Ενημέρωση ώρα, 11.30

Να έρθει τώρα η εργοδοσία να υπογράψει τη σύμβαση

«Να έρθει τώρα η εργοδοσία να υπογράψει τη ΣΣΕ, για να πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά» τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Επεσήμανε ότι «το ποιοι κλείνουν το λιμάνι φαίνεται αν κοιτάξετε πίσω σας», εννοώντας τις κλούβες και τα ΜΑΤ και πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε να πάμε στα πόστα μας».

«Το στυλό είναι εδώ δίπλα μου. Περιμένουμε την εργοδοσία και πάμε αμέσως για δουλειά», υπογράμμισε.

Το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης έχει μοιραστεί σε όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν αποφασιστικά έξω από τις πύλες περιφρουρώντας την απεργία τους.


Ενημέρωση, ώρα 10.30

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η 24ωρη απεργία των Λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και με σχετική απόφαση του σωματείου τους διεκδικούν:

  • Την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις,

  • Την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και

  • Την επαναπρόσληψη δεκάδων απολυμένων που είχαν σύμβαση ορισμένου χρόνου, σταθερή και μόνιμη εργασία σε όλους.

Στην κεντρική πύλη εισόδου της Cosco είχαν κινητοποιηθεί διμοιρίες των ΜΑΤ – ειδικές δυνάμεις αλλά και αντίστοιχες του Λιμενικού με προφανή στόχο να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των κινέζων ιδιοκτητών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας για την υπονόμευση της απεργίας.

Η όλη επιχείρηση ναυάγησε χάρη στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων της Cosco, την μαζική αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε αυτήν από δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους που βρέθηκαν από τα ξημερώματα στον χώρο της απεργίας.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσε στο κενό και η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μαζί και οι δυνάμεις καταστολής απέτυχαν στην αποστολή τους να βάλουν πλάτη στους σχεδιασμούς της Cosco αλλά και να εφαρμόσουν το εκτρωματικό τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη.

Η απεργία των εργαζομένων συνεχίζεται κανονικά και περιφρουρείται από τους εργαζόμενους και τις απεργιακές φρουρές.

Στο μεταξύ η Cosco προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να βγει η απεργία που γίνεται με κάλυψη και απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΠ και αυτή παράνομη (εκδικάζεται στις 11 π.μ στο Πρωτοδικείο Πειραιά)!

Σημαντικό και ενισχυτικό στοιχείο στην απεργία αποτέλεσε και η απόφαση της Ένωσης Λιμενεργατών να κηρύξουν και αυτοί απεργία απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από τις εγκαταστάσεις της Cosco.


Ενημέρωση, ώρα 07.30

ΕΝΕΔΕΠ: Άκρως πετυχημένη η 24ωρη απεργία των λιμενεργατών στην COSCO. Η τρομοκρατία τους δεν περνά

«Η τρομοκρατία τους δεν περνάει, κανείς εργαζόμενος μόνος του, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα στην απεργία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», το μήνυμα που στέλνουν οι απεργοί της COSCO από το λιμάνι του Πειραιά. «Η απεργία είναι άκρως επιτυχημένη. Έχουν μπει πολλοί λίγοι εργαζόμενοι μέσα για δουλειά και αυτοί σε λίγο θα βγουν», ανακοινώθηκαν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι α απεργία, έχει καλυφθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς την περασμένη Πέμπτη, τα δικαστήρια του Πειραιά, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, έκαναν δεκτή τη σχετική αίτηση της εργοδοσίας και αποφάσισαν 5 μέρες πριν την έναρξη της απεργίας ότι αυτή είναι παράνομη!

Ωστόσο από τις 3 τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται από την πλευρά της κυβέρνησης ένα όργιο τρομοκρατίας, καθώς έχει στείλει τα ΜΑΤ και δυνάμεις του λιμενικού που έχουν ζώσει το χώρο. Το λιμενικό ενεργεί ως προϊστάμενος της Cosco. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στελέχους του λιμενικού σώματος που με προτεταμένο το χέρι και κουνώντας το δάχτυλο λέει σε εργαζόμενο: «Μπες τώρα για δουλειά!».

Οι απεργοί καλούν όλους του εργαζόμενους της COSCO, από όλες τις βάρδιες και συνολικά όλους τους εργαζόμενους να κατέβουν στο λιμάνι για να βρεθούν στο πλευρό των απεργών. Ήδη πολλοί εργαζόμενοι από άλλους κλάδους βρίσκονται στο λιμάνι εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνονται οι δυνάμεις καταστολής, που εκτείνονται πέρα από την πύλη, τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο ακόμα.

Σοβαρές καταγγελίες κάνουν εργαζόμενοι της Cosco που αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένοι στις πύλες, δίνοντας τον απεργιακό τους αγώνα. Kαταγγέλλουν την επιστράτευση από την εργοδοσία μπράβων, γνωστών και σεσημασμένων υποδίκων για υποθέσεις της νύχτας σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εκβιασμούς. Τέτοιοι μπράβοι στέκονται αυτή τη στιγμή στις πύλες της Cosco για να ενισχύσουν το κλίμα τρομοκρατίας που έχει στήσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση στο λιμάνι.” «ΜΑΤ, ΟΥΚ, Λιμενικό Σώμα και ότι άλλο μηχανισμό μπορεί να φανταστεί κανείς έχει επιστρατεύσει η εργοδοσία για να κάμψει τον απεργιακό μας αγώνα», καταγγέλλεται συνεχώς από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης.