13.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΠΟΠΟΚΠ: Κατάπτυστο το ν/σ Χατζηδάκη για ΕΦΚΑ. Επιχειρείται η τοποθέτηση ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν το ξεπούλημά της με την παρουσίαση νέου κατάπτυστου νομοσχεδίου –αφού για πρώτη φορά επιχειρείται η τοποθέτηση ιδιωτών (!) σε διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο–, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουν θεσμική υπόσταση και νομιμοποίηση στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Με θράσος και υποκρισία ισχυρίζονται ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, που η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και όλες οι προηγούμενες δημιούργησαν. Αυτοί που κόπτονται για την ταχεία απονομή των συντάξεων, είναι οι ίδιοι που υποβάθμισαν διαχρονικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, θέσπισαν προκλητικά «εθνική» σύνταξη πτωχοκομείου, λήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία – τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Αφού πρώτα ο υπουργός Εργασίας τοποθέτησε project manager στον ΕΦΚΑ και στη συνέχεια ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων, ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση (ΤΕΚΑ) και έδωσε το τηλεφωνικό κέντρο στους ιδιώτες πληρώνοντας 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έρχεται τώρα να τοποθετήσει σε επιτελικές θέσεις «στελέχη από την αγορά» ανοίγοντας πεδία κερδοφορίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου, ενώ η τεράστια ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων δίνεται βορά στην «ανάπτυξη» των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού.

Παράλληλα, ανακοινώνει την επιτάχυνση των διαδικασιών των πειθαρχικών διώξεων, την ανάθεσή τους σε υπαλλήλους άλλων υπουργείων και την κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση πρόσληψης 500 εργαζομένων –εάν κι εφόσον υλοποιηθεί, δεδομένου ότι οι προηγούμενες 186 προσλήψεις ακόμα εκκρεμούν…– είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ πολλαπλάσιοι συνάδελφοί μας. Ταυτόχρονα θέλει να προωθήσει την «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους και μισθούς πολλών διαφορετικών ταχυτήτων.

Από την άλλη μεριά, οι εργασιακές συνθήκες που βιώνουμε, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα με την τραγική έλλειψη προσωπικού, στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων, με τις καταργήσεις διευθύνσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του οργανογράμματος-«λεπίδι», χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα, την πολυνομία, την ελλιπή θέρμανση και καθαριότητα στους χώρους εργασίας και εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων πολιτών, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της Διοίκησης. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η Διοίκηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους, δίχως να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ασφάλειά μας.

Συνάδελφοι,

Υπό συνθήκες κλιμακούμενης αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακής εξαθλίωσης εντός των χώρων του ΕΦΚΑ, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε από κοινού σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Ομοσπονδιών του χώρου έπειτα από πρόσκληση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό δράσεων που θα στοχεύουν στην ακύρωση των σχεδιασμών τους να καταργηθεί περαιτέρω ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων εντός του Γενάρη 2022.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι και άνεργοι, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και επιδοματούχοι, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Δημόσιο Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Έξω οι ιδιώτες από την Κοινωνική Ασφάλιση.

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής – Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ – Ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής, για την ακώλυτη παροχή υπηρεσιών προς ασφαλισμένους, συνταξιούχους και επιδοματούχους – Ενιαιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων & ηλεκτρονικών εφαρμογών για την άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.

  • Κανονισμούς Ασφάλισης, Συντάξεων και Παροχών, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, συνταξιούχων και επιδοματούχων.

  • Πραγματικές επεμβάσεις προνοιακής πολιτικής στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όχι στο πλαίσιο της κοινωνικής φιλανθρωπίας, αλλά κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που γεννούν οι διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές – Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις