19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, τι να προσέξετε

Πρόσφατα

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου οι έγγαμοι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν «παγίδες», κυρίως στα τεκμήρια διαβίωσης, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και το φορολογικό βάρος των παιδιών, και για τον λόγο αυτό οι υπόχρεοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί με βάση τα ισχύοντα :

· Στις χωριστές φορολογικές δηλώσεων δεν υφίστανται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς βαρύνουν τον κάθε σύζυγο χωριστά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

· Στο σκέλος της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσο με το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο, αν υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του υπολειπόμενου ποσού από τον έναν σύζυγο στον άλλο. Στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα ηλεκτρονικών αποδείξεων, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και έτσι αποφεύγεται η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.

· Όσον αφορά τα παιδιά που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση, όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

· Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για τη χορήγηση επιδομάτων, όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δύο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.

· Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Την επιλογή για χωριστή δήλωση μπορεί να κοινοποιήσει οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.


Πηγή: naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις