21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αποφάσεις ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και το Νόμο Χατζηδάκη

Πρόσφατα

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2021
Αρ. Πρωτ.: 5013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ 

Συνάδελφοι/σες

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 19/11/2021 δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΜΔΥΔΑΣ τέθηκε ένσταση απαρτίας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαδικασίες χωρίς προκήρυξη εκλογών και χωρίς έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού. Οι συνάδελφοι/σες που παρευρέθησαν δια ζώσης στη συνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία ανέρχονταν σε 200, ενώ αυτοί που την παρακολούθησαν διαδικτυακά σε 30 Υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενες εκλοαπολογιστικές συνελεύσεις οι παρόντες ανέρχονταν μέχρι και σε 300 συναδέλφους και κανείς δεν είχε θέσει θέμα απαρτίας.

Εν μέσω πανδημίας, σε μια δύσκολη ημέρα (με στάση εργασίας σε ΜΜΜ και βροχή) και στο πέρας της διαδικασίας, καθώς ψηφιζόταν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, τέθηκε από συνάδελφο, στέλεχος της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας θέμα απαρτίας το οποίο, τελικά, απέσυρε. Αμέσως μετά έτερος συνάδελφος εκλεγείς με την ΔΚΜ στο ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κατέθεσε ένσταση απαρτίας χωρίς καν να τοποθετηθεί.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 19ης Νοέμβρη 2021, πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, λόγω της λήξης της θητείας του σημερινού Δ.Σ., έτσι ώστε στη συνέχεια να προκηρυχτούν σύμφωνα και με το καταστατικό μας εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης

Στην συνέλευση αποδείχτηκε ότι μπορούν να πραγματοποιούνται συλλογικές διαδικασίες, τηρώντας με συνέπεια τα υγειονομικά μέτρα προστασίας των συναδέλφων.

Θέλουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο να τονίσουμε προς όλους τους συναδέλφους/σες πως σχεδόν 3 χρόνια τώρα που διαρκεί η θητεία μας, με κόπο κι αμοιβαίες υποχωρήσεις υπερασπιστήκαμε μια ενωτική πορεία προς όφελος του κλάδου μας. Τη μαχητική αυτή πορεία της ΕΜΔΥΔΑΣ οφείλουμε να την υπερασπιστούμε, για να συνεχίσει να παράγει μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα. Είναι ευθύνη όλων μας να δηλώνουμε εμπράκτως την παρουσία μας στις συλλογικές δράσεις, στις γενικές συνελεύσεις, στις εκλογές, στις κινητοποιήσεις, ώστε να συνεχιστεί η αυτόνομη, παρεμβατική και διεκδικητική πορεία της.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά, στην επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όταν αυτή ανακοινωθεί. Μέχρι τότε το Δ.Σ. θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την μαζικοποίηση ενίσχυση και προάσπιση των συλλογικών διαδικασιών με περιοδείες και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς.

Μόνο η μαζική παρουσία και συμμετοχή μας θα εξασφαλίσει ότι η δράση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα συνεχιστεί με δυναμικότητα, μαχητική – διεκδικητική διάθεση και δεν θα μετατραπεί σε ένα ανίσχυρο σύλλογο σφραγίδα, εφαλτήριο για προσωπικές πολιτικές ή υπηρεσιακές καριέρες.


Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021
Αρ. Πρωτ.: 5009

ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Δ.Σ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στην συνεδρίασή του στις 26/11/2021 εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) και ειδικότερα στις ρυθμίσεις για την λειτουργία των συνδικάτων.

Η εφαρμογή του Ν. Χατζηδάκη με τις επεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων επιδιώκει τον έλεγχο και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος με διατάξεις και πρόνοιες που δεν συμβαδίζουν με το καταστατικό της Ένωσης.

– Όμως το εν ισχύ καταστατικό της Ένωσης είναι αποτέλεσμα και συνάμα ο συνδετικός κρίκος των πετυχημένων κινητοποιήσεων ενάντια στην υποβάθμιση των μηχανικών του Δημοσίου στη δεκαετία του ’80 Είναι εκείνο που εξασφάλισε την ομαλή και επιτυχή λειτουργία της Ένωσης και το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να το εφαρμόζει ενάντια στις προβλέψεις του Ν. 4808/2021.

– Η διάταξη περί της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις εκτός των τεχνικών δυσκολιών ,για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας , ακυρώνει τις συλλογικές διαδικασίες και τις εκφυλίζει ενισχύοντας περαιτέρω τα φαινόμενα ανάθεσης και παραγοντισμού. Αντίθετα μόνο η φυσική παρουσία των μελών εξασφαλίζει τον διάλογο και μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων την σύνθεση απόψεων και τελικά αποφάσεις προς το συμφέρον του κλάδου. Το ΔΣ είναι αντίθετο σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και την εκλογική διαδικασία.

– Τέλος το Δ.Σ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την υποχρέωση εγγραφής των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων) που προβλέπει ο Νόμος. Η διάταξη με πρόσχημα την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών επιδιώκει την ηλεκτρονική καταγραφή και φακέλωμα των συνδικάτων τον έλεγχό και την αποδυνάμωσή τους.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα συμπορευθεί με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον αγώνα για την μη εφαρμογή του απαράδεκτου, αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη μέχρι την κατάργησή του.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις