11.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στους εργαζομένους και στο Σωματείο στην «Καβάλα Oil». Οι απολύσεις και η τρομοκρατία δε θα περάσουν

Πρόσφατα

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην «Καβάλα Oil» που εξαπέλυσε η εργοδοσία, η «Energean», η οποία προχώρησε σε 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου των εργαζομένων «Το Βαρέλι», χωρίς μάλιστα να τους καταβάλλει καμία αποζημίωση. Η νέα εργοδοτική αυθαιρεσία στην «Καβάλα Oil» δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή στην πράξη του νέου αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ και του Χατζηδάκη.

Πέραν αυτού, η ενέργεια της εργοδοσίας να απολύσει το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά βαρύτατο πλήγμα τους αγώνες, τις θυσίες με αίμα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ένα χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία τους και στις εργατικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί από το (κυβερνητικό ή όχι) χέρι της για να κάμψει το αραγές μέτωπο των εργαζομένων και να διαλύσει το Σωματείο, με την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εργασίας και Ενέργειας να «νίπτουν» τα χέρια τους στο εργοδοτικό έγκλημα που συντελείται κατά των εργαζομένων στον Πρίνο, με: αναχρονιστικές μεθόδους και εκβιαστικά διλήμματα «εθελουσία ή απόλυση», «αποδοχή ή διαθεσιμότητα», «σιωπή ή απολύσεις», δικαστικός πόλεμος κατά των εργαζομένων και του Σωματείου κ.λπ. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα εγκληματικά γεγονότα που βιώσαν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με την εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας.

Κι όταν μιλάμε για «Energean», εννοούμε την εταιρεία αυτή που εκμεταλλεύεται κοιτάσματα, υποδομές και εγκαταστάσεις του ελληνικού δημοσίου, εννοούμε τον επιχειρηματικό όμιλο αυτό που μόλις προ σχεδόν τριών μηνών έλαβε με απόφαση της Βουλής εγγυήσεις για δανεισμό, ύψος περίπου 100 εκατ. ευρώ (δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα χρήματα των φορολογουμένων, εγγυήθηκε το 90% του δανεισμού).

Για το ΜΕΤΑ είναι ηλίου φαεινότερον πως έπειτα από τις απολύσεις όλων των εργαζομένων με συμβάσεις Αορίστου Χρόνου στα «Λιπάσματα Καβάλας» και τη μετατροπή μιας βαριά χημικής βιομηχανίας σε «εργασιακό Νταχάου», βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές και στην «Καβάλα Oil». Απώτερος στόχος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας; Να μετατραπεί η Καβάλα, και όχι μόνον, σε Ειδική Οικονομική Ζώνη όπου θα κυριαρχεί η εργολαβοποίησης της βιομηχανικής παραγωγής, τα «φθηνά» μεροκάματα και οι «φθηνοί» εργαζόμενοι, η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια, οι ελαστικές σχέσεις χωρίς εργασιακά δικαιώματα και η παντελής έλλειψη συνδικαλιστικής δράσης, Σωματείων, αγωνιστικών και διεκδικητικών δράσεων, όπως, για παράδειγμα, η επίσχεση εργασίας και η απεργία (την οποία, μην ξεχνιόμαστε, η κυβέρνηση και ο Χατζηδάκης με το αντεργατικό τερατούργημα την έβγαλαν, κυριολεκτικά, στην παρανομία).

Το ΜΕΤΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους και στο Σωματείο των Πετρελαίων Καβάλας «Το Βαρέλι», οι οποίοι συσπειρωμένοι, σαν μια γροθιά, διαμηνύουν για μία φορά ότι δεν εγκαταλείψουν ούτε τώρα τις θέσεις εργασίας τους και θα συνεχίσουν τη νόμιμη επίσχεση εργασίας μέχρι η «Energean» να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Καλεί τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να εκφράσουν και με ανακοινώσεις τους και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους και στο Σωματείο και να καταδικάσουν τη νέα εργοδοτική τρομοκρατία, που γίνεται με την υπογραφή των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, καθώς επίσης και για να παλέψουμε από κοινού για τη μη εφαρμογή και κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού νόμου της ΝΔ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΒΑΛΑ OIL» ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις