7.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΔΑΠ: Υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους και τη μόνιμη δουλειά. Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε ιδιωτικοποίηση

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η παρακάτω ενημέρωση αφορά την εξέλιξη των ανοικτών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα στο Δήμο:


1. Ζήτημα ΟΕΥ

Ο αποσπασματικός ΟΕΥ του Δήμου δεν “πέρασε” από το υπηρεσιακό συμβούλιο λόγω διάφορων παραλείψεων ειδικοτήτων στις υπηρεσίες, κλπ. Ένα μείζον ζήτημα ήταν και η αποσπασματική αντιμετώπιση του ΟΕΥ(λίγων υπηρεσιών), και όχι η συνολική(όλων), όπου είναι και το σύνηθες που καταθέτουν οι Δήμοι. Από την θέση του o ΣΕΔΑΠ επέμεινε στην συνολική αντιμετώπιση του Ο.Ε.Υ. και τόνισε πως είναι διαχρονικό αίτημά του για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο Δήμος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να επιστρέψει πίσω στο Δήμο το σχέδιο ώστε να διορθωθεί. Εξ αιτίας της εξέλιξης αυτής, ο ΣΕΔΑΠ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά προς όλους, πως ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, έχουν ανάγκη από έναν συνολικό σχεδιασμό του ΟΕΥ, ενός ΟΕΥ σύγχρονου με προοπτική 10ετίας, που θα αγκαλιάζει τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες αυτών, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους, ώστε να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι ανάγκες των δημοτών και όλης της πόλης. Οτιδήποτε άλλο είναι προσχηματικό ώστε να καλύψει τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, που για τους δικούς της λόγους επιμένει σε έναν αποσπασματικό και προβληματικό σχεδιασμό του ΟΕΥ.


2. ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ Χ.Κ. ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως βιώνουμε μία εποχή, όπου αυτός που καταγγέλλει καταλήγει να περνάει πειθαρχικό! Να διώκεται, να αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση ως φαντασιόπληκτος, να απομονώνεται από τα εργασιακά του καθήκοντα, ουσιαστικά να τιμωρείται, διότι τόλμησε να μιλήσει, να αντισταθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνάδελφος εργαζόμενη στο ΠΑΟΔΑΠ, αντιστάθηκε στις υπερβολικές απαιτήσεις του προέδρου ΠΑΟΔΑΠ που υπερέβησαν του θεσμικού του ρόλου, για να υπερασπιστεί τα υπηρεσιακά καθήκοντά της. Μετά από καταγγελία της συναδέλφισσας, το σωματείο ως όφειλε άμεσα κατήγγειλε το γεγονός (υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για σκηνικό έντασης που δημιουργήθηκε για υπηρεσιακό θέμα μεταξύ του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ και της συναδέλφου, όταν της ζητήθηκε προφορικά να παραβεί υπηρεσιακά της καθήκοντα και αρνήθηκε). Με την διάσταση που πήρε το θέμα ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ώστε να γίνει μια έρευνα των γεγονότων, όπου την ανέθεσε στον Γ.Γ. Στην εν λόγω έρευνα κλήθηκε η πρόεδρος του σωματείου να καταθέσει. Κατόπιν αυτών δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για το πόρισμα αυτό αλλά τουναντίον ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ ζητά αποκατάσταση από το σωματείο για την καταγγελία που του είχαμε κάνει τον Αύγουστο, και επικαλείται το πόρισμα της Ε.Δ.Ε.! Σε αίτημά μας προς τον Γ.Γ. για να μας γνωστοποιηθεί το πόρισμα, μας απάντησε μετά από 15 ημέρες, όπου μας παραπέμπει στον Δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι στη διαδικασία του πειθαρχικού προβλέπεται διερευνητική για τους υπαλλήλους βάσει κώδικα! Με λίγα λόγια η έρευνα ήταν φασκελοκουκούλωτα για τα μάτια του κόσμου.

Τονίζουμε εδώ πως το σωματείο θα στηρίζει και θα υπερασπίζεται τα μέλη του σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο. Οι συνάδελφοι ξέρουν πως το σωματείο είναι το σπίτι τους, το καταφύγιό τους και δεν πρόκειται να τους αφήνει ανυπεράσπιστους και εκτεθειμένους. Το συμφέρον και η δύναμή μας είναι η αλληλεγγύη, οφείλουμε να στηρίζουμε όλοι το συνάδελφο που βάλλεται, γιατί τώρα είναι αυτός, αλλά αύριο θα είναι η δική μας η σειρά, αυτό ας μην το ξεχνάμε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ο ΣΕΔΑΠ έχει αποδείξει άλλωστε με την δράση του πως δεν είναι σωματείο-σφραγίδα, είναι στην πρώτη γραμμή να παρεμβαίνει, να καταγγέλλει, να διεκδικεί, να αγωνίζεται με τους εργαζόμενους, να μάχεται για το δίκιο.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ & ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ & ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


3. ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Είναι γεγονός πως είμαστε από τους λίγους Δήμους που με ενώ η μελέτη για τα ΜΑΠ του 2021 και η έγκριση αυτής από τον τεχνικό ασφαλείας, είχε δωθεί από τον Μάρτη του 2021, φτάσαμε στο παραπέντε του ’22, ανακαλύπτοντας γραφειοκρατικά τερτίπια, ώστε να μην προχωρά η μελέτη και τελικώς να μην έχουν δοθεί στους εργαζόμενους τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας για πολλοστή χρονιά. Ο δε Δήμαρχος πρότεινε ως λύση, να πληρώσει σε χρήμα για το ’21 μέσα στο ’21, αντί να δώσει τα ΜΑΠ σε είδος ως οφείλει ως εργοδότης!

Εδώ να τονίσουμε πως στις τακτικές συνεδριάσεις που καλεί το σωματείο την διοίκηση, την γιατρό εργασίας, τον τεχνικό και το δεύτερο σωματείο ΣΕΡΔΑΠ, έχει τονιστεί η ανάγκη για να δοθούν τα ΜΑΠ σε είδος άμεσα και όχι σε χρήμα, όλοι συμφώνησαν σε αυτό, είναι δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του εργοδότη να δίνει έγκαιρα τα ΜΑΠ.

Η όλη διαδικασία αποτελεί μεθόδευση ώστε να εξυπηρετηθούν κάποιοι σκοποί!

Ίδια διαδικασία και για την παροχή του γάλακτος και των ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς. Και ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες πάρθηκε η απόφαση στο ΔΣ των ΠΑΙΣΔΑΠ για να δοθούν σε χρήμα τα χρωστούμενα παλαιοτέρων ετών σε μια μερίδα (και όχι σε όλους) εργαζομένων, ανακαλύπτοντας και πάλι γραφειοκρατικά προβλήματα αναβλήθηκε για το άγνωστο.


4. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ – ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που υπάρχει στην Υπηρεσία Καθαριότητας είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό της ειδικότητας οδηγών, λόγω κινητικότητας, συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, μη αποδοχής της θέσης κλπ. και της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού τη τελευταία δεκαετία. Η κατάσταση αυτή έχει ανοίξει την όρεξη της διοίκησης για την δρομολόγηση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και την αναζήτηση αναδοχής σε εταιρεία για να καλύψει τα κενά. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι το κόστος αυτών των αναθέσεων είναι πολλαπλάσιο από το κόστος μισθοδοσίας για τον ίδιο αριθμό μονίμων εργαζομένων του δήμου.

Η μη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της πόλης και των κατοίκων της παρουσιάζεται ως ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα, που εμφανίζονται ως ανεπαρκείς να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Υπηρεσίας και κατ’ επακόλουθο της πόλης. Στην πραγματικότητα, για την κατάσταση αυτή, οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι που προσπαθούν μέσα σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας να δουλέψουν και αντ’ αυτού το μόνο που εισπράττουν είναι εκτός της απαξίας, η μή πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και των νυχτερινών! Οι ευθύνες της διοίκησης είναι τεράστιες, με τις ενέργειές της οδηγεί στην απαξίωση μιας υπηρεσίας και μάλιστα ανταποδοτικής, επιλέγοντας ως λύση αυτό που και η πολιτική όλων των κυβερνήσεων πρεσβεύει, την παράδοση των υπηρεσιών στους ιδιώτες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ,
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΣΕΙΡΑ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις