3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω παραλλαγής Όμικρον

Μπροστά στην απειλή της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα που παίρνουν προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση, ιδίως εν όψει της γιορτινής περιόδου με τις αυξημένες κοινωνικές δραστηριότητες και συναθροίσεις. Παράλληλα, μεταξύ τους οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα προορισμού, καθιστώντας ανεπαρκές το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πρόσφατα

Γαλλία
Με 2.000 πολίτες στις ΜΕΘ και παραπάνω από 42,000 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο, η Γαλλία αποφάσισε δια στόματος του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, να κλείσει τα νυχτερινά μαγαζιά για 4 βδομάδες. Επιπλέον, αναμένεται να μειωθεί το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι απαραίτητο για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τα δημόσια ΜΜΜ και για την είσοδο σε εστιατόρια.

Γερμανία
Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι “το 5ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να καθυστερήσει αλλά όχι να αποτραπεί”. Η χώρα προετοιμάζεται για επιδείνωση της κατάστασης, ενώ ήδη από την προηγούμενη βδομάδα ακυρώθηκαν και έκλεισαν όλα τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα. Παράλληλα, έχει απαγορευτεί η πώληση πυροτεχνημάτων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στο σύστημα υγείας με τυχόν τραυματισμούς. Σήμερα Σάββατο, στη Γερμανία καταγράφηκαν 42.000 κρούσματα, έναντι 50.000 την Παρασκευή.

Ιρλανδία
Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός Μιχαΐλ Μάρτιν δήλωσε ότι η παραλλαγή ‘Ομικρον μεταδίδεται πολύ επιθετικά και ο ρυθμός μετάδοσης αναμένεται να ξεπεράσει τα προηγούμενα δεδομένα. Με το ένα τρίτο των μολύνσεων να οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα σύμφωνα με τα οποία, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν με το 50% της πληρότητάς τους ενώ γίνονται πολύ έντονες συστάσεις να κλείνουν τα εστιατόρια, τα νυχτερινά μαγαζιά, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι στις 20.00 το βράδυ.

Ολλανδία
Στην Ολλανδία, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων μια βδομάδα νωρίτερα, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά που πωλούν μη βασικά είδη θα παραμένουν κλειστά από τις 5 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν ως τις 14 Γενάρη. Το σύστημα υγείας της Ολλανδίας βρίσκεται υπό κατάρρευση και έχει αποφασιστεί η αναβολή όλων των τακτικών χειρουργείων μέχρι να απελευθερωθούν κλίνες στις ΜΕΘ.

Δανία
Με τον αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε το προήγουμενο 24ωρο και σύμφωνα με το οποίο τα νεά κρούσματα έφτασαν τις 11.000, η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε το κλείσιμο των θεάτρων, των μουσείων, των σινεμά και όλων των κλειστών χώρων για δημόσιες συγκεντρώσεις. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,  δήλωσε: «Σε χρόνο ρεκόρ, άλλαξαν και πάλι οι κανόνες του παιχνιδιού».

Πορτογαλία
Η χώρα έχει επιβάλει την υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι απαραίτητα για την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια, τουριστικές εγκαταστάσεις και κέντρα εκδηλώσεων. Αρνητικό rapid τεστ ή PCR τεστ είναι απαραίτητο για την είσοδο σε υγειονομικά κέντρα, σε νυχτερινά μαγαζιά, σε μπαρ, σε αθλητικές εκδηλώσεις και σε μεγάλες εκδηλώσεις χωρίς προκαθορισμένο αριθμό θέσεων. Η τηλεργασία συστήνεται παντού όπου είναι εφικτή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έχει αυξήσει τα ταξιδιωτικά περιοριστκά μέτρα για την υποδοχή ταξιδιωτών από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα οποία η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν επαρκεί για την είσοδο στη χώρα προορισμού και χρειάζεται συνοδευτικά η επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών ή PCR test με ισχύ 72ώρες.


Πηγή: ThePressProject

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις