έχει δημιουργήσει και στην ιδιωτική εταιρεία catering καθώς με την απόφαση αυτή βρίσκονται εκτεθειμένοι 40 εργαζόμενη της.

«Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε όταν τα παιδιά μας λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα, στήριξε την εργατική οικογένεια και τις φτωχές οικογένειες. Οι γονείς είχαν τη σιγουριά του ζεστού μεσημεριανού πιάτου για τα παιδιά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μουρτζίνου, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βοηθά και στη  μείωση της σχολικής διαρροής.

Υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι τέτοια εποχή πάλι είχε διακοπεί η σίτιση, ενώ φέτος η σίτιση ξεκίνησε μόλις στα τέλη Δεκεμβρίου. «Είμαστε στεναχωρημένοι για αυτό που συμβαίνει. Από τους γονείς υπάρχει θυμός και απογοήτευση. Ελπίζουμε να λυθεί άμεσα οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία κολλά αυτό το θέμα», ανέφερε στη συνέχεια.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις της:

Πηγή: Alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις