11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΣτΠ: Κακοπληρωτής ενοικιαστής το Δημόσιο. Καθυστερούσε μισθώματα 9 μηνών για κτήριο Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Κακοπληρωτής ενοικιαστής το Δημόσιο: Είχε νοικιάσει το ακίνητό του προκειμένου να στεγαστεί η υπηρεσία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σε νησί των Δωδεκανήσων. Ωστόσο, επί διάστημα 9 μηνών δεν είχε λάβει ούτε ευρώ!

Ο πολίτης αναγκάστηκε να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρόμενος σχετικά με την καθυστέρησης πληρωμής των μισθωμάτων. Και χρειάστηκε να υπάρξει παρέμβαση του Συνηγόρου, προκειμένου να εισπράξει τα προβλεπόμενα ενοίκια.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την απόδοση του ποσού των 5.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στα μισθώματα για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, σε εκτέλεση της σχετικής συναφθείσας σύμβασης μίσθωσης.

Μετά την παρέμβαση της Αρχής, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου προχώρησε στην έκδοση και εξόφληση του σχετικού Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής.

Μισθωμένα 17.000 κτήρια

Το «αγκάθι» των μισθώσεων ακινήτων από υπηρεσίες του Δημοσίου είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνον οι καθυστερήσεις, που συχνά υπάρχουν στην εκταμίευση των μισθωμάτων, είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών ή και για διάφορους άλλους λόγους.

Βασικό πρόβλημα είναι και το κόστος, που επωμίζεται το Δημόσιο για την ενοικίαση κτηρίων και το οποίο ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, την ώρα που – όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί – έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα τα οποία μένουν αναξιοποίητα.

Συνολικά, για υπηρεσίες του Δημοσίου εκτιμάται πως μισθώνονται 17.000 κτήρια. Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε προ μηνών ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, πως αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση υπάρχει και για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση των διοικητικών δικαστηρίων της Ρόδου, όπου απαιτείται η καταβολή ενοικίων ύψους 4.000 ευρώ το μήνα.

Νέο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει η απόφαση που ελήφθη στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την οποία τα κτήρια που θα νοικιάζει το Δημόσιο στο εξής θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης ενεργειακής κατηγορίας.

Έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, που θεωρούν πως για την αναβάθμιση τους απαιτείται μεγάλο κόστος, ενώ παραμένει η πρόβλεψη πως το Δημόσιο επιτρέπεται να προχωρήσει σε μονομερή λύση των μισθώσεων των ακινήτων που χρησιμοποιεί, χωρίς να χρειάζεται να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης (εφόσον προκύπτει μια σειρά λόγων), είτε και με αποζημίωση μόλις ενός ενοικίου, εφόσον η λύση της σύμβασης είναι αναιτιολόγητη.

Ωστόσο, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως για τη μίσθωση ενός σύγχρονου κτηρίου με υψηλή ενεργειακή απόδοση, το ενοίκιο θα κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος για το Δημόσιο.


Πηγή: dikastiko.gr

Παρόμοια Άρθρα