8.5 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Σύνταγμα: Όχι στον ταξικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Αγώνας για την ανατροπή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής

Πρόσφατα

Στο Σύνταγμα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία, με το πανεργατικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Πέμπτης, καταδίκασαν τον νέο ταξικό προϋπολογισμό, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, μείωση της φορολογίας. Στο κάλεσμά του το ΜΕΤΑ, σημείωνε:

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο εντείνουν την επίθεση και προκαλούν τον κόσμο της δουλειάς κάθε μέρα, κάθε ώρα!

Η κυβέρνηση πουλάει «χάντρες και καθρεπτάκια» στους ιθαγενείς, με τα μέτρα – ασπιρίνες που παίρνει για την ακρίβεια που έχει ενσκήψει σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, την ίδια ώρα, που με ευθύνη της, συνεχίζεται η καταλήστευση του εισοδήματος των «εξαρτημένων από το μισθό» και των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα η αξιοπρεπής διαβίωση, η θέρμανση, το ρεύμα, το νερό, η τροφή, οι μετακινήσεις και το δικαίωμα στη μόρφωση και στη διασκέδαση να είναι πολυτέλεια.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ, η χώρα παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ΜΕΘ δεν επαρκούν και τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης αλλά και της αναστολής εργασίας χιλιάδων υγειονομικών.

Η ίδια εικόνα κυριαρχεί και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει διά πυρός και σιδήρου την αξιολόγηση προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, να αποσείσει την ευθύνη της ενιαίας κρατικής χρηματοδότησης και να τα μετατρέψει σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκης κατοχυρώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία κι ασυδοσία, ελαστικοποιεί πέρα από τα ανθρώπινα όρια τη ζωή των εργαζομένων και αποδιαρθρώνει το εναπομείναν εργατικό δίκαιο. Για να γίνουν πράξη όλα αυτά επιχειρεί να αδρανοποιήσει τα σωματεία, να καταργήσει συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, την εργατική πάλη, τις απεργίες, τις συλλογικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση έναν ακόμα αντιλαϊκό – αντικοινωνικό προϋπολογισμό, που προβλέπει:

  • Αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δις ευρώ (7,5%)

  • Μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Υγεία! Ωμά και κυνικά η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού προαναγγέλλει μάλιστα 600 εκατ. ευρώ λιγότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

  • 200 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα ήδη πενιχρά επιδόματά ανεργίας

  • Οικονομική ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία περικόπτοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 850 εκατ. ευρώ (-3%).

  • 1,1δις ευρώ λιγότερα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει πιο εντατικά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης!

  • Νέες φοροελαφρύνσεις και ασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο αφού η κυβέρνηση μειώνει κατά 2% τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και κατά 50% τη φορολογία από τη συγκέντρωση κεφαλαίου!

  • Καθήλωση των εκπαιδευτικών δαπανών, για μια ακόμη χρονιά, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Απέναντι σε μιας τέτοιας έντασης επίθεση απαιτείται ανάλογη απάντηση από το συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΜΕΤΑ από τις αρχές Οκτώβρη προτείνει συνεχώς στις συνδικαλιστικές οργανώσεις την κήρυξη πανεργατικής απεργίας, με τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας και ενημέρωσης των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε σε όλα τα επίπεδα για να αποφασιστεί από τα Συνδικάτα, έστω και τώρα, ο αναγκαίος αγωνιστικός σχεδιασμός, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Διεκδικούμε:

  • Ανατροπή – κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη – Μαζική εργατική απειθαρχία – Η απεργία και τα συνδικάτα είναι υπόθεση των εργαζομένων, όχι του κράτους και της εργοδοσίας

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες. Άρση των αναστολών εργασίας και επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους

  • Μείωση του ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα, με προοπτική το 30ωρο για όλους/ες χωρίς μείωση αποδοχών

  • Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της «αξιολόγησης», που οδηγεί στη διάλυση της εκπαίδευσης και όλου το δημόσιου τομέα και στην ιδιωτικοποίησή τους

  • Λεφτά για τις κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες – Όχι για εξοπλισμούς.

  • Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2022.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις