19.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κρήτη: Από μια κλωστή «κρέμεται» η λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας στο Δήμο Ηρακλείου

Πρόσφατα

Από μια κλωστή στην κυριολεξία «κρέμεται» η λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ηρακλείουόπως εξηγεί στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλης Καρασάββας.

Αφορμή η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων 130 συμβασιούχων – παρατασιούχων της υπηρεσίας που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιανουαρίου 2022. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται στην καθαριότητα μέχρι και έξι (6) χρόνια συνεχόμενα! Κάποιοι είναι από το 2016 και κάποιοι από το 2019 και που ζητούν να παραμείνουν στην εργασία μιας και εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.!

Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν το 31% του συνόλου των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας – από τους 420 οι 130 είναι συμβασιούχοι – του δήμου Ηρακλείου και η απόλυσή τους θα δημιουργήσει το «…απόλυτο χάος…», η δε υπηρεσία καθαριότητας «…κατεβάζει ρολά…», μιας και οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται σε κρίσιμους ειδικότητες όπως «…οδηγοί, συνοδοί απορριμματοφόρων και οδοκαθαριστές…», τονίζει Μιχάλης Καρασάββας.

Το γεγονός αυτό φέρνει στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, και ιδιαίτερα στην καθαριότητα, καθώς και το ότι οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονται με συμβασιούχους ή με την εκχώρηση τομέων της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται:

1. Η μετατροπή όλων των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται συνεχόμενα πάνω από ένα χρόνο, σε Αορίστου Χρόνου, με νομοθετική ρύθμιση.

2. Η κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων για την κάλυψη των παγίων αναγκών των ΟΤΑ, για να σταματήσει η ανασφάλεια, ταλαιπωρία, η οικονομική αφαίμαξη, με τις δικαστικές προσφυγές και η ομηρία των εργαζόμενων.

3. Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και η επαναφορά στο δημόσιο όσον έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

4. Η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας των ΟΤΑ και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις και η ταλαιπωρία των πολιτών από τις ελλείψεις προσωπικού και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.


Πηγή: metaota.blogspot.com

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις