Κάλεσμα ΜΕΤΑ για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια, Σάββατο 22 Γενάρη

Την ώρα που η πανδημία σαρώνει όλη τη χώρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιλέξει όχι την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης αλλά την ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική αφού οδηγεί όχι μόνο σε κατάρρευση του συστήματος υγείας αλλά και σε πολλές δεκάδες θανάτους καθημερινά.

Το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες μονάδες υγείας βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας αποδεκατισμένοι από τις αναστολές εργασίας, την νοσηρότητα και τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

  Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανυπαρξία ουσιαστικής ιχνηλάτησης των περιστατικών στην κοινότητα και ο λαός καλείται να πληρώσει τα διαγνωστικά τεστ και τα μέσα προστασίας. Στους χώρους δουλειάς λείπουν τα μέτρα προστασίας αφού η εργοδοσία λειτουργεί ασύδοτα. Τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν , χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, με συνέπεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να γίνονται το όχημα για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Παράλληλα το κεφάλαιο αξιοποιεί την πανδημία και σε σύμπραξη με την κυβέρνηση επιβάλλει  νέα αντεργατικά μέτρα για να αυξήσει την κερδοφορία του.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση στηρίζει προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας , αρνούμενη να τον επιτάξει για την υγειονομική προστασία του λαού , δίνοντας παχυλές αποζημιώσεις και στρέφοντας χιλιάδες ανθρώπους σε αυτόν, εφόσον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενώ οι βαθύπλουτοι αυξάνουν τον πλούτο τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά στην οικονομική αφαίμαξη. Ολόκληρα τμήματα εργαζομένων χάνουν τα εισοδήματά τους χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ μια σκληρή ταξική επίθεση συντελείται μέσα από την πρωτοφανή ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο σκοτεινός, με όλο και περισσότερους/ες να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά. Οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια καταδικάζουν χιλιάδες στο κρύο, ενώ μόνο εντός του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 20 συνάνθρωποι μας βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν μέσα στα σπίτια τους.
Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αυτή την ώρα είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μεγάλο παλλαϊκό μέτωπο από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους ενώσεις γονέων , τοπικές/δημοτικές κινήσεις , δομές αλληλεγγύης και κοινωνικές συλλογικότητες, που θα αντιδράσουν και θα βάλουν φρένο σε αυτή την απαράδεκτη εγκληματική πολιτική.

Διεκδικούμε:

  • Δωρεάν PCR και rapid test για όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκή χρόνο καραντίνας με πληρωμένη άδεια για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων
  • Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ
  • Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.
  • Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
  • Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων, πλειστηριασμών και διακοπών παροχής.
  • Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή. Όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις. Άρση των αναστολών εργασίας και επιστροφή των εργαζόμενων στη δουλειά τους.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Γενάρη 2022 στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια.

ΑΘΗΝΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ


20-01-2022
Από το ΜΕΤΑ

Print Friendly, PDF & Email