17.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Σε… κινούμενη άμμο η οικονομία. «Ακραία σενάρια» στο τραπέζι για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Πρόσφατα

Σε ύψιστο βαθμό επιφυλακής βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους υπολογισμούς για τους κινδύνους που θα προκύψουν για την οικονομία να έχουν πάρει… φωτιά λόγω των αβεβαιοτήτων που προκαλούνται από την αναμενόμενη εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονήσει «ακραία σενάρια» για τις δυνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια των εχθροπραξιών και επικεντρώνονται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, την έκρηξη του πληθωρισμού, τη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Αν και ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς, ωστόσο, διαφαίνονται οι βασικές επιπτώσεις σε κρίσιμους μακροοικονομικούς τομείς, που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Νέος γύρος ενεργειακής κρίσης

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα του imerisia.gr, στο οποίο και σημειώνεται ότι όπως εκτιμά η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης της – εάν πρόκειται για μια σύντομης διάρκειας εισβολή ή έναν αιματηρό πόλεμο – μπορεί να επιτείνει την πληθωριστική πίεση επηρεάζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών κυρίως στα καύσιμα.

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο γύρο κλιμακώσεως των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη, οι οποίες επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, τις πρώτες ύλες, το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας ένα πληθωριστικό ντόμινο που καταλήγει σε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά.

Ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει την αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας ,από μισή έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες από τους πρώτους υπολογισμούς.

Τα σενάρια για το φυσικό αέριο

Η μεγαλύτερη ανησυχία, σημειώνεται στο δημοσίευμα του imerisia.gr, έχει να κάνει με μία νέα δυσθεώρητη άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου που θα πυροδοτούσε ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών με κυριότερες το πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αφού θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου, τη διόγκωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις αναταράξεις στον προϋπολογισμό λόγω της αναγκαιότητας να συνδράμει με κρατικά κονδύλια στη στην επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

To βασικό σενάριο βάσει του οποίου θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι τιμές της ενέργειας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και θα χρειαστεί να συνεχιστεί η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και μέσα στο β ́εξάμηνο του έτους.

Η ανησυχία είναι μεγάλη, αφού η αύξηση των τιμών της ενέργειας εάν δεν υπάρξουν κάποιες άμεσες ευρωπαϊκές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες στήριξης των νοικοκυριών, ενώ η επακόλουθη μείωση του ΑΕΠ περιορίζει δραστικά τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Η εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνεται στο δημοσίευμα του imerisia.gr, εγκυμονεί κινδύνους εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων σε απαγορευτικά επίπεδα. Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους δύο από τους παγκόσμιους κολοσσούς προμηθευτών τροφίμων, τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πιθανό να υποχρεώσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές και έμποροι.

Από το σιτάρι έως το κριθάρι οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο. Παράγοντες ης ελληνικής αγοράς κάνουν λόγο για μια νέα “γενιά” ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα που θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στα ράφια από τον προσεχή Μάρτιο. Η αύξηση των τιμών στο σιτάρι, αλλά και στο καλαμπόκι και στη σόγια, αναμένεται να επηρεάσει και τον τομέα της κτηνοτροφίας, λόγω ακριβότερων ζωοτροφών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις