9.3 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Πρωτοχρονιάτικος «πόλεμος» εξωδίκων στην «Καβάλα Oil». Από την 1η Γενάρη, σε επίσχεση εργασίας οι 197 εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας από 1/1/2022 οι εργαζόμενοι μέχρι η εταιρεία να εγγυηθεί την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» προειδοποιεί η εταιρεία. Νέο εξώδικο των εργαζομένων προς την Energean αναμένεται σήμερα. Ανοιχτό και το «μέτωπο» με την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση, με αφορμή τους περί «σκοπούμενης διαρροής υδροθείου» εξωφρενικούς ισχυρισμούς

«Ποδαρικό» στο 2022 με επίσχεση εργασίας από την Πρωτοχρονιά και μέχρι να εγγυηθεί η εταιρεία τους κανόνες υγείας και ασφάλειας στα Πετρέλαια Καβάλας έκαναν 197 εργαζόμενοι της εταιρείας, σχεδόν το σύνολό τους με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων στελεχών της εταιρείας.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Energean τους απάντησε με δικό της εξώδικο, που έφτασε με δικαστικούς κλητήρες στους εργαζόμενους λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Στο εξώδικο η Energean χαρακτηρίζει την επίσχεση παράνομη και καταχρηστική, ισχυρίζεται ότι στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας στις χερσαίες ή στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις των πετρελαίων και προειδοποιεί με απολύσεις, αναφέροντας ότι όσοι δεν προσέλθουν στην εργασία «θα θεωρηθούν ως αδικαιολογήτως και αυθαιρέτως απόντες και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνέπειες». Πρακτικά, η εταιρεία απειλεί να θεωρήσει την επίσχεση των 197 εργαζόμενων ως «οικειοθελή αποχώρηση». Στον ισχυρισμό αυτό οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας απαντούν σήμερα με νέο εξώδικο προς τη διοίκηση της Energean.

Ο πόλεμος εξωδίκων και νομικών ενεργειών μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων, της εταιρείας, αλλά και της αστυνομίας κλιμακώθηκε μετά την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων, έπειτα από μήνυση της εταιρείας περί «παράνομης κατάληψης», όπως αποκαλεί η Energean την επί μήνες τηρούμενη περιφρούρηση ασφαλείας από τους εργαζόμενους, στις 21 Δεκεμβρίου. Η αστυνομική επιχείρησε κατέληξε σε πολύωρη αστυνομική πολιορκία και σε σύλληψη 17 εργαζομένων, ανάμεσά τους και των 7 μελών της διοίκησης του σωματείου. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους, αφού η εισαγγελία Καβάλας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες της αστυνομικής επιχείρησης.

Πηγή αντιπαράθεσης εργαζόμενων και αστυνομίας για την εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων αποτέλεσε και η ανακοίνωση της περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως κατήγγειλε την περασμένη Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, στην οποία ανήκει και το σωματείο των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, στην ανακοίνωση της αστυνομίας για τα επεισόδια διατυπωνόταν ο εξωφρενικός ισχυρισμός ότι οι εργαζόμενοι έκαναν σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου εναντίον των αστυνομικών, υιοθετώντας άκριτα, όπως καταγγέλλουν, τον αντίστοιχο ισχυρισμό της εταιρείας στη μήνυσή της εναντίον τους.

«Εάν είχαν την ελάχιστη ευθιξία αλλά και την πραγματική επίγνωση για τις θανατηφόρες ιδιότητες του υδρόθειου, δεν θα έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει τέτοιες ανακρίβειες και θα καταλάβαιναν το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο έθεσαν τις ζωές όλων», ανέφερε η Ομοσπονδία σε εκτενή ανακοίνωσή της στην οποία τόνιζε ότι εάν είχε γίνει χρήση υδρόθειου και μάλιστα της περιεκτικότητας που διατίθεται στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας θα είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο ΟΛΩΝ στον περιβάλλοντα χώρο. Η ΠΟΕ έχει καλέσει την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση με εξώδικο να ανακαλέσει τον ψευδή ισχυρισμό, τον οποίο μάλιστα διέψευσε και η τοπική ένωση αστυνομικών υπαλλήλων.

Στο εξώδικο αναγγελίας της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν από την Πρωτοχρονιά οι 197 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας συμπυκνώνουν τα προβλήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων που προκύπτουν από την επιλογή της εταιρείας να μειώσει τις θέσεις εργασίας και να αντικαταστήσει μόνιμους και τεχνικά πεπειραμένους εργαζόμενους με εργολαβικούς. «Αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε συνεχόμενα δωδεκάωρα και να έχουμε πλέον εξουθενωθεί σωματικά και ψυχολογικά… Δεν φροντίσατε να γίνει εγκαίρως ο έλεγχος ασφαλών συνθηκών SEVESO, o οποίος έχει να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2019», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι, που καταγγέλλουν την παράκαμψη βασικών κανόνων ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

«Το υδρόθειο αυτήν την στιγμή έχει ανέβει σε ποσοστό 48% όταν στην περίοδο πλήρους λειτουργίας είναι στο 5%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην εγκληματική επιλογή σας να διακόψετε την παροχή φυσικού αερίου», τονίζεται στο εξώδικο, που καταλήγει: «Θα απέχουμε από την εργασία μας έως ότου συμμορφωθείτε με τις επιταγές του Νόμου, του Κανονισμού Εργασίας, του Σχεδίου Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών των Χερσαίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων και του Σχεδίου Εκτακτης Ανάγκης Πυρόσβεσης και Θαλάσσιας Ρύπανσης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων».

Πηγή: efsyn.gr, Γιάννης Κιμπουρόπουλος


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα