Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών στη Γαλλία καλούν σε σε εθνική απεργία την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια και τα λύκεια, καταγγέλλοντας «ένα απερίγραπτο χάος» στα ιδρύματα λόγω της επιδημίας Covid-19.
«Η κατάσταση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Ιανουάριο έχει δημιουργήσει ένα απερίγραπτο χάος και ένα έντονο αίσθημα εγκατάλειψης και θυμού στο προσωπικό των σχολείων» , καταγγέλλει η ένωση Snuipp-FSU σε δελτίο τύπου. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών εκφράζει ιδιαίτερα τη λύπη του για το γεγονός ότι στη σύσκεψη για την υγεία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη,ο υπουργός «κώφευσε» για άλλη μια φορά στα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ασφάλεια των σχολείων.
«Η Snuipp-FSU καλεί το προσωπικό των σχολείων να προχωρήσει σε απεργία την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, μπροστά στο χάος αλλά και στην περιφρόνηση και στα ψέματα, για να αποκτήσει τα σχολικά ιδρύματα ασφαλείς συνθήκες για την αντιμετώπιση της Ομικρον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το συνδικάτο SE-Unsa καλεί επίσης τους δασκάλους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να προχωρήσουν σε απεργία στις 13 Ιανουαρίου, «για να καταλάβει ο υπουργός ότι το σχολείο και το προσωπικό του δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τα ανέφικτα και μεταβαλλόμενα πρωτόκολλα», όπως αναφέρει το σωματείο σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να δηλώσουν απεργοί.
Αλλαγή στο πρωτόκολλο
Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών ζητούν την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με την επιστροφή στον προστατευτικό κανόνα «ένα θετικό κρούσμα = κλείσιμο της τάξης», την απομόνωση κρουσμάτων λόγω ενδοοικογενειακής επαφής και μια πολιτική συστηματικών εβδομαδιαίων προληπτικών τεστ.
Το προσωπικό πρέπει να είναι εξοπλισμένο τώρα με χειρουργικές μάσκες και FFP2 για όσους το επιθυμούν, πρέπει να παρέχονται αυτοδιαγνωστικά τεστ σε αυτούς και οι αίθουσες διδασκαλίας και τα catering να είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες CO2.
Σύμφωνα με την Ένωση Snuipp, «ο υπουργός ισχυρίζεται ότι θα κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά, αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την υποδοχή των μαθητών και να επιτρέψει στους γονείς να πάνε στη δουλειά, σε βάρος της υγείας του προσωπικού, των παιδιών, των οικογενειών τους. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, διευθυντές και δάσκαλοι δεν μπορούν πλέον να εκτελούν σωστά τα διδακτικά τους καθήκοντα».
Πηγή: naftemporiki.gr