Η κυβέρνηση αφού έριξε τις ευθύνες για τις τιμές των PCR test στους Ιατρικούς Συλλόγους προχωρά σε διατίμηση με σχετική υπουργική απόφαση εντός της ημέρας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές στις τιμές χωρίς να ανακοινώσει με ακρίβεια το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι πολίτες περιγράφοντας πως αυτές θα κινηθούν κάτω από 60 ευρώ και κοντά στα 50 ευρώ. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί όπως είπε (ΣΚΑΪ) σήμερα το μεσημέρι ενώ κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση. Αναλυτικότερα:
Επιμένει στο πλαφόν και όχι στη δωρεάν διάθεση του μοριακού τεστ PCR η κυβέρνηση, διατηρώντας έτσι τη μετακύλιση του κόστους στον κόσμο.
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι το μεσημέρι θα βγει η υπουργική απόφαση όπου το PCR θα έχει διατίμηση κάτω από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα.
«Θα είμαστε, κοντά στα 50 ευρώ» δήλωσε και προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί, προκλητικά τόνισε ότι η τιμή των 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ στη χώρα μας είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε ανάλογο προκλητικό μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και για τα rapid test, αναφέροντας ότι «είμαστε πολύ καλά σε τιμές στα rapid test που κυμαίνονται στα 5, 6, 7 ευρώ».
Για τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τις ελάχιστες μονάδες του ΕΟΔΥ, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία ο υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική “κόστους – οφέλους” που εφαρμόζει, σε βάρος της κάλυψης των λαϊκών αναγκών, μία πολιτική πάντως που εφαρμόζουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση αντί να διαθέσει δωρεάν και μαζικά τεστ, εξακολουθεί να αφήνει τους εργαζόμενους και τον λαό να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος, από το οποίο κερδισμένος βγαίνει ο ιδιωτικός τομέας.
Τα «άδειασμα» στον υπουργό από τον ΙΣΑ
Χθες, ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιχείρησε ούτε λίγο ούτε πολύ να επιρρίψει την ευθύνη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) για τις τιμές στην αγορά, αφού ανέφερε ότι το πλαφόν των 60 ευρώ μπήκε στα μοριακά τεστ μετά από συσκέψεις που έκανε μαζί τους και έπειτα από δική τους απαίτηση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι ενώ αρχικά το πλαφόν είχε μπει στα 50 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για την προσφερόμενη υπηρεσία, οι ιατρικοί σύλλογοι διαφώνησαν και έτσι αποφασίστηκε να αυξηθεί το πλαφόν στα 60 ευρώ.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ΙΣΑ με τον «γαλάζιο» πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη, να επισημαίνει ότι: «με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ».
Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους (…)».
Πηγή: efsyn.gr