13.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Στη… στρατόσφαιρα η ακρίβεια και η κυβερνητική κοροϊδία με την αύξηση των 13 ευρώ στον κατώτατο μισθό

Πρόσφατα

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με το «τσουνάμι» ακρίβειας σε ρεύμα, θέρμανση, νερό, τρόφιμα, είδη βασικής διαβίωσης, με την αύξηση στο κόστος της ενέργειας να επηρεάζει αρνητικά όλες τις άλλες δαπάνες, την ώρα που αναμένονται με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς νέες μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, που θα κυμαίνονται από 20%-40%, γεγονός που θα θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022 (όταν εντός κειμένου κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται μόλις 0,8%), την ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός πληρώνουν ακριβά, και σε χρήμα και σε ανθρώπινες ζωές, την πανδημία, έρχονται η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, περιχαρείς και περήφανοι, να πετάξουν ψίχουλα και εμπαιγμό στους «εξαρτημένους από το μισθό»:

  • Στο ΦΕΚ 6263Β/2021, δημοσίευσαν την υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 0,52 ευρώ την ημέρα, ήτοι 13 ευρώ το μήνα και από 650 ευρώ στα 663 ευρώ, και την αύξηση του κατώτατου ημερομίσθιου κατά 0,58 ευρώ, ήτοι από 29,04 ευρώ στα 29,62 ευρώ.

Με την απόφασή της η κυβέρνηση της ΝΔ, για τη… γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενισχύει την εργασιακή φτώχεια και εμπαίζει όσους και όσες βιαίως φτωχοποιήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, που η ίδια εφάρμοσε και εφαρμόζει, αφού διατηρεί τον κόσμο της δουλειάς σε επίπεδα φτώχειας και την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών «παγωμένη» σε επίπεδα οικονομικής εξαθλίωσης. Πέραν αυτού, ενισχύει και την ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει το λαό και η οποία έχει οδηγήσει σε νεκρούς συμπολίτες μας που προσπάθησαν να ζεσταθούν με φθηνούς και πρόχειρους τρόπους θέρμανσης.

Αποτελεί, δε, τη συνέχεια του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που ποινικοποιεί την απεργία, καταστέλλει τις αντιστάσεις, καταργεί το 8ωρο και μειώνει το εισόδημά των εργαζομένων μέχρι και 35% με τις απλήρωτες υπερωρίες (ένα εισόδημα που επίσης μειώθηκε κατά 6 δισ. ευρώ, την περίοδο 2012-2019, με την δραστική μείωση του κατώτατου μισθού και το «πάγωμά» του στα 584 μεικτά – «υποκατάστατος» 510 ευρώ μεικτά).

Βεβαίως, η κυβερνητική απόφαση δεν είναι ξεκομμένη από το… παρελθόν, καθώς είναι η μνημονιακή συνέχεια  των νόμων Βρούτση – Αχτσιόγλου, πράγμα αναδεικνύει και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν καταργήσει από το 2012 τη διαδικασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, νομοθετώντας τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό Εργασίας, το κράτος δηλαδή.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ, με νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκε το 2012, και στη συνέχεια να αυξάνεται κάθε χρόνο, έπειτα από τη Συλλογική Διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να συγκροτήσουν ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο και να διεκδικήσουν μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με τις σημερινές τους ανάγκες, επίδομα ανεργίας 640 ευρώ το μήνα και για όλους τους μήνες της ανεργίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, μερικής, εκ περιτροπής και ενοικιαζόμενης, δραστική μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, χωρίς περικοπή των αποδοχών και δικαιωμάτων και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου και των επιχειρήσεων, σε αορίστου χρόνου.

Αγώνας για κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη. Να επανέλθουν ο θεσμός των ΣΣΕ και τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν αφαιρεθεί. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των εργαζομένων απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στην ακρίβεια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις