17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

META-OTA: Για τις οδηγίες συρρίκνωσης των υπηρεσιών ΟΤΑ από το υπουργείο Εσωτερικών

Πρόσφατα

Το ΥΠΕΣ σε ρόλο «καλόγηρου του μεσαίωνα», βαφτίζει το κρέας ψάρι, για να καλύψει, με τρικ, τα μεγάλα κενά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επί μια δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις, δημιούργησαν. Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν «κλαίνε», ούτε στεναχωριούνται για τη σημερινή κατάσταση. Είναι μέσα στο σχεδιασμό και τις επιλογές τους. Στο «Επιτελικό» τους κράτος δεν χωράνε οι κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες και θέλουν να δώσουν σε ιδιωτικές εταιρείες την διοικητική, οικονομική και ψηφιακή υποστήριξη, γιατί τις θεωρούν «βαρίδια».

Έτσι, με εγκύκλιό του, το ΥΠΕΣ, στις 3/12/2021, με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» διαπιστώνει ότι «…η εσωτερική διάρθρωση των φορέων […] δεν συνάδει με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της διοικητικής επιστήμης…» και για «…να δημιουργηθούν εύρωστα τμήματα, στελεχωμένα με περισσότερους υπαλλήλους…» πρέπει να γίνει «…συγχώνευση τμημάτων με ομοειδείς αρμοδιότητες…» για να έχουμε «…καλύτερο συντονισμό μεταξύ των λιγότερων πλέον οργανικών μονάδων…».

Γίνεται πλέον κατανοητό σ’ όλους ότι θέλουν υπηρεσίες που απλά θα διεκπεραιώνουν τους διαγωνισμούς, που θα αναθέτουν εργασίες και θα ελέγχουν την τήρηση των συμβάσεων με τους ιδιώτες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η κάλυψη των τρεχουσών αλλά και πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβασιούχους, η «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, όπου στελεχώνονται υπηρεσίες, που χρειάζεται το «Επιτελικό Κράτος» και αποψιλώνονται οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελούν τον πρόλογο ενός «μαύρου» επιλόγου, όπου στο κράτος θα μείνουν οι υπηρεσίες που είναι ασύμφορες για τους ιδιώτες, όπως ωμά είχε ομολογήσει μνημονιακός Υπουργός Εσωτερικών! Μόνο που κανένας δε λέει ότι, το «μάρμαρο» και την ταλαιπωρία, θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες.

Το καμπανάκι έχει σημάνει προ πολλού, ο σχεδιασμός τους είναι προφανής, οι δήμαρχοι θεωρούνται πλέον απλοί διεκπεραιωτές και τα πράγματα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Οι συνεχείς αναθέσεις, σε εργαζόμενους, παράλληλων και αλλότριων καθηκόντων και η ομολογημένη βούληση όλων των κυβερνήσεων για διεύρυνση των αντικειμένων απασχόλησης και μετατροπής τους σε πολυεργαλεία, αποκαλύπτουν τις αληθινές τους προθέσεις και σκιαγραφούν το μελλοντικό τοπίο! Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ κινείται με αργές ταχύτητες και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το «τσουνάμι» που έρχεται από τις τεκτονικές διεργασίες που συντελούνται την τελευταία δεκαετία. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι «έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μας», δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να υπερασπίσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία και το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αρκείται στο να εκδίδει καμιά ανακοίνωση, να πραγματοποιεί καμιά συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και η πλειοψηφία να ασχολείται μόνο με την αναπαραγωγή των μηχανισμών και των συσχετισμών και να «πανηγυρίζει» για τις επιτυχίες της!

Αν δεν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση αυτή, και αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, σε κάθε δήμο και σε κάθε σωματείο, ενόψει και των συλλογικών διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των σωματείων, που έχουν ξεκινήσει από 1/12/2021 και θα ολοκληρωθούν με το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 3-6/5/2022, τότε θα είμαστε όλοι παρατηρητές ενός δυσοίωνος μέλλοντος που, με τη στάση μας, επισπεύδουμε.


19-12-2021
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις