7.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Ξανά στην παγωμένη νησίδα του Έβρου οι σύροι πρόσφυγες

Πρόσφατα

Ξανά στη νησίδα του Εβρου μετέφεραν οι τουρκικές αρχές τους Σύρους πρόσφυγες που είχαν παγιδευτεί στο ίδιο σημείο επί πέντε μέρες την προπερασμένη εβδομάδα, εκεί όπου τους είχαν μεταφέρει οι ελληνικές αρχές, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί τους.

Οπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες, οι Σύροι, που κρατούνταν από την προπερασμένη Κυριακή σε χώρο κράτησης στην Τουρκία κοντά στα σύνορα, μεταφέρθηκαν προχθές την Κυριακή από την τουρκική συνοροφυλακή στην όχθη του Εβρου και στη συνέχεια με βάρκα στη νησίδα, όπου πέρασαν το βράδυ προσπαθώντας να κοιμηθούν κατάχαμα σε συνθήκες ψύχους, αρκετοί με τα ρούχα τους μούσκεμα, άλλοι χωρίς παπούτσια καθώς αυτά που φορούσαν είχαν βραχεί και δεν είχαν δεύτερο ζευγάρι.

Πρόκειται για τουλάχιστον 24 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες, η μία έγκυος 6 μηνών -ιδιαιτέρως ταλαιπωρημένη-, και πέντε ανήλικοι. Ονόματα ορισμένων, ταυτότητες στα αραβικά και σε μια περίπτωση διεθνές διαβατήριο βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», η οποία ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και δημοσιοποίησε την υπόθεση στην ιστοσελίδα της.

Η υπόθεση αναδεικνύει το απελπιστικό αδιέξοδο της παράνομης και αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ελλάδας στα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία, που έχει μετατρέψει τους πρόσφυγες σε μπαλάκι μεταξύ ελληνικών και τουρκικών συνοριακών αρχών που τους εργαλειοποιούν, η Ελλάδα επαναπροωθώντας τους στην Τουρκία με βίαιες και απάνθρωπες μεθόδους και η Τουρκία ξαναστέλνοντάς τους στην Ελλάδα με εξίσου βίαιες μεθόδους.

Η νησίδα του Εβρου όπου βρέθηκαν ξανά την Κυριακή οι Σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με το γεωγραφικό στίγμα που έστειλαν
 

Πληροφορίες από άτομο που επικοινωνεί με την ομάδα αναφέρει ότι δύο Ελληνες αστυνομικοί επισκέφθηκαν τους πρόσφυγες στη νησίδα το πρωί της Δευτέρας, τους ρώτησαν την καταγωγή τους, ζήτησαν έγγραφα ταυτότητας και τους τράβηξαν φωτογραφία ή βίντεο. Ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε απαντήσει στις εκκλήσεις να προχωρήσει σε επιχείρηση διάσωσης, αναγκάζοντας το ΕΣΠ να καταθέσει εκ μέρους των προσφύγων αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για να υποχρεωθούν σε διάσωση οι ελληνικές αρχές, καθώς οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει αίτημα για επιχείρηση διάσωσης προς την Πυροσβεστική ή τις ΕΜΑΚ. Σε ηχητικό μήνυμα στα αραβικά, που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» από το βράδυ του Σαββάτου, πρόσφυγας της ομάδας απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια προκειμένου να δοθεί τέλος στην πολυήμερη οδύσσειά τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Ηρθαμε από την Τουρκία στην Ελλάδα και μας συνέλαβαν Ελληνες κομάντο και μας επαναπροώθησαν στην Τουρκία. Τούρκος αξιωματούχος μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορούμε να εισέλθουμε στην Τουρκία και η μόνη προοπτική είναι να μας στείλουν πίσω στη Συρία. Μας έδωσαν τηλέφωνα για να καλέσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στη Συρία καθώς τα σπίτια μας έχουν καταστραφεί. Παρακαλούμε, βοηθήστε μας, έχουμε παιδιά που ξυλιάζουν στο κρύο, έχουμε γυναίκες και μωρά που υποφέρουν από το κρύο και δεν ξέρουμε πού να πάμε. Δεν μας θέλουν ούτε οι Ελληνες ούτε οι Τούρκοι. Μετά βίας μπορώ να μιλήσω καθώς τουρτουρίζω από το κρύο. Παρακαλούμε, βοηθήστε μας, ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς μάς είπε ότι είμαστε προδότες γιατί πήραμε μαζί μας Τούρκους πολίτες. Είμαστε πρόσφυγες, δεν παίρνουμε μαζί μας κανέναν που δεν ξέρουμε και φτάσαμε εδώ με πολλές δυσκολίες. Παρακαλούμε, βοηθήστε μας, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά ούτε πίσω, καλούμε όλες τις οργανώσεις και τον ΟΗΕ να μας βοηθήσουν, είμαστε σε απελπιστική κατάσταση, έχουμε παγώσει και πεινάμε κι έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά που αρρωσταίνουν», αναφέρει.

Σύροι πρόσφυγες της ομάδας που εγκαταλείφθηκε ξανά στη νησίδα του Εβρου σε φωτογραφία που έστειλαν το βράδυ το πρωί της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου
 

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρόσφυγες είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στην ελληνική όχθη του Εβρου και μεταφέρθηκαν στη νησίδα την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου. Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ενώ η «Εφ.Συν.» είχε δημοσιοποιήσει την υπόθεση από την προηγουμένη και είχε ενημερώσει την Υπατη Αρμοστεία και άλλους φορείς, αστυνομικοί επισκέφθηκαν τους πρόσφυγες αλλά αρνήθηκαν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, τους μετέφερε στην Τουρκία η τουρκική συνοροφυλακή, τους χτύπησε βίαια όταν ανακάλυψε ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν τέσσερις Τούρκοι, μετέφερε τους 25 Σύρους σε χώρο κράτησης στα σύνορα και τους Τούρκους σε φυλακή στην Τουρκία. Ενας 33χρονος Σύρος από το Χαλέπι, ο Μ.Α.Α., πατέρας δύο παιδιών, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι και πέθανε στην τουρκική όχθη, αφού χτυπήθηκε βίαια από την τουρκική συνοροφυλακή.

● Αργά το βράδυ, πληροφορίες από τους πρόσφυγες (ηχητικό μήνυμα βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») ανέφεραν ότι τους επισκέφθηκαν στη νησίδα τέσσερις Ελληνες αστυνομικοί και είπαν ότι θα τους μεταφέρουν στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν και οι αστυνομικοί τούς εγκατέλειψαν, απειλώντας τους ότι θα επιστρέψουν για να τους γυρίσουν στην Τουρκία με τη βία.


Πηγή: efsyn.gr, Δημήτρης Αγγελίδης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις