20.9 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Όλα τα μέτρα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ρεύμα και φυσικό αέριο

Πρόσφατα

Δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο, μπροστά στην κραυγή αγωνίας των πολιτών που βλέπουν τις τσέπες τους εδώ και καιρό να αδειάζουν και στις μεγάλες αυξήσεις τιμών, που χτυπούν κόκκινο.

Ο υπ. Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε το μεσημέρι της Παρασκευής τη σχετική ανακοίνωση που έκανε μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα σε ένα μίνι τηλεοπτικό μήνυμα-σόου ο πρωθυπουργός.

Οι παρακάτω ενισχύσεις γίνονται με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης και θα επαναξιολογηθούν τον Φεβρουάριο αφού θα επανακαθοριστούν οι τιμές επιδότησης.

Ηλεκτρική ενέργεια 

  • Κλιμακωτή επιδότηση για όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Αφορά 4.200.000 παροχές
  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες (kWh) κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300 kWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη MWh, με τη μέση ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό να ανέρχεται σε 42 ευρώ.
  • Επιδότηση 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, με απορρόφηση δηλαδή του 90% αύξησης και μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ.
  • Οριζόντια επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια (εμπορικά) βιομηχανικά, αγροτικά, επαγγελματικά, λοιπών χρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, δηλαδή με ποιο δίκτυο -χαμηλής, μέσης ή υψηλής- είναι συνδεδέμενες. Ανέρχεται στο 50% του αυξημένου κόστος και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση

Φυσικό αέριο

  • Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέρια σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά. Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας ή παρόχου
  • Επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχοι στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται
  • Για το φυσικό αέριο σε εμπορικά, μη οικιακά τιμολόγια: Επέκταση επιδότησης σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους τζίρου, μεγέθους και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού έχει ως εξής:

Με φόντο την ακρίβεια στην ενέργεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, νέο σόου Μητσοτάκη πριν από τις ανακοινώσεις Σκρέκα

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας (!) σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που επιδόθηκε σε ένα μίνι σόου, αφού για τέταρτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, μπροστά στο κύμα ακρίβειας.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στις παρακάτω ανακοινώσεις, που θα εξειδικεύσει σε λίγο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάνοντας λόγο για  μέτρα «αποτελεσματικά αλλά και λογικά» με στόχο να συνδράμει τις επιχειρήσεις, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο θα έφερνε επιπλέον ανατιμήσεις.

Για ένα μήνα ακόμα η κυβέρνηση «θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος».

«Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.


Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού:

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων. 

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό. 

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.


Πηγές: efsyn.gr, ethnos.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις