13.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Αντί-Λογος: Απέχουμε από τις e-ψηφοφορίες για τα Υπηρεσιακά, στηρίζουμε τις «ζωντανές» και ελεύθερες συλλογικές διαδικασίες

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ «ΖΩΝΤΑΝΕΣ» ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ο Υπουργός Εργασίας, με πρόσφατη απόφασή του, επιχείρησε να πραγματοποιήσει στις 14 Φεβρουαρίου ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών μας εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Η διαδικασία εκλογών είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020, καθώς η θητεία των 2 αιρετών έληγε στις 31/12/2020. Ωστόσο, λόγω της καραντίνας, και ενώ είχαν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο οι συνάδελφοι από την επαρχία, η διαδικασία της δια ζώσης ψηφοφορίας αναβλήθηκε.

Και ενώ η ΑΔΕΔΥ με επιστολή της στον αρμόδιο Υπουργό έχει ζητήσει παράταση της θητείας έως 31/3/2022, ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή δια ζώσης ψηφοφορίας με όρους υγειονομικής ασφάλειας, ο Υπουργός Εργασίας έσπευσε με υπερβάλλοντα ζήλο να ορίσει, χωρίς καμία διαβούλευση με τα συλλογικά μας όργανα, ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ. Μετά τη Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας και τον Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, ο Υπουργός Εργασίας γίνεται ο 3ος κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών της Κυβέρνησης να απονεκρώσει τις ζωντανές εκλογικές διαδικασίες των εργαζομένων. Οι προσπάθειες των προηγουμένων στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία, καθώς οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη σε αυτές τις μεθοδεύσεις και απείχαν σε ποσοστά 90 και 80% αντίστοιχα. Την ίδια κατάληξη θα είχε και η προσπάθεια του Χατζηδάκη.

Είναι τόση δε η προχειρότητα και η σπουδή του Υπουργού να είναι πρωτοπόρος στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που παραβλέπει το γεγονός ότι ο κατάλογος των εκλογέων αλλά ακόμη και η σύνθεση των ψηφοδελτίων έχει αλλάξει (λόγω κυρίως συνταξιοδότησεων αλλά και μετακινήσεων) καθώς έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 2 χρόνια από την αρχική προκήρυξη των εκλογών. Επιπλέον, επίκειται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής με δικό της υπηρεσιακό συμβούλιο. Οι εργαζόμενοι του Σ.ΕΠ.Ε θα καλούνταν να ψηφίσουν σήμερα για ένα Υ.Σ που δεν θα τους αντιπροσωπεύει αύριο. Τέλος, παραπέμπεται για ακόμη μια φορά στις καλένδες το πάγιο αίτημα μας να συσταθούν επιτέλους Οργανισμοί και ξεχωριστά Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα Προνοιακα Ιδρύματα που απασχολούν πάνω από 3000 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύονται από ένα Υ.Σ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου θέλησε απλώς να σηματοδοτήσει με την συμβολική αυτή κίνηση, ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα πρέπει να καταστούν κανόνας στην συλλογική δράση των εργαζομένων, αντικαθιστώντας την ζωντανή συζήτηση, φαλκιδεύοντας την μυστικότητα της ψήφου και την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διαμόρφωση της απόφασης κάθε εργαζομένου. Βρισκόμαστε άλλωστε στην περίοδο που θα επιχειρηθεί η εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων του ν.4808/21 περί εγγραφής των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ, περί υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αρχαιρεσιών κλπ.

Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οφείλει να είναι άμεση, μυστική και καθολική.

Όμως, στην πράξη, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, μπορεί να διασφαλίστεί ποιος πραγματικά ψηφίζει πίσω από τον υπολογιστή; Πώς είναι άμεση λοιπόν; Πώς είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι δεν γίνονται έρμαια πιέσεων; Η μυστικότητα της ψήφου είναι εγγυημένη όταν τα mail μας έχουν ονοματεπώνυμο; Πώς είναι μυστική επομένως; Πώς ξέρουμε με σιγουριά ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν παραποιούνται;

Το επιχείρημα περί αδυναμίας διεξαγωγής δια ζώσης ψηφοφορίας λόγω covid-19 είναι έωλο, καθώς ο ίδιος Υπουργός αποφάσισε την δια ζώσης ψηφοφορία στον e-ΕΦΚΑ (10/2/2022) και στο ΟΑΕΔ. Επίσης, η ψηφοφορία για τα ΥΣ δεν συνεπάγεται διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης και μπορούν κάλλιστα να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η συλλογικότητά μας έχει διατυπώσει εδώ και χρόνια την άποψη της για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αποδυναμωμένα από αρμοδιότητες, με εμφανή την κυριαρχία σε αυτά των διορισμένων έναντι των αιρετών μελών, αρκούνται σε διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και την εφαρμογή νόμων και διατάξεων που ουσιαστικά λειτουργούν σε βάρος των ίδιων εργαζομένων ή δεν εξασφαλίζουν την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση κάθε συναδέλφου. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι την σημασία να βρίσκονται σε αυτά εκπρόσωποι μας με μια στοιχειώδη εντιμότητα και αμεροληψία, λαμβάναμε πάντα μέρος στις εκλογές για ανάδειξη τους.

Στην συγκεκριμένη εκλογή όμως αποφασίσαμε να μην λάβουμε μέρος. Αποσύραμε ήδη το ψηφοδέλτιο μας, κίνηση που πραγματοποιήθηκε εξάλλου από όλα τα ψηφοδέλτια/παρατάξεις που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην αρχική δια ζώσης διαδικασία. Δεν επιθυμούμε να δώσουμε νομιμοποίηση στην προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου να εισάγει, με δούρειο ίππο τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, στην συλλογική δράση των εργαζομένων, το μικρόβιο της πλήρους αποστασιοποίησης από τις ζωντανές εκλογικές διαδικασίες και της αλλοίωσης της ελεύθερης και αδιάβλητης έκφρασης της θέλησης των εργαζομένων.

Η μαζική αυτή απόσυρση είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί, με νεότερη απόφαση που υπογράφει η Υπηρεσιακή Γραμματέας, η ηλεκτρονική ψηφοφορία της 14ης Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όλους τους συναδέλφους/-ισσες να απέχουμε μαζικά από οποιαδήποτε απόπειρα να πραγματοποιηθεί η παρωδία της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Ενισχυση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και αύξηση της εκπροσώπησης μας από αιρετούς

  • Δημιουργία επιτέλους ξεχωριστών Υπηρεσιακών Συμβουλίων για κάθε ΝΠΔΔ Προνοιακό Ιδρυμα

  • Παράταση θητείας των υφιστέμενων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τουλάχιστον έως 31.3.2022, ώστε να μην υπάρχει κενό στην εκπροσώπηση μας

  • Προκήρυξη των εκλογών με διαζώσης ψηφοφορία (και επιστολική ψήφο για τους συναδέλφους εκτός Αθηνών), με όλα τα μέτρα για την προστασία κατά του covid.

Παρόμοια Άρθρα