5.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Μάχης ζωής για τους εργαζομένους της «Βαρβαρέσος» απέναντι στις απολύσεις, την απληρωσιά και την εργοδοτική τρομοκρατία

Πρόσφατα

Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., οι εργαζόμενοι στον «Βαρβαρέσο» συνεχίζουν με νέα συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Βέροιας, όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η νέα αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία σε βάρος του Σωματείου προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα. Με την αγωγή ζητά να κηρυχθούν παράνομες η 4ωρη στάση εργασίας που έγινε την περασμένη Πέμπτη και η 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φλεβάρη, και απειλεί με διεκδίκηση αποζημίωσης για ζημιά της επιχείρησης από τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη του ΔΣ του Σωματείου. 

Για τον αγώνα των εργαζομένων στην στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ», που διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, την πληρωμή των δεδουλευμένων 7 μηνών, να παρθούν άμεσα πίσω οι απολύσεις και να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να δοθεί επίδομα 3.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ τα οποία θα επιστραφούν όταν εξοφληθούν, να παγώσουν λογαριασμοί σε ρεύμα, νερό κλπ., και να μην πλειστηριαστεί σπίτι απλήρωτου εργαζόμενου μιλά στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με τη Μπούλικα Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Σάκης Τσίτσας.

Όπως σημειώνει, είναι μια μάχη ζωής για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας απέναντί τους τις απειλές και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με τη στήριξη των μηχανισμών του κράτους. Καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στις 6 και μισή το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας αλλά και, αύριο, στις 11 και μισή, έξω από τα δικαστήρια της Βέροιας, όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η νέα αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία σε βάρος του Σωματείου προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα. Με την αγωγή ζητά να κηρυχθούν παράνομες η 4ωρη στάση εργασίας που έγινε την περασμένη Πέμπτη και η 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Φλεβάρη, και απειλεί με διεκδίκηση αποζημίωσης για ζημιά της επιχείρησης από τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη του ΔΣ του Σωματείου. Την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Ο Σάκης Τσίτσας, μάλιστα, σε σχέση με τις τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας, αναφέρεται σε χθεσινό περιστατικό, κατά το οποίο η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τρεις συνδικαλιστές που είχαν πάει για να ζητήσουν μέρος από τα δεδουλευμένα καρδιοπαθή εργαζόμενου, προκειμένου να μπει στο νοσοκομείο και κάνει επέμβαση.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους στον νομό να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ότι «τώρα είναι ανάγκη να πλημμυρίσει η πλατεία από τον λαό του νομού. Οι εργαζόμενοι, δίνοντας δύναμη στους εργάτες της “Βαρβαρέσος”, να εκφράσουν την καταδίκη τους στην επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων».

Αναδεικνύει πως όλο το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία και το κράτος έδειξαν ότι «συνδέει ισχυρό νήμα τα συμφέροντα των βιομηχάνων με το κράτος, τα κόμματά τους, τα δικαστήριά τους, τα όργανα καταστολής. Αυτό απέδειξαν η ταχύτητα με την οποία τα δικαστήρια εκδικάζουν τις αγωγές της εργοδοσίας ενάντια στο Σωματείο, τα περιπολικά της αστυνομίας έξω από τη πύλη του εργοστασίου, η προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων με την αξιοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφίσει και διατηρήσει εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις.

Οτι η ανάπτυξη των επιχειρηματιών απαιτεί “κλειστά στόματα”, εργάτες με σκυμμένο κεφάλι. Από μόνη της η επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στους αγωνιστές εργαζόμενους και στο Σωματείο τους δείχνει καθαρά τι εννοούν ως “ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον”, όταν δηλαδή όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας ζητωκραυγάζουν και καλούν τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις