3.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Ετοιμάζεται σφαγή στο ανθυγιεινό επίδομα και αποκλεισμός κλάδων που μέχρι σήμερα το δικαιούνται

Πρόσφατα

Προδιαγεγραμμένη είναι η τύχη του ανθυγιεινού επιδόματος και σαφείς οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, για περικοπές και μειώσεις, μετά την διαδικτυακή συνάντηση αντιπροσωπειών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, που πραγματοποιήθηκε στις 29/1/2022.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε καθαρό ότι η νομοθετική ρύθμιση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη: δηλαδή 175 εκατ. ευρώ είναι το σημερινό κόστος, το ίδιο θα είναι και μετά. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι νομοθετεί χωρίς να έχει πλήρη εικόνα της πραγματικότητας και στηρίζεται μόνο στα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) και στην ευρωπαϊκή εμπειρία, διαπιστώσεις που καταγράφονται βέβαια και στο πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής, όταν αναγνωρίζει «…τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους χώρους, κλάδους και ειδικότητες του δημόσιου τομέα…».

Η αντιεπιστημονική προσέγγιση της πρότασής της διαφαίνεται ολοφάνερα από το γεγονός ότι το ανθυγιεινό επίδομα περικόπτεται σε 15.312 εργαζόμενους από το σύνολο των 102.338 σημερινών δικαιούχων και για άλλους 10.049 δικαιούχους που παίρνουν τώρα το ανώτερο  ποσό, των 150 ευρώ, μηδενίζεται εντελώς!

Ωμή παραδοχή αποτελεί η κυβερνητική ομολογία ότι το πλαίσιο αυτό, δηλ. «ούτε ένα ευρώ παραπάνω», είναι προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου, που υπεγράφη το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύσσωμη συνδρομή των μνημονιακών δυνάμεων, τότε, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και σήμερα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να υλοποιηθεί, γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει το Φλεβάρη ενόψει της εαρινής αξιολόγησης των θεσμών, τον Μάρτιο.

Αδιάσειστη απόδειξη της πλήρους απαξίωσης του κυρίαρχου πολιτικού μας συστήματος αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα και στα υποδεέστερα ζητήματα, όπως ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και ποιοι όχι, πόσα ευρώ θα δοθούν και πόσα όχι, δεν αποτελούν επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη των βαθιών αλλαγών και ανατροπών που πρέπει να συντελεστούν στη χώρα μας, αν θέλουμε να αντιμετωπιστούν σε όφελος του λαού κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι η στήριξη ενάντια στην προωθούμενη αποδιάρθρωση του ΕΣΥ, η ενίσχυση της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και η επανάκτηση, υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, των κρίσιμων υποδομών της χώρας που έχουν σχέση την ενέργεια, την πολιτική προστασία και τις μεταφορές.

Τα συνδικάτα στον αγώνα τους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, οφείλουν να ακυρώσουν την προσπάθεια διάσπασης και κοινωνικού αυτοματισμού, που προωθεί η κυβέρνηση μεταξύ των εργαζομένων. Η αντιπαράθεση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς δεν πρέπει εκφυλιστεί σε μια κοπτοραπτική για το ποιοι κλάδοι θα μπουν και ποιοι όχι, αλλά να χαραχθεί γραμμή άμυνας που θα διεκδικεί την παραμονή όλων των κλάδων, την αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων. Επίσης κρίσιμη παράμετρος είναι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του συνόλου των εργαζομένων και όχι μόνο όσων συμπεριλαμβάνονται ή διεκδικούν την ένταξή τους στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος.

Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο Φλεβάρη πρέπει να αναπτυχθούν πολύπλευρες κινητοποιήσεις όλων των ομοσπονδιών που στις γραμμές τους έχουν εργαζόμενους σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίας, που θα ενοποιηθούν με ευθύνη της ΑΔΕΔΥ και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Ιδιωτικού Τομέα, σε πανεργατικές ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις που θα θέτουν ως αιχμές το ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ, τις ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους μισθούς, τις ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμου προσωπικού και την ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ.


01-02-2022
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις