6.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

24ωρη απεργία σήμερα στη ΛΑΡΚΟ. Με πούλμαν στην Αθήνα, για τη συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ, ώρα 10.30πμ.

Πρόσφατα

Σε 24ωρη απεργία, σήμερα, Πέμπτη 10 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που με απόφαση των Σωματείων τους, κατεβαίνουν στην Αθήνα, οργανώνοντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 10.30πμ., ενώ στις 12 μ. θα δοθεί συνέντευξη τύπου μαζί με εκπροσώπους άλλων χώρων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα που αναχωρούν από τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και στον Άγιο Ιωάννη Βοιωτίας, σύμφωνα με τον 902.gr, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κατεβαίνουν μαζικά για μία ακόμη φορά στην Αθήνα. Δίνουν συνέχεια στον αγώνα και δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλους για τη ζωή και το δικαίωμα στην εργασία, για τις οικογένειές τους. Απαιτούν από την κυβέρνηση τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας των δικαιωμάτων και του μόχθου τους, διατρανώνοντας: «Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Στο μεταξύ, σε μαζική Γενική Συνέλευση προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, καταδικάζοντας τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ αποφάσισαν να συνταχθούν με τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχει πάρει το σωματείο της Λάρυμνας, αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, τα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχουν μετατραπεί σε στρατηγείο του αγώνα, με δεκάδες εργαζόμενους να περνούν καθημερινά από κει για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Στα γραφεία του Σωματείου φτάνουν καθημερινά και τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης, όπως θέλουν συνδικάτα, φορείς και σύλλογοι από κάθε γωνιά της χώρας.

Εκεί, μπροστά από τα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης μαθητές του Γυμνασίου Λάρυμνας, δίνοντας κουράγιο με τα συνθήματά τους στους εργαζόμενους και παράλληλα προετοίμαζαν τα πανό για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει για σήμερα Πέμπτη. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από την ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε χτες από τους μαθητές.

Συγκεκριμένα μαθητές και γονείς από τα σχολεία της Λάρυμνας, του Μαρτίνου και της Μαλεσίνας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σήμερα – παράλληλα με την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα – σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις πλατείες των χωριών, όπως συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Όπως υπογραμμίζει ο 902.gr, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στα σχολεία γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έχει κάποιο γονιό ή συγγενή που να δουλεύει εκεί. Μάλιστα, στην ανασφάλεια και την αγωνία που βιώνουν δύο χρόνια τώρα, έρχεται να προστεθεί και το ξεσπίτωμα, κάτι που στα μυαλά των μικρών παιδιών μοιάζει αδιανόητο και ανεξήγητο. «Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι τα σπίτια μας, το σχολείο και οι φίλοι μας. Δεν θέλουμε να φύγουμε να πάμε κάπου αλλού», είναι οι φράσεις που βγαίνουν από τα χείλη των παιδιών.

Στον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στο πλευρό των συζύγων, των πατεράδων και των παιδιών τους, έχουν ριχτεί και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα Πέμπτη, θα διαδηλώσουν μαζί με τα παιδιά τους στις πλατείες των χωριών, ενώ την Κυριακή 13 Φλεβάρη ετοιμάζουν μαζική παρουσία στη σύσκεψη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.


ΜΕΤΑ: Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να βγάλει τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ από την εργασία και τα σπίτια τους

Το ΜΕΤΑ εκφράζει για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους, την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς και τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την εγκληματική της πολιτική και εις βάρος της δημόσιας επιχείρησης της ΛΑΡΚΟ και των συμφερόντων του λαού, τη διαλύει απολύει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα «βαρίδια» εργαζόμενους, η οποία συμπληρώνεται από άλλη μια απαίτηση των επενδυτών, την οποία σπεύδει να υλοποιήσει η ανάλγητη κυβέρνηση: το ξεσπίτωμα των εργαζομένων, καθώς απαιτεί από όλους όσοι διαμένουν στον οικισμό δίπλα από το εργοστάσιο να αδειάσουν τα εργατικά σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να σπάσει το αραγές μέτωπο των εργαζομένων που αντιδρούν και αγωνίζονται, εδώ και πάνω από δύο χρόνια ενάντια στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις τους, προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων στις απολύσεις τους, με ψίχουλα – αποζημιώσεις, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ακόμη και για εργαζόμενους πάνω από 60 χρόνων που δουλεύουν μία ζωή στα κάτεργα της ΛΑΡΚΟ αλλά και την… «ελπίδα» για επαναπρόσληψη στους νεότερους.

Να υπενθυμιστεί ότι πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να προπτωχεύσει τη ΛΑΡΚΟ, να διορίσει Ειδική Διαχείριση και να την οδηγήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία και εκποίηση. Ο συνολικός λογαριασμός είναι ότι μέσα από αυτή την πολιτική απόφαση, μέσα σε δύο έτη, σπαταλήθηκε και χάθηκε παράλληλα κρατικό χρήμα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Σήμερα, το εργοστάσιο και τα μεταλλεία έχουν γκρεμιστεί, και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τη ΛΑΡΚΟ έχουν καταστραφεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των μονάδων είναι χαλασμένες και εγκαταλειμμένες, ενώ το υπόλοιπο 50% υπολειτουργεί βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Για το ΜΕΤΑ, πετυχημένη είναι η επένδυση στο εργατικό δυναμικό της, η δημόσια ΛΑΡΚΟ, ο εκσυγχρονισμός και ανάπτυξή της, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και η αύξηση της παραγωγής σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας. Και σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τα Σωματεία και τους εργαζομένους, από κάθε κλάδο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους της ΛΑΡΚΟ και στον εμβληματικό τους αγώνα για τη διάσωση της επιχείρησης και του δημόσιου χαρακτήρα της για το συμφέρον του λαού. Τους καλεί, επίσης, σε ένα διαρκή αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που μας πλήττουν, για τη μη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και την κατάργησή του στην πράξη, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για μια καλύτερη ζωή.

Η εργατική τάξη της χώρας οφείλει να δώσει δυναμική και αγωνιστική απάντηση στο σχέδιο – κρεμάλα της κυβέρνησης και των επενδυτών για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, που προβλέπει ανεργία, εξαθλίωση και ξεσπίτωμα, διότι και ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογένειών τους είναι και δικός μας αγώνας.

03-02-22
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις