Με τους 158 ψήφους από την κυβερνητική πλειοψηφία (με την ψήφο του ανεξάρτητου, πρώην βουλευτή της, Κωνσταντίνο Μπογδάνο), έναντι 142 κατά από την αντιπολίτευση, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022. Ισχυρή πλειοψηφία καταγράφηκε στις δαπάνες του Εθνικής Άμυνας, τις οποίες υπερψήφισαν 191 βουλευτές (υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και από την ανεξάρτητη βουλευτή, Κωνσταντίνα Αδάμου), ενώ καταψήφισαν 109 βουλευτές. Ευρύτερη πλειοψηφία καταγράφηκε και στα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με 263 «ναι» και «37» όχι», ενώ τα έξοδα της προεδρίας της κυβέρνησης υπερψηφίστηκαν με 160 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά.
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση ΝΔ έφερε και ψήφισε έναν ακόμα αντιλαϊκό – αντικοινωνικό προϋπολογισμό, μέσα από τον οποίο προβλέπονται, για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, μέτρα και ρυθμίσεις που εντείνουν την άνιση διανομή και αναδιανομή εισοδήματος, ενώ ενισχύονται ποικιλοτρόπως τα κέρδη κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών ομίλων. Ιδιαίτερα ανάλγητες είναι οι περικοπές κοινωνικών δαπανών (υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού κ.λπ.), ενώ αυξάνονται οι επιχορηγήσεις προς ιδιώτες («εθνικούς» και ξένους επενδυτές), παράλληλα με τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων τομέων της δημόσιας περιουσίας. Ειδικότερα, προβλέπονται:
-
Αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δισ. ευρώ (7,5%)
-
Μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Υγεία! Ωμά και κυνικά η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού προαναγγέλλει μάλιστα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας!
-
200 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα ήδη πενιχρά επιδόματά ανεργίας
-
Οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 850 εκατ. ευρώ (-3%).
-
1,1 δισ. ευρώ λιγότερα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει πιο εντατικά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης!
-
Νέες φοροελαφρύνσεις και ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο, αφού η κυβέρνηση μειώνει κατά 2% τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και κατά 50% τη φορολογία από τη συγκέντρωση κεφαλαίου!
-
Καθήλωση των εκπαιδευτικών δαπανών, για μια ακόμη χρονιά, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!
Ακρίβεια: Τα μέτρα «μόνο για Δεκέμβρη» του Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και σήμερα το απόγευμα, από βήματος Βουλής, πούλησε «χάντρες και καθρεπτάκια στους ιθαγενείς», με μέτρα – ασπιρίνες, διάρκειας ενός μηνός (Δεκέμβρης), που ανακοίνωσε ότι θα πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στην ακρίβεια και το «κύμα» ανατιμήσεων που έχει ενσκήψουν σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες που έχει για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και του λαού, επανέλαβετον ισχυρισμό ότι είναι διεθνές πρόβλημα λόγω της αύξησης των τιμών στην Ενέργεια.
Κι αυτό, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα βλέπουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να τινάζεται «στον αέρα», που με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται η καταλήστευση του εισοδήματος των «εξαρτημένων από το μισθό» και των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα η αξιοπρεπής διαβίωση, η θέρμανση, το ρεύμα, το νερό, η τροφή, οι μετακινήσεις και το δικαίωμα στη μόρφωση και στη διασκέδαση να είναι πολυτέλεια.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει:
▬ πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά,
▬ αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο
▬ κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί πως ήδη ο επίσημος πληθωρισμός για το Νοέμβρη έφτασε το 4,8% και οι αυξήσεις σε βασικά ήδη διατροφής ξεπερνούν το 20%, με την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος να φτάνει το 80% (η οποία αύξηση, φυσικά, μετακυλίεται στα άλλα προϊόντα). Η αύξηση της φορολογίας, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο των τιμών και ιδιαίτερα των βασικών ειδών και την καθήλωση των μισθών, φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια.
Ανατροπή της κυβερνητικής αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής
Ο μόνος δρόμος; Αυτός του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τα «success stories» (γιατί αυτές είναι πραγματικές επιτυχίες) των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων, σε Efood, COSCO κ.λπ., αλλά και των φοιτητών που στάθηκαν όρθιοι απέναντι στις αντιλαϊκές, αντεργατικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές, στάθηκαν όρθιοι απέναντι στην καταστολή απέδειξαν ένα πράγμα: ότι όλα κατακτιούνται, πως είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος, αυτός της ελπιδοφόρας προοπτικής για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, την κοινωνία, το λαό, με ενωτικούς αγώνες, την αλληλεγγύη και την κοινωνία ως «συμπαραστάτες».
Στο πλαίσιο αυτό, ενώνουμε τις φωνές αντίστασης και διεκδίκησης κάθε εργαζόμενης, κάθε εργαζόμενου και οργανώνουμε την αντεπίθεση, και παλεύουμε:
-
ενάντια στις αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, στο ολοκληρωτικό κράτος που οικοδομεί και υπέρ της προστασίας των δημοκρατικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
-
ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας και των κοινωνικών υπηρεσιών
-
για την ανατροπή – κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη – μαζική εργατική απειθαρχία.Η απεργία και τα συνδικάτα είναι υπόθεση των εργαζομένων, όχι του κράτους και της εργοδοσίας
-
για αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα
-
για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα για όλους και για όλες
-
για μείωση του ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα, με προοπτική το 30ωρο για όλους και για όλες χωρίς μείωση αποδοχών
-
δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών, με μείωση της έμμεσης φορολογίας, καθώς της φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων,
-
δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, κατάργηση φορολογικών προνομίων
-
για λεφτά για τις κοινωνικές και τις λαϊκές ανάγκες, κι όχι για εξοπλισμούς
-
ενάντια στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου
-
ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στις απειλές του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.