6.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΔΥΔΕ: Ναι στον εμβολιασμό. Όχι στην υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα

Πρόσφατα

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ και στα ΠΡΟΣΤΙΜΑ που ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ την ΑΠΟΣΥΡΣΗ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ από τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ της ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΥΓΕΙΑΣ!

ΑΓΩΝΑΣ για ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΕΣΥ – ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ- ΣΟΒΑΡΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, συνεχίζει τη μετακύλιση των πολιτικών της ευθυνών, για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», στους πολίτες. Αυτή τη φορά, το «εξιλαστήριο θύμα» είναι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, στους οποίους επέβαλε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού απειλώντας με το τιμωρητικό και εκβιαστικό πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα, στην περίπτωση που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021.

Πρόκειται για ένα «μέτρο» αντισυνταγματικό και αυταρχικό που οδηγεί σε έμμεσο εξαναγκασμό σε ιατρικές πράξεις υπερβαίνοντας το συνταγματικά επιτρεπόμενο περιορισμό ατομικών δικαιωμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπό τις προϋποθέσεις της αναγκαιότητας, αναλογικότητας, και προσφορότητας, κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Σύμβαση Οβιέδο, άρθρο 5 παρ. 1) που έχει κυρωθεί από την ελληνική έννομη τάξη (Ν. 2619/1998), του Συντάγματος (α. 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 7 παρ. 2), του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005). Είναι δε προσχηματικό και ταξικά μεροληπτικό, αφού ουσιαστικά επιβάλλει υποχρεωτικότητα μόνο στα φτωχότερα στρώματα, και όσους/ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν το μηνιαίο πρόστιμο μη εμβολιασμού.

Για το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων είναι ξεκάθαρο πως προσπαθεί να δημιουργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό», για να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβερνητικής διαχείρισης για την «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών, για την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της κυβέρνησης, αλλά και για την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ με τις αναγκαίες ΜΕΘ, εξοπλισμό, κλίνες και υγειονομικό προσωπικό ώστε σε περίοδο πανδημίας να καλύπτονται οι ιατρικές ανάγκες νοσηλείας όλων των πολιτών. Τούτο άλλωστε, δηλαδή η εξασφάλιση επαρκών δομών περίθαλψης, αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους.

Αποτελεί ωμό εμπαιγμό ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το ποσό από το τιμωρητικό πρόστιμο θα διατίθενται για τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς τα δύο χρόνια της πανδημίας άλλο αποδεικνύουν: το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται κάθε χρόνο και περισσότερο, όπως εξάλλου προβλέπεται και για το 2022, με βάση το νέο προϋπολογισμό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το επόμενο έτος μειώνονται κατά 52% οι δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μπορούσε να στηρίξει την πρόληψη, την ενημέρωση, την παρακολούθηση και την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας δεν δίστασε πριν λίγο καιρό να δηλώσει ότι εάν είχαμε φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ τώρα θα είχαμε «πετάξει εκατομμύρια»!

Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό σύστημα υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ πράττει ακριβώς τα αντίθετα. Αντί για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, συνεχίζει τις «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και την προώθηση του σχεδίου της για το «νέο ΕΣΥ», την επέκταση δηλαδή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιεί την πανδημία για να δημιουργεί το έδαφος για απολύσεις, διαθεσιμότητα κλπ, θα όφειλε πρωτίστως να εξασφαλίσει δωρεάν μαζικά τεστ, που εγκληματικά κατήργησε, να επιβάλει στους εργοδότες να τηρούν τη νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια και τα αναγκαία μέτρα και πρωτόκολλα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Εξακολουθεί μάλιστα να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή του συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, σε όλες τις βαθμίδες, όπου καταγράφονται συνεχώς κρούσματα σε μαθητές κ.λπ.

Είναι αυτές οι αντιφάσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης, αλλά και η μεροληπτική διαχείριση των πολιτών (που ήταν καταφανής με τη μνημειώδη δήλωση Σκέρτσου ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μπορούν να διασπείρουν τον κορωνοϊό»), οι οποίες τροφοδοτούν ανορθολογικές αντιλήψεις και θεωρίες συνωμοσίας και καλλιεργούν δυσπιστία ως προς τον απαραίτητο εμβολισμό της κοινωνίας.

Το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για το τιμωρητικό πρόστιμο και τη στοχοποίηση των πολιτών και την καλεί να πράξει αυτό που οφείλει και αποτελεί το μόνο τρόπο για να ξεπεραστεί η οξύτατη υγειονομική κρίση: αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικά δωρεάν τεστ, πλατιά καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού άτομο το άτομο με γιατρούς του ΕΣΥ ώστε να εξασφαλιστεί η εμβολιαστική προσπάθεια με την ενημερωμένη συναίνεση των πολιτών.

Τέλος, καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και ενάντια στον αυταρχισμό και στα πρόστιμα.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις