10.7 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΑΣ Καισαριανής: Το ΥΠΕΣ συρρικνώνει υπηρεσίες, η Δημοτική Αρχή κάνει τη δουλειά της και η ΔΑΣ αυτοθαυμάζεται!

Πρόσφατα

Το ΥΠΕΣ σε ρόλο «καλόγηρου του μεσαίωνα», βαφτίζει το κρέας ψάρι, για να καλύψει, με τρικ, τα μεγάλα κενά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επί μια δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις,  δημιούργησαν. Εμείς γνωρίζουμε, ότι δεν «κλαίνε», ούτε στεναχωριούνται για τη σημερινή κατάσταση. Είναι μέσα στο σχεδιασμό και τις επιλογές τους. Στο «Επιτελικό» τους κράτος δεν  χωράνε οι κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες και θέλουν να δώσουν σε ιδιωτικές εταιρείες την διοικητική, οικονομική  και ψηφιακή υποστήριξη, γιατί τις θεωρούν «βαρίδια». 

Έτσι, με εγκύκλιό του, το ΥΠΕΣ, στις 3/12/2021, με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» διαπιστώνει ότι «…η εσωτερική διάρθρωση των φορέων […] δεν συνάδει με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της διοικητικής επιστήμης…» και για «…να δημιουργηθούν εύρωστα τμήματα, στελεχωμένα με περισσότερους υπαλλήλους…» πρέπει να γίνει «…συγχώνευση τμημάτων με ομοειδείς αρμοδιότητες…» για να έχουμε «…καλύτερο συντονισμό μεταξύ των λιγότερων πλέον οργανικών μονάδων…». Μας προκαλεί όμως ανησυχία, το γεγονός ότι στο δήμο μας, ενώ γίνεται πολύ συζήτηση,  με κλειστές τις πόρτες, σχετικά με νέα τροποποίηση του ΟΕΥ, κανένας εργαζόμενος δεν γνωρίζει τις προθέσεις τους. Κινούνται με την κρυψίνοια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που στο τέλος της θητείας της, έφερε έναν ΟΕΥ που είναι σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Γίνεται πλέον κατανοητό σ’ όλους ότι θέλουν υπηρεσίες που απλά θα διεκπεραιώνουν τους διαγωνισμούς, που θα αναθέτουν εργασίες και θα ελέγχουν την τήρηση των συμβάσεων με τους ιδιώτες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η κάλυψη των τρεχουσών, αλλά πάγιων και διαρκών αναγκών, με συμβασιούχους, η «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, όπου στελεχώνονται υπηρεσίες, που χρειάζεται το «Επιτελικό Κράτος» και αποψιλώνονται οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί τον πρόλογο ενός «μαύρου» επιλόγου, όπου στο κράτος θα μείνουν οι υπηρεσίες που είναι ασύμφορες για τους ιδιώτες, όπως ωμά είχε ομολογήσει μνημονιακός Υπουργός Εσωτερικών! Μόνο που κανένας δε λέει ότι, το «μάρμαρο» και την ταλαιπωρία, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες. 

Το καμπανάκι έχει σημάνει προ πολλού, ο σχεδιασμός τους είναι προφανής, οι δήμαρχοι είναι απλοί διεκπεραιωτές και τα πράγματα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Οι συνεχείς αναθέσεις, και στο δήμο μας, παράλληλων και αλλότριων καθηκόντων, σε εργαζόμενους, και η ομολογημένη βούληση όλων των κυβερνήσεων για διεύρυνση των αντικειμένων απασχόλησης και μετατροπής τους σε πολυεργαλεία, αποκαλύπτουν τις αληθινές τους προθέσεις και σκιαγραφούν το μελλοντικό τοπίο! Η πλειοψηφία όμως του σωματείου μας, όπως και της ΠΟΕ-ΟΤΑ κινούνται με αργές ταχύτητες και δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το «τσουνάμι» που έρχεται από τις τεκτονικές διεργασίες που συντελούνται την τελευταία δεκαετία. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι «έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μας», δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να υπερασπίσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία και το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η ΔΑΣ στη γενική συνέλευση του σωματείο μας, στις 16/12/2021, παρουσίασε όλα τα πεπραγμένα της ρόδινα. Ήταν ικανοποιημένη από έναν απολογισμό της δράσης των προηγούμενων τεσσερισήμισι χρόνων, που περιορίστηκε μόνο σε κάποιες συναντήσεις με τη δημοτική αρχή και σε κάποιες ανακοινώσεις και δεν μας είπε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στη φύλαξη δεν μπορούν να πληρωθούν τις υπερωρίες και να πάρουν τα ρεπό τους τους. Οι περισσότεροι συμβασιούχοι δουλεύουν χωρίς να παίρνουν τα προβλεπόμενα από τις ΣΣΕ, μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα ή να παίρνουν το μισό γάλα, όπως γίνεται στους παιδικούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι στο πράσινο τρέχουν και δεν φτάνουν. Στο δημαρχείο και στο ΚΕΠ ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία βάρεσαν κόκκινο. Το Πνευματικό Κέντρο «αδειάζει» για να χωρέσει η ΚΟΙΝΣΕΠ.

Για να μην μιλήσουμε για το μισό της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, όπου η ΔΑΣ χειροκροτούσε όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Συναίνεσε να γίνουν μόνο 14 προσλήψεις με την 3Κ/2018 και όχι 65 που προτείναμε εμείς. Υπερασπίστηκε έναν ΟΕΥ που δεν έγινε κανένας διάλογος με τους εργαζόμενους και που προέβλεπε αντεργατικές διατάξεις για την υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού. Ανέχτηκε να μην πληρώνονται τακτικά οι υπερωρίες και να καταστρατηγηθεί η απόφαση του σωματείου, που εφαρμόζονταν για  πάνω από 20 χρόνια, ότι δηλ πρέπει να πληρώνονται εντός διμήνου.

Και το κυριότερο είναι ότι, με το πρόσχημα της πανδημίας, δεν έγινε καμία γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πώς θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και πώς θα αντιδράσουν στον αυταρχισμό της διοίκησης. Έτσι ο κάθε εργαζόμενος ένιωθε μόνος του και ανυπεράσπιστος, με αποτέλεσμα να επιλέγονται ατομικές επιλογές και άλλοι να συνταξιοδοτούνται πρόωρα, άλλοι να θέλουν να φύγουν με την κινητικότητα και άλλοι να μην μιλάνε!

Αν λοιπόν ο απολογισμός αυτός είναι θετικός τότε και οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και κυρίως δείχνει ότι έχουμε παραδοθεί και αρκούμαστε στο λίγο και το μίζερο και όχι σε μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. 

Αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση αυτή, και αν δεν πάρουμε, όλοι μας, την υπόθεση στα χέρια μας, ενόψει και των αρχαιρεσιών του σωματείου, στις 13 Ιανουαρίου, και δεν αποδοκιμάσουμε τη δράση της πλειοψηφίας του σωματείου, ενισχύοντας την αγωνιστική, αυτόνομη και διεκδικητική φωνή της ΕΑΣ, τότε θα είμαστε όλοι παρατηρητές ενός δυσοίωνος μέλλοντος που, με τη στάση μας, επισπεύδουμε. 


20-10-2021
Από την ΕΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις