6.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση∙ δεν είναι εμπόρευμα!

Πρόσφατα

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι εµπόρευµα!

Απαίτησή μας, η δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση
και Ζωή αξιοβίωτη για όλους!

Η Κοινωνική Ασφάλιση, είναι αποτέλεσμα χρόνιων συλλογικών αγώνων και περιλαμβάνει πολλά επίδικα: το χρόνο εργασίας, τα ένσημα για το σύνολο του εργάσιμου χρόνου, τις ευέλικτες και ελαστικές μορφές «απασχόλησης», την ένταξη επαγγελμάτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την προστασία της μητρότητας, δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές στήριξης για παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες, τις διάφορες ανάγκες για άδειες, την Υγεία και την Πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δωρεάν κάλυψη ιατρικών εξετάσεων, την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, τα δικαιώματα και την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία, τις προσλήψεις, τις παροχές για πολιτιστικές δραστηριότητες, τις διακοπές, τις συνθήκες εργασίας, διαλειμμάτων και ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, την επιστροφή των κλεμμένων από τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών των ταμείων, τις εισφορές εργοδοτών, ασφαλισμένων, την «εγγύηση» των συντάξεων που διασφαλίζει μόνο ο Δημόσιος Κοινωνικός χαρακτήρας του Ασφαλιστικού συστήματος. Οι συντάξεις, τα ποσοστά αναπλήρωσης, η «τύχη» των επικουρικών, τα εφάπαξ, οι παροχές στους συνταξιούχους, η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και οι συνθήκες ανέχειας και εξαθλίωσης για όσους αφυπηρετούν είναι ισότιμα ζητήματα με τα παραπάνω, αλλά όχι τα μοναδικά. Συνδέονται σήμερα και με την ανασφάλεια από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, τη διάλυση και εγκατάλειψη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τη λιτότητα και τη ακρίβεια που στραγγίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, τον εργασιακό μεσαίωνα που εγκαθιδρύει ο άθλιος νόμος Χατζηδάκη…

Οι εργαζόµενοι κι οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να δώσουµε νέους και σκληρούς αγώνες για τα εργασιακά και ασφαλιστικά µας δικαιώµατα. Δεκάδες χιλιάδες είναι άλλωστε οι εγκλωβισμένοι εκπαιδευτικοί, που θα παραμείνουν στην τάξη ακόμα και μέχρι τα “βαθιά γεράματα”, ένεκα των αβάσταχτων περικοπών στις συντάξεις και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, πράγμα που ολοφάνερα πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας και δίνει άλλοθι στις πολιτικές των μηδενικών διορισμών και της αδιοριστίας για τους νέους συναδέλφους. Είναι απολύτως φανερό πως η κυβέρνηση εκβιάζοντας στην πράξη με τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς να φύγουν στα 40 χρόνια δουλειάς, βάζει ταφόπλακα στο εργασιακό μέλλον των νέων συναδέλφων! Αν υπολογιστεί επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί εισέρχονται στην εργασία μετά τα τριάντα- τριανταπέντε και ότι η ελαστική εργασία τους υποχρεώνει σε οκτάμηνη δουλειά ανά έτος, η υπόθεση συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για μια αξιοπρεπή σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο.

Το σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, μετά τους νόμους Κατρούγκαλου, Βρούτση, Χατζηδάκη- που ιδιωτικοποιεί την επικουρική σύνταξη, αλλά και σήμερα με το νέο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ δεν πρέπει να περάσουν. Οι αντεργατικές πολιτικές δεν θα σταµατήσουν αν δεν αντισταθούµε! Ο κόσμος της εργασίας, ενωμένος, πρέπει να δώσει την µάχη το επόµενο διάστηµα για να ανατραπεί η πορεία κατεδάφισης και ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, στα πλαίσια ενός συνολικού αγώνα ανατροπής από όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μαζί µε τους συλλογικούς φορείς των ασφαλισµένων και των συνταξιούχων και με µαζικούς, οργανωµένους και αποφασιστικούς απεργιακούς αγώνες σύγκρουσης µπορούµε να τα καταφέρουµε! Να βάλουµε φραγµό στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την κοινωνική λεηλασία. Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία σε έναν απεργιακό και αγωνιστικό ξεσηκωμό μέχρι τη νίκη.

Σε αυτά τα πλαίσια συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που διοργανώνεται από σωματεία την Πέμπτη 17/2, 2μμ στο Υπουργείο Εργασίας με αιχμή την απαίτηση για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων και κηρύσσουμε στάση εργασίας από 1-3 ώρες για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Κατρούγκαλου-Βρούτση-Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόµων και ρυθμίσεων. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και τη μείωση του εφάπαξ.

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Άμεση και έγκαιρη απονομή των συντάξεων με ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού και προσλήψεις προσωπικού.

  • Σύνταξη στο 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55-ίση με τον τελευταίο μισθό. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους.

  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού. Αποκατάσταση όλων των εισοδηματικών απωλειών σε μισθούς και συντάξεις της τελευταίας 12ετίας.

  • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.). Έκτακτες δημόσιες επιχορηγήσεις για τα ταμεία.

  • Αποκλειστικά ∆ηµόσιο, Καθολικό και Αναδιανεµητικό Σύστηµα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, που θα λειτουργεί µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

  • Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δηµόσιο υγειονοµικό σύστηµα, σε κάθε πολίτη που διαµένει στη χώρα, Έλληνα ή µετανάστη, εργαζόµενο ή άνεργο. Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον προϋπολογισμό του Δημοσίου για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών σε υποδομές και Προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

  • Να καθιερωθούν οι γνήσιες Συλλογικές και Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας εφ’ όλης της ύλης σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις