8.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

Γαλλογερμανικό «όχι» στα ταξίδια με τεστ PCR. Αυξάνονται τα κρούσματα καθημερινά

Πρόσφατα

Γαλλία και Γερμανία δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τη γραμμή Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας ζητώντας από όλους τους ταξιδιώτες- και τους εμβολιασμένους- την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR για την είσοδο στις χώρες.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία παρακολουθεί στενά και αξιολογεί την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, αλλά δεν σχεδιάζει να λάβει μέτρα που περιορίζουν υπερβολικά την ελευθερία μετακίνησης εντός της ΕΕ. Ο πρόδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι είναι αντίθετος με τα υποχρεωτικά τεστ για ταξίδια εντός της ΕΕ «επειδή είμαστε προσκολλημένοι στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας στο συγκεκριμένο θέμα. «Η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη είναι σημαντική», πρόσθεσε.

Η ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει το συντονισμό των ταξιδιωτικών κανόνων για τη μετακίνηση ανάμεσα στα κράτη μέλη της, ακόμη και όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν διαφορετικούς περιορισμούς για την καταπολέμηση της Όμικρον. Επίσης η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί μία ενιαία γραμμή στην Ε.Ε. όσον αφορά στο πόσο θα διαρκεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», τόνισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό επέτρεψε τα ταξίδια χωρίς προβλήματα στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να προστατεύσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Είναι καλύτερα να κάνουμε όλοι το ίδιο όσο το δυνατόν περισσότερο», συνέχισε.

Επίσης, σε συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού στους ταξιδιώτες της ΕΕ, ζητώντας μια ενιαία προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη. «Με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, έχουμε μια καλή ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε. «Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή λύση», είπε.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, ο οποίος υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευθεί η προθυμία των ατόμων να εμβολιάζονται, εφόσον δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμνολίαστων στα ταξίδια.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την είσοδο στη χώρα από τη Βρετανία μόνο σε όσους έχουν σοβαρό λόγο να ταξιδέψουν ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Ένα νέο μοριακό τεστ PCR ειδικά για την Όμικρον ανέπτυξαν ερευνητές του JRC της ΕΕ

Την ίδια ώρ αεπιστήμονες του Κοινού Κέντρων Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν γρήγορα μια μοριακή μέθοδο ανίχνευσης ειδικά για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Το JRC κάλεσε τα εργαστήρια από όλο τον κόσμο να επιβεβαιώσουν σε κλινικά δείγματα (in vivo) την αξιοπιστία του νέου τεστ που ονομάστηκε OmMet.

Η μέθοδος ανίχνευσης βασίζεται στην ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική RT-qPCR. Η αρχική αξιολόγηση του τεστ με τη χρήση υπολογιστών και βιοπληροφορικής (in silico) έδειξε ότι μπορεί να “πιάσει” με επιτυχία την Όμικρον. Το τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μοριακά τεστ τύπου RT-PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο).

Το JRC ανακοίνωσε ότι αμέσως κατέστησε διαθέσιμο το νέο τεστ στην ΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στον χρόνο, όσον αφορά τον περιορισμό της Όμικρον.

Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως

Στα 273.237.321 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 φθάνουν τα 5.353.127.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worldometers, 245.306.190 περιστατικά έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Από τα 22.578.004 ενεργά περιστατικά το 99,6% έχουν ήπια συμπτώματα και το 0,4% είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 51.435.652 και οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στους 824.520. Ακολουθούν η Ινδία με 34.726.049 θετικά περιστατικά και 476.869 απώλειες ζωών, η Βραζιλία με 22.204.941 κρούσματα και 617.521 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 11.097.851 λοιμώξεις και 146.937 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους αφού προσβλήθηκαν με COVID-19, και η Ρωσία με 10.131.646 κρούσματα και 294.024 θανάτους.

Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν και Ισπανία είναι οι χώρες που συμπληρώνουν τη θλιβερή δεκάδα παγκοσμίως σε κρούσματα κορονοϊού.


Με πληροφορίες από euronews

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις