7.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

ΣΜΤ: Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η μετάβαση στην εργασία είναι άσκοπη μετακίνηση!

Πρόσφατα

ΚΑΝΕΙΣ / ΚΑΜΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 25/1 & ΤΕΤΑΡΤΗ 26/1
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ!

Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η μετάβαση στην εργασία είναι άσκοπη μετακίνηση!

Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η Τρίτη 25/1 και η Τετάρτη 26/1 δεν είναι εργάσιμες ημέρες, είναι αργίες (σε Αττική, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα).

Αργία δεν σημαίνει τηλε-εργασία / δεν πηγαίνουμε στη δουλειά /δεν ανοίγουμε τους υπολογιστές

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μας στέλνει μηνύματα μέσω 112 να αποφύγουμε τις “άσκοπες μετακινήσεις”, τη Δευτέρα 24/1 δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση για την μετάβαση ή όχι στην εργασία, καμία απαγόρευση για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους, καμία προστασία των εργαζομένων! Τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν οικοδομές τη δουλειά, αρκετές εργαζόμενες-οι πήγαν δουλειά και η πλειοψηφία όσων δούλεψαν τηλεργασία έπρεπε να το ζητήσουν/διαπραγματευτούν ατομικά.

Εν τω μεταξύ ο “πανέτοιμος κρατικός μηχανισμός” κλάταρε νωρίς: έκλεισαν εθνικοί οδοί, χιλιάδες παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, αποσύρθηκαν τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και χιλιάδες εργαζόμενες-οι ψάχνουν τρόπο  να γυρίσουν σπίτι τους.

Για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα της “ατομικής ευθύνης” για να αποποιηθούν των κυβερνητικών  και εργοδοτικών ευθυνών!

Απαιτούμε:

  • Τρίτη 25/1 και Τετάρτη 26/1, λόγω της αυξανόμενης χιονόπτωσης, των ήδη ακραίων συνθηκών και της  ταλαιπωρίας, να εφαρμοστεί η παντού κηρυγμένη αργία. Να λειτουργήσουν μόνο οι δομές υγείας και οι υπηρεσίες ύψιστης ανάγκης. Δεν πηγαίνουμε στη δουλειά /δεν ανοίγουμε τους υπολογιστές.
  • Κανείς / καμία στην δουλειά χωρίς να μην αφαιρεθεί καμία άδεια και να μην χαθεί κανένα ημερομίσθιο. Το κόστος της κακοκαιρίας να το επωμίζεται η εργοδοσία.
  • Τα παραπάνω να ισχύσουν και για τους εργαζόμενους/ες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους/τις ωρομίσθιους/ες.
  • Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι δημόσιοι χώροι για να προστατευτούν από το κρύο και το χιονιά οι άστεγοι και άποροι, ειδική μνεία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Έγκαιρη ενημέρωση εργαζομένων με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ενώ ήταν αναμενόμενη η κακοκαιρία, πολλές εταιρείες άφησαν τις-ους εργαζόμενες-ους να πάνε στο χώρο εργασίας τους την Δευτέρα 24/01 για να τους στείλουν στη συνέχεια πίσω στα σπίτια τους εν μέσω ψύχους, με τους δρόμους κλειστούς από το χιόνι και χωρίς ΜΜΜ.
  • Κανένα ανοιχτό εργοτάξιο/οικοδομή/εξωτερικό συνεργείο, καμία εργασία σε εξωτερικούς χώρους σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.
  • Σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, αν δεν κηρύσσεται αργία, απαιτούμε για τους εργαζόμενους γονείς ειδική άδεια -και όχι τηλεργασία όπως έγινε την Δευτέρα 24/01. Η φροντίδα ενός παιδιού δεν αποτελεί αλά καρτ ενασχόληση, αλλά απαιτεί την αμέριστη προσοχή του γονιού.
  • Απαιτούμε επιτέλους δημόσιες κρατικές υποδομές για τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ήδη οι- ιδιωτικοποιημένες – εθνικές οδοί και κεντρικές αρτηρίες έχουν κλείσει, και επικρατεί εικόνα διάλυσης.

Επικοινωνούμε με το σωματείο μας!

Το ΣΜΤ είναι στο πλευρό κάθε συναδέλφου/ συναδέλφισσας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις