18.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΕΙΝΑ: Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια ΕΔΕ με ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος υγειονομικών στο ΓΝ Αιγίου

Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Αιγίου

Πρόσφατα

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια ΕΔΕ με ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος υγειονομικών στο ΓΝ Αιγίου

Η πανδημία έφερε απότομα στη επιφάνεια την τραγική πραγματικότητα στη δημόσια υγεία και φανέρωσε τη γύμνια του Εθνικού συστήματος Υγείας.

Αυτό είχε συνέπειες και στο νοσοκομείο Αιγίου που και αυτό είναι  ενταγμένο στις πολιτικές υποστελέχωσης όλα τα τελευταία χρόνια.

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Αιγίου βρισκόταν σε αδράνεια για 2,5 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του τελευταίου ΔΣ, περίοδο πριν την πανδημία. Μπροστά σε αυτήν τη κατάσταση ομάδα εργαζόμενων αιτήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο να διοριστεί προσωρινή διοίκηση με σκοπό να οδηγήσει  το σωματείο σε νόμιμες εκλογές. Το έκπτωτο ΔΣ αντιδρώντας διενήργησε μη νόμιμες εκλογές στις 24/09/2021 παρά τις ενστάσεις-καταγγελίες .Όταν  ομάδα εργαζομένων διαμαρτυρήθηκε για το νόμιμο της

διαδικασίας, ο δικηγόρος-πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής απέρριψε τις ενστάσεις και τις καταγγελίες ολοκληρώνοντας τη διαδικασία. Στη συνέχεια απέστειλε ανυπόστατη αναφορά στη διοίκηση του νοσοκομείου κατηγορώντας στη ουσία τον συνδικαλιστή υγειονομικό που πρωτοστάτησε στα γεγονότα.

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής για  χρόνια ολόκληρα δίνει ανιδιοτελή μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη λύση των προβλημάτων συναδέλφων υγειονομικών και την αναβάθμιση του νοσοκομείου Αιγίου καθώς έχει διατελέσει εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του συνδικαλιστή υγειονομικού παρεμβαίνοντας στη συνδικαλιστική διαμάχη που έγινε σε  ώρα εκτός υπηρεσίας του συνδικαλιστή, στηριζόμενη  σε ανυπόστατες κατηγορίες.

Σαν να μην έφτανε  αυτό, ακολούθησε και η διενέργεια δεύτερης ΕΔΕ εναντίον συναδέλφου παιδιάτρου του νοσοκομείου Αιγίου ,επειδή αρνήθηκε να εφημερεύσει δύο συνεχείς ημέρες τη στιγμή που λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά με τον μοναδικό παιδίατρο του νοσοκομείου, παράλληλα με το εφημεριακό πρόγραμμα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Αιγίου να προχωρήσει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος των δύο υγειονομικών.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους διωκόμενους υγειονομικούς.

Γνωρίζουμε ότι κάθε προσπάθεια δίωξης συνδικαλιστή γίνεται για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, να φιμωθεί κάθε φωνή διεκδίκησης ενάντια στη πολιτική υποβάθμισης της υγείας.

Απαιτούμε να ανακληθεί  η απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια ΕΔΕ και να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης και φίμωσης των συναδέλφων.

Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στο κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου

Η αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής ξαναφέρνει στην επιφάνεια το βαθύ δομικό πρόβλημα και αδιέξοδο που έχει επέλθει εδώ και μήνες στο ΓΝ Αιγίου, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, που έχει επιταθεί τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την χαοτική διαχείριση της νυν διοίκησης του νοσοκομείου που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

Είναι πλέον πασιφανές ότι αθόρυβα και σιωπηλά υλοποιείται το διακηρυγμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σχέδιο κλεισίματος των «πλεοναζόντων νοσοκομείων της περιφέρειας», εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και προς τέρψη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας.

Το πολιτικό, κοινωνικό και υγειονομικό κόστος της παραπάνω απόφασης δεν μπορεί να μετακυλίεται στους γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, που πλέον εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, κάνοντας έως και 20 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της περιοχής.

Κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση 6ης ΥΠΕ και ΓΝ Αιγίου δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από τις ιατρικές ποδιές. Ας πουν καθαρά στην τοπική κοινωνία τις προθέσεις τους για το μέλλον του Νοσοκομείου, αναλαμβάνοντας την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη.

Τα κενά, οι ελλείψεις και οι λύσεις έχουν πολλαπλώς επισημανθεί τόσο από τους γιατρούς όσο και τους τοπικούς φορείς της Αιγιαλείας και έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Οι αρμόδιοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν  μακροπρόθεσμη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Οι μετακινήσεις γιατρών με εντέλλεσθε από ΚΥ του νομού, καθώς και ειδικευόμενων γιατρών γενικής ιατρικής, απλά αναπαράγουν το αδιέξοδο, αποδυναμώνοντας για άλλη μια φορά την Δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η προσωρινή λύση της εφημεριακής κάλυψης του ΤΕΠ ΓΝ Αιγίου, μόνο από το όμορο ΚΥ Ακράτας, που έτσι κι αλλιώς συνεισφέρει εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή ανάγκης, με σαφή χρονικό ορίζοντα (πχ. έως 2 μήνες) και έως ότου δοθούν μόνιμες λύσεις στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Αυτό αντί της επιλογής επιβάρυνσης και απορρύθμισης της λειτουργίας δύο επιπλέον ΚΥ  (Χαλανδρίτσα, Ερυμάνθεια), που εξυπηρετούν ανάγκες μεγάλων και διαφορετικών πληθυσμών. Το βασικό και κύριο παραμένει όμως η συνολική και μόνιμη λύση για το ΓΝΑιγίου.

Η συνολική λύση για να μην υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας το ΓΝ Αιγίου, βρίσκεται πλέον στα χέρια της αγωνιζόμενης κοινωνίας της Αιγιαλείας. Να αγωνιστούμε μαζικά και ανυποχώρητα για το Δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή. Να παρθούν έκτακτα μέτρα σωτηρίας του νοσοκομείου. Ως Ε.Ι.Ν.Α θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και της κοινωνίας για:

  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΓΝΑιγίου
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει το ΓΝΑιγίου δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και να μην καταστεί Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες υπηρεσίες  – Τέρμα πια στη συγκάλυψη και απόσειση των ευθυνών και τις εμβαλωματικές λύσεις -Τέρμα στην κοροϊδία των κατοίκων
  • Επιτάχυνση των κρίσεων που εκκρεμούν για όλες τις προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις γιατρών – Άμεση ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων –  Θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανισμού με θέσπιση αυτόνομου ΤΕΠ και δυνατότητα πρόσληψης γιατρών σε αυτό ώστε να καλύπτεται το έργο της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης
  • Αυστηρή τήρηση των ορίων ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων
  • Να υπάρξει επιτέλους καθημερινή λειτουργία του αξονικού τομογράφου (θεμελιώδης λειτουργία για το οποιοδήποτε νοσοκομείο και βασική ανάγκη για την μείωση των διακομιδών σε όμορα νοσοκομεία), η οποία απαιτεί επιπλέον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Να λειτουργήσει το γαστρεντερολογικό τμήμα γεγονός που θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και θα αποφορτίσει σημαντικά τα μεγάλα νοσοκομεία των Πατρών.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις