10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Χαλκίδα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Εύβοιας πέταξαν αγροτικά προϊόντα στο κτήριο της Περιφέρειας

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς στη Χαλκίδα πραγματοποίησαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Εύβοιας, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πέταξαν αγροτικά προϊόντα και έχυσαν γάλα στην είσοδο της Περιφέρειας, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την οργή τους για τη χαμηλή τιμή των προϊόντων τους. Στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και Συνεταιρισμών χαρακτήρισαν κοροϊδία τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για να αποτρέψει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου και τη συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξής τους.

Παράλληλα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Εύβοιας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, των “Πετρελαίων Καβάλας” και άλλων εργασιακών χώρων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Κόμματος, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα τους.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας – Μπλόκο Στροφυλιάς, Αγροτικός Σύλλογος Τριάδας, Αγροτικός Σύλλογος Χαλκίδας, Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γεωργικός Συνεταιρισμός Νέας Αρτάκης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Καθενών, Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Εύβοιας, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας, Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ιστιαίας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων (αγριογούρουνα κλπ.). Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.

Να αρθεί η απαγόρευση φύτευσης αμπελιών, να σταματήσει το ξερίζωμα και τα πρόστιμα, να μας επιτραπεί ξανά να πουλάμε ελεύθερα τον μούστο μας, το κρασί μας, το λάδι μας.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

Καμία ανατίμηση σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία “ΘΑΛΕΙΑ” – “ΜΗΔΕΙΑ”. Δεν θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία!

Μείωση του χρόνου απαγόρευσης βόσκησης. Να χορηγηθούν εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους, για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στην περιοχή μας γιατί και ήμασταν και παραμένουμε μειονεκτική αγροτική περιοχή.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών με βάση την παραγωγή των τελευταίων 5 ετών γιατί δεν θα πάρουν παραγωγή για το λιγότερο 5 χρόνια.

Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά συγχώνευση, κατάργηση σχολικών μονάδων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας».


Πηγή: 902.gr

Παρόμοια Άρθρα