11.4 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Καζαχστάν: «Ποτάμι» το αίμα στο Αλμάτι, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών. Ήδη επιχειρεί ο ρωσικός στρατός

Ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζαχστάν για την κατάσταση στη χώρα

Πρόσφατα

Ενημέρωση, ώρα 21.00

Εξακολουθεί για τρίτη μέρα να εκδηλώνεται αμείωτη η βία στο Καζακστάν και ειδικά στην μεγαλύτερη πόλη του, το Αλμάτι, μετά και την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην επιχείρηση καταστολής της εξέγερσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν σήμερα τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν στρατιώτες να χτυπούν βίαια, ή και να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη στα διάφορα σημεία της πόλης.

Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις της τάξης έχει λάβει αιματηρές διαστάσεις, καθώς δεκάδες είναι οι νεκροί και από τις δύο πλευρές, ενώ χιλιάδες οι τραυματίες. Η αστυνομία έχει ανακοινώσει 2.000 συλλήψεις μέχρι στιγμής, ενόσω συνεχίζεται η αμείλικτη εκστρατεία τερματισμού της εξέγερσης που έχει διαταράξει συθέμελα την κοινωνικοοικονομική λειτουργία του Καζακστάν. Σύμφωνα με τις αρχές, 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις ταραχές, ενώ περισσότερα από 700 τραυματίστηκαν.

Από τις συγκρούσεις δεν έχουν μείνει αλώβητα και διάφορα κυβερνητικά κτίρια, τα οποία δέχθηκαν την οργή των εξεγερμένων διαδηλωτών, και τυλίχθηκαν στις φλόγες, όπως το δημαρχείο του Αλμάτι και το Προεδρικό Μέγαρο.

Τοπικά μέσα αναφέρουν διαρκείς πυροβολισμούς και κατά τόπους εκρήξεις στο Αλμάτι, το οποίο κατακλύζεται από ρωσικές και κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη διάρκεια της καζάκικης εξέγερσης με σκοπό να διαφυλάξει το Κρεμλίνο τα συμφέροντά του στη χώρα αποτελεί ρίσκο με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Πηγή: efsyn.gr

Ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζαχστάν για την κατάσταση στη χώρα

Για τις εξελίξεις στο Καζαχστάν και την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στις λαϊκές εργατικές διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν, αναφέρει:

«Στο Καζαχστάν βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική λαϊκή εξέγερση και από την αρχή οι κινητοποιήσεις είχαν κοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα, αφού ο διπλασιασμός της τιμής του υγροποιημένου αερίου στο χρηματιστήριο ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Άλλωστε, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ακριβώς στο Ζαναοζέν, με πρωτοβουλία των εργαζομένων στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, που έγινε ένα είδος πολιτικής έδρας ολόκληρου του κινήματος διαμαρτυρίας.

Και η δυναμική αυτού του κινήματος είναι ενδεικτική, αφού ξεκίνησε ως κοινωνική διαμαρτυρία, μετά άρχισε να επεκτείνεται και οι εργατικές κολεκτίβες πραγματοποίησαν συλλαλητήρια για να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα για αύξηση μισθών κατά 100%, ακύρωση αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ελευθερία της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, στις 3 Γενάρη, ολόκληρη η περιοχή Μαγκνιστάου προσχώρησε σε γενική απεργία, η οποία επεκτάθηκε στη γειτονική περιοχή Ατιράου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη στις 4 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου της εταιρείας “Tengizchevroil”, όπου η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στην ιδιοκτησία της φτάνει το 75%, προσχώρησαν στην απεργία. Εκεί ήταν που τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν απολυθεί 40.000 εργαζόμενοι και σχεδιάζονταν μια νέα σειρά απολύσεων. Στη συνέχεια τους εργάτες υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εργαζόμενοι στις περιοχές Ακτιούμπονσκ και του Δυτικού Καζακστάν και της περιοχής Κιζιλορντίσκ.

Επιπλέον, το βράδυ της ίδιας ημέρας ξεκίνησαν απεργίες ανθρακωρύχων της εταιρείας “ArmelorMittal Temirtau” στην περιοχή Καραγκαντά και στα μεταλλουργεία χαλκού και των ανθρακωρύχων στην εταιρεία “Kazakhmys”, κάτι που μπορεί ήδη να θεωρηθεί ως γενική απεργία σε ολόκληρη την εξορυκτική βιομηχανία της χώρας. Και εδώ επίσης τέθηκαν αιτήματα για υψηλότερους μισθούς, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, δικαίωμα συγκρότησης συνδικάτων και διεξαγωγής απεργιών.

Ταυτόχρονα, συγκεντρώσεις διαρκείας ξεκίνησαν ήδη την Τρίτη σε Ατουράου, Ουράλσκ, Ακτοουμπόσνκ, Κουζούλ – Όρντα, Ταράζ, Ταλντογκοργκάν, Τουρκεστάν, Σιμκέντ, Εκιμπαστούζ και στις πόλεις της περιοχής της Αλματά, στην ίδια την πόλη της Άλμα-Ατά, όπου το βράδυ 4 προς 5 Γενάρη σε ανοιχτή συμπλοκή διαδηλωτών με την αστυνομία καταλήφθηκε προσωρινά το ακιμάτ (δημαρχείο) της πόλης. Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ – Ζομάρτ Τοκάεφ, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις αυτές στην Άλμα – Ατά συμμετείχαν κυρίως άνεργοι νέοι και εσωτερικοί μετανάστες που ζουν στα προάστια της μητρόπολης και εργάζονται σε προσωρινές ή χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι προσπάθειες να τους καθησυχάσουν με υποσχέσεις πως θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου στα 50 τένγκε, αποκλειστικά για την περιοχή Μανγκιστάου και το Αλμάτι, δεν ικανοποίησαν κανέναν τους.

Η απόφαση του Κασίμ – Ζομάρτ Τοκάεφ να παύσει την κυβέρνηση και στη συνέχεια να απομακρύνει τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας επίσης δεν σταμάτησε τις διαδηλώσεις, καθώς στις 5 Γενάρη ξεκίνησαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε αυτά τα περιφερειακά κέντρα του Βορρά και στο Ανατολικό Καζακστάν, όπου δεν υπήρχαν στο παρελθόν – σε Πετροπάβλοφσκ, Παβλαντάρ, Ουστ – Καμενογκόρσκ, Σεμιπαλάτονσκ. Ταυτόχρονα, έγιναν προσπάθειες κατάληψης των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων στο Ακτιούμπινσκ, στο Ταλντικοργκάν, στο Σιμκέντ, στην Άλμα – Ατά.

Στο ίδιο το Ζαναοζέν, στη συγκέντρωση διαρκείας οι εργαζόμενοι διατύπωσαν νέα αιτήματα – την παραίτηση του νυν προέδρου και όλων των αξιωματούχων του Ναζαρμπάεφ, την αποκατάσταση του Συντάγματος του 1993 και των σχετικών ελευθεριών για τη δημιουργία κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και τον τερματισμό της καταστολής. Αμέσως δημιουργήθηκε ένα Συμβούλιο το οποίο έγινε άτυπο όργανο τοπικής εξουσίας.

Αυτά τα αιτήματα και τα συνθήματα μεταδόθηκαν στις διάφορες πόλεις και περιοχές και μεταδόθηκαν σε όλο το κίνημα και ο αγώνας έλαβε πολιτικό περιεχόμενο. Γίνονται επίσης προσπάθειες επιτόπου να δημιουργηθούν επιτροπές και συμβούλια συντονισμού του αγώνα.

Την ίδια ώρα στρατεύματα μετακινήθηκαν στην Άλμα-Ατά, στο Ακτάου και στο Ζαναοζέν, αν και όλα πήγαν ειρηνικά στην περιοχή Μαγκνιστάου και οι στρατιώτες αρνήθηκαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, αντίθετα στη νότια πρωτεύουσα τη νύχτα της 5ης προς την 6η Γενάρη οι ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις εκκαθαρίσεις του αεροδρομίου και των γειτονιών που κατέλαβαν οι εξεγερμένοι. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί από τους διαδηλωτές.

Σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος βίαιης καταστολής όλων των διαμαρτυριών και απεργιών και εδώ είναι απαραίτητο να παραλύσουμε εντελώς τη χώρα με μια γενική απεργία. Ως εκ τούτου είναι επείγουσα η συγκρότηση ενιαίων επιτροπών δράσης σε εδαφική και παραγωγική βάση για την παροχή οργανωμένης αντίστασης στη στρατιωτική και αστυνομική τρομοκρατία.

Από αυτή την άποψη, η υποστήριξη ολόκληρου του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, των αριστερών οργανώσεων είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου να οργανωθεί μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στον κόσμο.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα απαιτεί:

– Άμεση λήξη των εχθροπραξιών κατά του λαού μας και την αποχώρηση των στρατευμάτων από τις πόλεις!

– Άμεση παραίτηση όλων των στελεχών του Ναζαρμπάεφ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τοκάεφ!

– Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και κρατουμένων!

– Διασφάλιση του δικαιώματος για δημιουργία συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων, διεξαγωγής απεργιών και συγκεντρώσεων!

– Νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων του απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Καζαχστάν και του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζαχστάν!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας να εφαρμόσουν στην πράξη το αίτημα των δολοφονημένων εργατών της βιομηχανίας πετρελαίου στο Ζαναοζέν – να κρατικοποιηθεί, υπό τον έλεγχο των εργατικών κολεκτίβων, ολόκληρη η μεταλλευτική και μεγάλης κλίμακας βιομηχανία της χώρας!».

Πηγή: 902.gr


Ενημέρωση, ώρα 9πμ.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Καζαχστάν. Επέμβαση του στρατού στο Αλμάτι. Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Καζαχστάν με τον στρατό να επεμβαίνει κατά των διαδηλωτών και τη Ρωσία να στέλνει δυνάμεις στη χώρα. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στην κύρια πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζαχστάν, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο ακούστηκαν πυροβολισμοί  καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος.  Η αστυνομία του Αλμάτι ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξουδετερώθηκαν» μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.  «Στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία, άρχισαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ταραχοποιών. Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών βρίσκεται σε εξέλιξη» σύμφωνα με το TASS. Το Sputnik από την πλευρά του μετέδωσε ότι «δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν».

Χθες υπήρξαν αναφορές για βίαιες συγκρούσεις και πυροβολισμούς στο Αλμάτι και σε άλλες πόλεις, καθώς και μη επαληθευμένα βίντεο που κάνουν λόγο για νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών. Η κρατική τηλεόραση της χώρας ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αναστείλει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι το διαδίκτυο είναι ως επί το πλείστον εκτός λειτουργίας, ενώ ούτε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν.

Πώς άρχισαν όλα 

Όλα ξεκίνησαν στα δυτικά της χώρας το Σαββατοκύριακο, μετά την απότομη αύξηση της τιμής του υγραερίου αλλά εξαπλώθηκαν γρήγορα και εξελίχθηκαν σε λαϊκή έκρηξη με αίτημα την πολιτική αλλαγή στη χώρα αιφνιδιάζοντας τις αρχές.

«Όλα ξεκίνησαν με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά η πραγματική αιτία των διαδηλώσεων είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, οι υψηλές τιμές, η ανεργία, η διαφθορά» τόνισε 55χρονος διαδηλωτής.

Ακτιβιστής από το κίνημα «Wake Up» είπε πώς «οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί τη διαφθορά και τον νεποτισμό και οι αρχές δεν ακούν τους ανθρώπους… Θέλουμε ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ να πραγματοποιήσει πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις ή να φύγει μακριά και να κάνουμε δίκαιες εκλογές».

AP Photo/Vladimir Tretyakov

Στο Καζαχστάν δεν έχουν γίνει εκλογές που να κριθούν ελεύθερες και δίκαιες από διεθνείς παρατηρητές. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια, η «εκκαθάριση» του πολιτικού ανταγωνισμού εδώ και πολλά χρόνια αφήνει την αντιπολίτευση χωρίς στελέχη γύρω από τα οποία θα μπορούσε να ενωθεί το κίνημα. «Υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να ενώσει δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα», σχολίασε o Darkhan Sharipov.

Ρωσικές και αρμενικές δυνάμεις 

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε πως θα σταλεί στο Καζαχστάν ειρηνευτική δύναμη από στρατιωτική συμμαχία χωρών, με επικεφαλής τη Ρωσία, για να βοηθήσουν τον πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ να ανακτήσει τον έλεγχο.

«Έπειτα από αίτημα του προέδρου του Καζακστάν Τοκάγεφ και μπροστά στην απειλή για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Καζακστάν που προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από εξωτερική παρέμβαση, η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας, αποφάσισε να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Καζακστάν», έγραψε ο Πασινιάν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστός ο αριθμός των στρατευμάτων της αποστολής της CSTO, ούτε το διάστημα που θα παραμείνουν στη χώρα. Ο Ρώσος βουλευτής, Λεονίντ Καλάσνικοφ, είπε στο Interfax ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν «για όσο διάστημα ο πρόεδρος του Καζακστάν το θεωρήσει απαραίτητο».

AP Photo/Vladimir Tretyakov

Χθες ο Τοκάγεφ είχε απευθύνει έκκληση στο μπλοκ (στο οποίο μετέχουν οι Ρωσία, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Λευκορωσία) για βοήθεια ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ενέργειες «τρομοκρατών» και ότι η χώρα είχε πέσει θύμα «επιθέσεων» από συμμορίες που εκπαιδεύτηκαν με εξωτερική παρέμβαση. Προειδοποίησε δε για «μέγιστη σκληρότητα» απέναντι στις ογκώδεις διαδηλώσεις, που συντάραξαν πολλές περιοχές.

«Το Αλμάτι δέχτηκε επίθεση, καταστράφηκε, βανδαλίστηκε, οι κάτοικοι του Αλμάτι έγιναν θύματα επιθέσεων τρομοκρατών, ληστών, επομένως είναι καθήκον μας… να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να προστατεύσουμε το κράτος μας» είπε κατά το δεύτερο τηλεοπτικό του διάγγελμα μέσα σε λίγες ώρες, αφού η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές που έχει βιώσει εδώ και μία δεκαετία.

Την Τετάρτη, διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και σύμφωνα με πληροφορίες εισέβαλαν στο αεροδρόμιο του Αλμάτι, εν μέσω ευρύτερης δυσαρέσκειας για τον Τοκάγιεφ και τον πρωθυπουργό Ναζαρμπάγιεφ.

Αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% η τιμή του ουρανίου

Η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, όπως μεταδίδει το Bloomberg που επικαλείται δεδομένα της UxC. Η τιμή αυξήθηκε από τα 42 στα 45,25 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα δεδομένα της UxC.

Στο Καζακστάν αναλογεί περί το 40% της ποσότητας ουρανίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά, κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου. Η μετοχή της Kazatomprom, επιχείρησης του Καζαχστάν που εξορύσσει ακατέργαστο ουράνιο, υπέστη χθες πτώση 8,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο είναι εισηγμένη.

Η αύξηση του υγραερίου θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.  Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120.

Χθες η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής μιας μονάδας υγραερίου και ένας άλλος αξιωματούχος, κατηγορούμενοι πως «αύξησαν την τιμή του αερίου χωρίς λόγο» γεγονός που «υποκίνησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, naftemporiki.gr, efsyn.gr, Reuters, BBC

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις