11.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Σωματείο Εργαζομένων Nokia: Σχετικά με τις συμβάσεις τηλεργασίας και τα meetings

Πρόσφατα

07-02-22

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες από όταν μας έγινε από κοινού γνωστό το τελικό κείμενο για το ‘benefit’ της νέας σύμβασης τηλεργασίας, πραγματοποιήθηκε το πρώτο All Hands Call (AHC) την Τρίτη 1.2.2022, όπου η διοίκηση θα μας ενημέρωνε περαιτέρω για τις διάφορες πτυχές αυτής. Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά άμεσα την πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρίας, που εδώ και δύο εβδομάδες αναζητούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν από την θέσπιση αυτής της νέας συνθήκης, η διοίκηση έδωσε χώρο μίας ώρας σε ένα meeting που διαρκούσε μιάμιση ώρα. Μέσα σε αυτή τη μία ώρα περιλαμβανόταν η παρουσίαση και τα Q&A μαζί! Q&A στα οποία ακόμα και μάνατζερς αναζητούσαν ενημέρωση μιας και ακόμα και αυτοί δεν έχουν ενημερωθεί καταλλήλως. Επίσης, χωρίς να έχουμε φυσικά καμία αντίρρηση ότι πρέπει να ενημερωθούν και όσοι λίγοι συνάδελφοί μας δεν γνωρίζουν ελληνικά, κρίθηκε από την διοίκηση πιο πρόσφορο να διεξαχθεί το meeting στα Αγγλικά με την δικαιολογία ότι είμαστε πολυεθνική και οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι καλά Αγγλικά και να συνεννοούμαστε με αυτά ακόμα και αν αυτό αφορά συμβάσεις, νομικούς όρους, νομοθεσίες και δικαιώματα.

Σα να μην ήταν αρκετή αυτή η έλλειψη κατανόησης για το ζήτημα της γλώσσας, φτάσαμε στο σημείο να γίνουμε μάρτυρες, ίσως για πρώτη φορά απ’ όσο μπορούμε να θυμηθούμε, απίστευτης χλεύης από την διοίκηση και συγκεκριμένα από τη διευθύντρια του HR, προς συνάδελφο που απλά εξέφρασε με απόλυτα κόσμιο τρόπο την άποψή του πάνω σε αυτό το θέμα! Κάτι τέτοιο μας ξεπερνάει ηθικά ως Σωματείο εργαζομένων και θεωρούμε τέτοιες συμπεριφορές απαράδεκτες και προσβλητικές για το σύνολο των εργαζομένων. Αναμένουμε από την διευθύντρια του HR να ανακαλέσει ενώπιον όλων ή/και προσωπικώς στον συνάδελφο και μέλος του Σωματείου μας, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού. Αυτή η συμπεριφορά έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη που έχουμε ως Σωματείο ότι η Διοίκηση αποφεύγει να λάβει σοβαρά υπόψη την φωνή των εργαζομένων. Στην προκειμένη, ενώ είχαμε θέσει σαν αίτημα στη Διοίκηση να μας αποσταλεί το κείμενο για την νέα σύμβαση τηλεργασίας προτού αποσταλεί σε όλους τους συναδέλφους και ενώ είχε συμφωνήσει γι’ αυτό, δεν το έκανε ποτέ, με τη δικαιολογία ότι παρουσίασε τη σύμβαση τηλεργασίας το EWC, το οποίο σαφώς δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο και δεν ήταν και το τελικό κείμενο.

Σε τελείως αντιδιαμετρική κατεύθυνση και κλίμα, με γνώμονα πάντα την όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων μας, μία μέρα πριν το AHC, οργανώσαμε ως Σωματείο μία πρώτη τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τηλεργασίας. Ίσως στη πιο μαζική τηλεδιάσκεψη που έχουμε πραγματοποιήσει ως τώρα ως Σωματείο, με σχεδόν 150 συμμετέχοντες, ορίσαμε κάποιες βασικές διεκδικήσεις:

 • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια με προσθήκη την οποιαδήποτε διευκρίνηση για την τηλεργασία με επιπλέον αποζημιώσεις και διασφαλίσεις για την περίοδο που τηλεργαζόμαστε.
 • 8ωρο ωράριο εργασίας, καμία απλήρωτη υπερωρία.
 • Το ωράριο τηρείται με υποχρέωση του εργοδότη, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου από τα αρχεία, τις πλατφόρμες, τις εφαρμογές, με φραγές στο λογισμικό και στα ηλεκτρονικά μηνύματα της επιχείρησης.
 • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα).
 • Ο εργοδότης να είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του τηλεργαζόμενου.
 • Το κόστος της τηλεργασίας καθώς και το κόστος για την υγεία και την ασφάλεια του τηλεργαζόμενου να το επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου ο εργοδότης.
 • Αναδρομική αποζημίωση για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκαν οι συνάδελφοι για την τηλεργασία.
 • Αναδρομικά επιδόματα για ενοικίαση χώρου και τηλεπικοινωνίες όπως προβλέπει ακόμα και ο νόμος μελλοντικά, καθώς και για θέρμανση/ρεύμα.
 • Επαναφορά των κουπονιών του Αυγούστου.
 • Σύγχρονα κτήρια με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.
 • Περισσότερα λεωφορεία και δρομολόγια τα οποία θα εξυπηρετούν το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων.

Έπειτα αναλύσαμε διεξοδικά την σύμβαση της τηλεργασίας, πήρανε τον λόγο δεκάδες συνάδελφοι για να αναπτύξουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και δώσαμε χώρο σε αυτές για περίπου δυόμιση ώρες!

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής και μετά από τις όποιες απαντήσεις πήραμε από το AHC, θεωρούμε ότι κάποια πράγματα έχουν γίνει πιο σαφή και είναι σημαντικό να τα λάβουν από τώρα σοβαρά υπόψη τους οι συνάδελφοι.

 • Η σύμβαση της τηλεργασίας δεν μπορεί να επιβληθεί. Την αιτείται όποτε κρίνει ο εργαζόμενος και μπορεί να την ανακαλέσει όποτε κρίνει είτε ο ίδιος είτε η εταιρία. Συνεπώς δεν υποχρεούται κανένας και καμία να προβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ή και γενικότερα σε αυτήν την ενέργεια. Η όποια σύμβαση υπογραφεί από κάποιον τώρα, θα έχει ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, μέρα η οποία δεν είναι deadline για την κατάθεση αιτημάτων. Αν κάποιος συνάδελφος παρόλα αυτά πιεστεί για να υπογράψει σύμβαση τηλεργασίας, θα πρέπει να το καταγγείλει άμεσα στο Σωματείο.
 • Η διοίκηση έκανε σαφές, ότι τα 300€ τα οποία αποτελούν την one time αποζημίωση για τον εξοπλισμό γραφείου δεν καλύπτουν όποιους συναδέλφους έχουν ήδη ξοδέψει χρήματα τα τελευταία χρόνια για να ανταπεξέλθουν στο καθεστώς της τηλεργασίας. Τα 300€ δεν θα δοθούν σε μορφή χρημάτων αλλά ως κουπόνια/επιταγή σε online marketplace.
 • Τα 23€ (13+10) που αφορούν την αποζημίωση της χρήσης του οικιακού χώρου και του internet, θα δοθούν συνολικά μέχρι τον μήνα Μάρτιο και μετά θα ακολουθήσει αποζημίωση αναλογικά με τις μέρες τηλεργασίας. Δηλαδή αν κάποιος έπειτα τηλεργαστεί πχ για δέκα μέρες τον μήνα, θα λάβει σαν αποζημίωση για τον χρήση του οικιακού χώρου και του internet, περίπου 13€. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η αποζημίωση που θα λαμβάνει κάποιος τον μήνα που θα επιλέξει το υβριδικό μοντέλο.
 • Δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση για κανέναν άλλον σκοπό, όπως ορίζει και ο νόμος, ακόμα και αν αυτό αφορά κατανάλωση εν ώρα τηλεργασίας σε ρεύμα ή θέρμανση είτε για το παρελθόν είτε για το μέλλον.
 • Όσοι επιλέξουν το υβριδικό μοντέλο θα μπορούν να δουλέψουν απομακρυσμένα, τις μέρες που έχει συμφωνηθεί με την ομάδα τους ότι δεν απαιτείται η παρουσία τους στο γραφείο.
 • Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν χωρίς σύμβαση τηλεργασίας, θα μπορούν να τηλεργάζονται για κάποιες μέρες, αλλά δεν θα λάβουν καμία αποζημίωση συνολικά.

Για όποιον/α βρίσκεται σε συνθήκη τηλεργασίας ζητάμε:

 • Επίδομα θέρμανσης και ρεύματος (πρόσθετα δηλαδή από αυτά που προβλέπει ο νόμος).
 • Πρόβλεψη μεγαλύτερου ποσού επιδόματος για την ενοικίαση του οικιακού χώρου, το internet καθώς και για την αγορά εξοπλισμού γραφείου.
 • Το ήδη πενιχρό και από το νόμο θεσπισμένο επίδομα των 23€, ή όποιο καλύτερο προβλεφθεί, να καταβάλλεται σαν σύνολο μηνιαίως σε όσους επιλέξουν το υβριδικό μοντέλο.
 • Το επίδομα για την αγορά εξοπλισμού γραφείου να είναι σε μορφή χρημάτων και να μην είναι εφάπαξ αλλά τακτικό για τη συντήρηση του εξοπλισμού καθώς και για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των τηλεργαζομένων.
 • Καμία περικοπή σε υπάρχουσες παροχές είτε αυτό αφορά κουπόνια σίτισης, επιδόματος internet σε HOC, ασφαλιστικές-ιατρικές καλύψεις ή όποια άλλη παροχή.
 • Διασφάλιση γραφείων εργασίας στην εταιρία και για τους συναδέλφους που θα επιλέξουν το υβριδικό μοντέλο.
 • Σαφείς κανόνες για υγεία και ασφάλεια του τηλεργαζόμενου.
 • Σε πιθανή διαφωνία μεταξύ μάνατζερ και εργαζόμενου για την τηλεργασία, η διαφορά να λύνεται με την παρουσία και του Σωματείου.
 • Τα ατυχήματα στο σπίτι εν μέσω τηλεργασίας να αποτελούν με σαφήνεια εργατικά ατυχήματα.
 • Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προειδοποίησης από τον εργοδότη πριν την παύση της τηλεργασίας.

Καλούμε για άλλη μία φορά τους συναδέλφους που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σύμβαση τηλεργασίας να μην το κάνουν μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα του θέματος καθώς και να έχουμε θέσει τις διεκδικήσεις μας στην διοίκηση.

Σαν επόμενη κίνηση, θα ζητήσουμε ως Σωματείο συνάντηση με την διοίκηση για να πάρουμε απαντήσεις για τα ερωτήματα που έχουν προκύψει καθώς και για να εκφράσουμε τις όποιες θέσεις μας και διεκδικήσεις μας.

Θα επανέλθουμε στο θέμα και πάλι μέσω των συλλογικών μας διαδικασιών.

Συναδελφικά,
Το ΔΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις