9.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Διαμαρτυρία στην τούρκικη πρεσβεία: Ερωτηματικά για στημένο κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων

To ThePressProject έχει στα χέρια του τη δικογραφία που συστάθηκε μετά τις βίαιες συλλήψεις έξω από την Τούρκικη πρεσβεία. Το υλικό της προανάκρισης και οι εκθέσεις σύλληψης φανερώνουν την παράτυπη διαδικασία που ακολούθησαν οι αστυνομικές αρχές, εξυφαίνοντας ένα στημενό κατηγορητήριο

Αναδημοσίευση από το ThePressProject

Πρόκειται για τις συλλήψεις που έλαβαν χώρα στη συγκέντρωση του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου. Η διαμαρτυρία που έγινε για την αποφυλάκιση του Τούρκου πολιτικού κρατούμενου Αλί Οσμάν Κιοσέ, ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο, τραμπούκικη στάση της αστυνομίας που θα ζήλευε μέχρι και η κυβέρνηση Ερντογάν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι συλληφθέντες, τίθενται ερωτήματα σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκικής πρεσβείας, για την καταστολή.

Παράτυπη διαδικασία προανάκρισης

Οι εκθέσεις σύλληψης φανερώνουν την παραβίαση του μυστικού χαρακτήρα της προανάκρισης, καθώς κατά την συλλογή του αποδεικτικού υλικού και των μαρτυρικών καταθέσεων επιβάλλεται η εξέταση των μαρτύρων κατά μόνας, ενώ απαγορεύεται η μεταξύ τους επικοινωνία. Ωστόσο, το υλικό της προανάκρισης αποδεικνύει πως αυτήγ διεξήχθη συλλογικά, καθώς τουλάχιστον 3 μάρτυρες καταθέτουν ταυτόχρονα στους ίδιους προανακριτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι είναι και αυτοί αστυνομικοί, ενώ και οι εκθέσεις σύλληψης δύο κατηγορουμένων φαίνεται να γίνονται επίσης ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίμαχα ντοκουμέντα, οι εξετάσεις των μαρτύρων αστυνομικών γίνονται συλλογικά στις 3.55μμ. στους ίδιους ανακριτικούς υπαλλήλους.

Ακόμα, από τις παρακάτω εκθέσεις σύλληψης, τις οποίες επίσης δημοσιεύουμε με καλυμμένα τα στοιχεία, προκύπτει ότι και αυτές συχνά γίνονται συλλογικά μεταξύ 6.00μμ-6.10μμ, ενώπιον των ίδιων ανακριτικών υπαλλήλων.

Απόκρυψη των τραυματισμών των συλληφθέντων

Η παράτυπη διαδικασία που ακολούθησαν οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια της προανάκρισης και της σύνταξης εκθέσεων σύλληψης, γεννά περισσότερες σκέψεις αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η δικογραφία φαίνεται να αποσιωπά τους τραυματισμούς σε βάρος συλληφθέντων, οι οποίοι αποδεικνύονται άλλωστε από τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις. Συγκεκριμένα, η ιατρική βεβαίωση-γνωμάτευση που συντάχθηκε για έναν από τους συλληφθέντες μετά τη βίαιη σύλληψή του, αναφέρει ρητά κάταγμα στα πλευρά. Ωστόσο, ο ξυλοδαρμός του ίδιου και των συντρόφων του, πουθενά δεν αναφέρεται στο υλικό που συνέταξαν οι αστυνομικές αρχές.

Αντίθετα οι αστυνομικοί, όπως προκύπτει από το υλικό της προανάκρισης, ισχυρίζονται πως είναι εκείνοι που δέχτηκαν «μπουνιές και κλωτσιές», χτυπήματα «με μανία» στα τζάμια του βαν και τους ίδιους κλπ., στέλνοντας τους συλληφθέντες ως κατηγορούμενους. Ωστόσο, από το ίδιο υλικό προκύπτει πως οι αστυνομικοί που καταγγέλλουν τα παραπάνω, εμφανιζόμενοι ως τάχα θύματα και όχι θύτες, αρνούνται να εξεταστούν από ιατροτροδικαστή (Εικ. 1).

Μία διμοιρία ΥΑΤ, μια ΟΠΚΕ, μια ΔΡΑΣΗ και μία ομάδα μεταγωγών ξυλοκόπησαν και κακοποίησαν 11 ανθρώπους που άνοιξαν ένα πανο σε ένα πεζοδρόμιο και στη συνέχεια τους στέλνουν και κατηγορούμενους. Από το υλικό της δικογραφίας, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως η παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε, θα μπορούσε να ευνοήσει το στήσιμο του κατηγορητηρίου μεταξύ των συναδέλφων αστυνομικών σε βάρος των συλληφθέντων. Οι αστυνομικοί που έπαιρναν τις καταθέσεις στο τμήμα Συντάγματος και οι αστυνομικοί μάρτυρες αποσιώπησαν τους τραυματισμούς, ενώ οι μάρτυρες χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες εκφράσεις και η ιστορία του ενός είναι φωτοτυπία της ιστορίας του άλλου.

Δεν επικαλούμαστε τυπολατρία, αλλά όλα αυτά έχουν περιεχόμενο, το οποίο θεωρούμε πως δικαίως μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για μια ακόμη σκευωρία της ΕΛ.ΑΣ. με θύματα διαδηλωτές.

Παρόμοια Άρθρα