16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγώνει το «πριμ» στους δημόσιους υπαλλήλους λόγω… πολέμου στην Ουκρανία

Πρόσφατα

«Αγνοείται» το περίφημο «μπόνους» παραγωγικότητας που υπόσχεται η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους λόγω… ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Χωρίς τις τρεις διατάξεις που προβλέπουν την χορήγηση «πριμ» σε ισάριθμες κατηγορίες αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο opengov.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το περίφημο «μπόνους» το οποίο στοχεύει στο να συνδέσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα που, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο απόφασης που θα καταθέσει το ΜΕΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα 28/2/2022 «… θα τεμαχίζει, θα πολυδιασπά και θα καταργεί τη συλλογική διαμόρφωση των μισθών…» από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους και θα επαφίεται στην καλή διάθεση του εργοδότη, του προϊσταμένου και του διευθυντή και θα κρίνεται, ο εργαζόμενος, αν …είναι «καλό παιδί» και συμμορφώνεται με «τας υποδείξεις»!

Εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι, όπως προστίθεται στο προαναφερθέν σχέδιο απόφασης που προτείνει το ΜΕΤΑ, είναι  «…οι αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, μιας και η ακρίβεια ροκανίζει τα εργατικά εισοδήματα, ενώ οι μισθοί μετά τη δραματική μείωσή τους πριν 10 χρόνια, μένουν καθηλωμένοι και δεν φτάνουν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Διεκδικούμε κατώτατο μισθό, για την ΥΕ κατηγορία τα 900 ευρώ, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων για το 2016-2018, επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και καταβολή του και σε άλλες κατηγορίες, έναρξη του διαλόγου για νέο μισθολόγιο, που θα αμβλύνει τις αδικίες, θα δίνει ουσιαστικές αυξήσεις και θα ενσωματώνει το ανθυγιεινό επίδομα στις βασικές αποδοχές

Το «μπόνους» παγώνει επ’ αόριστον κατά τα φαινόμενα, «προσωρινά» σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Η αιτία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι ρυθμίσεις  για το «μπόνους» έχουν δημοσιονομικό κόστος (35 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 25 προέρχονται από κρατικούς πόρους και 10 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) και δεδομένου του οικονομικού αντίκτυπου που προκαλεί –διεθνώς αλλά και στη χώρα μας– η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επελέγη το «πάγωμά» τους.

Άγνωστο το μέλλον των προτεινόμενων από το υπουργείο ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει εκτίμηση για το εάν και πότε θα κατατεθούν στη Βουλή και με ποιον τρόπο, δηλαδή μέσω άλλου νομοσχεδίου ή τροπολογίας. Η κυβέρνηση, εξηγούν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, κρατά στάση αναμονής και το μέλλον της ρύθμισης θα εξεταστεί ενδεχομένως από το υπουργείο Οικονομικών ή σε πιο κεντρικό επίπεδο, δηλαδή ακόμη και από το Μαξίμου. Επίσημες εξηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Οι διατάξεις για το «μπόνους» διέρρευσαν επιλεκτικά σε ΜΜΕ το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή λίγες ώρες πριν από τη ρωσική εισβολή. Οι παλινωδίες του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτουν πρωτοφανή προχειρότητα.

Άλλωστε, οι ίδιες οι ρυθμίσεις παρέπεμπαν στο μέλλον πολλές λεπτομέρειες της διαδικασίας χορήγησης του «μπόνους».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις