17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΣΒΕΟΔ: Διεκδικήσεις και αγώνες που «τρέχουν» και παλεύουμε μέσα από το σωματείο μας

Πρόσφατα

Mr DIM (Γλυφάδα): Η συναδέλφισσα διανομέας που εργαζόταν στο Mr DIΜ, προσέφυγε με καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ διεκδικώντας το επίδομα χρήσης και συντήρησης 15% , βενζίνες, καταβολή δώρων και δεδουλευμένα. Ο εργοδότης είχε τόσο θράσος που στην τριημερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ παραδέχτηκε πως «είχανε συμφωνήσει να μην πληρώνει τα νόμιμα». Γλίτωσε το πρόστιμο του ΣΕΠΕ και κατέβαλλε τα χρήματα στη συνάδελφο. Ο κάθε mr DIM, καλό είναι να σταματούν την καραμέλα της συμφωνίας, γιατί πρόκειται περί καθαρού εκβιασμού

Pizza Domino’s Αγ. Παρασκευής: Την Τρίτη 14/09, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση σε τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας Pizza Domino’s, με αφορμή την απόλυση του συναδέλφου διανομέα Γιώργου Φ. Μοιράστηκε ένα κείμενο και έγινε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα με τους συναδέλφους. Ο συνάδελφος έχει καταθέσει αγωγή για άκυρη απόλυση και η ημερομηνία της είχε οριστεί για 6 Οκτώβρη 2021. Τελικά η εταιρεία ζήτησε αναβολή. Η υπόθεση παίρνει για 2η φορά αναβολή (την πρώτη φορά λόγω λοκ ντάουν). Κανείς μας δεν χάνει το κουράγιο του άλλωστε «η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της είναι γλυκός.»

The Lobby Boy (Πετρούπολη): «Τον Αύγουστο του 2021 το κατάστημα καφέ «The Lobby Boy» στο Ίλιον απολύει όλους τους διανομείς, αναθέτοντας τη διανομή των προϊόντων του σε εταιρίες πλατφόρμες. Ο λόγος: η συνάδελφος και μέλος μας Μυρτώ Ζ. μαζί και με άλλους συναδέλφους στο κατάστημα είχαν καταφέρει να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, την ώρα που στα συνοικιακά καταστήματα το καθεστώς της υποδηλωμένης εργασίας είναι νόμος και ο ν.4611/2019 δεν εφαρμόζεται. Ο εργοδότης δεν ήθελε να αποδεχτεί την αύξηση του μισθολογικού κόστους που επέφεραν τα αιτήματα των εργαζομένων και σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τις προϋπάρχουσες εργασιακές συνθήκες του καταστήματος απέλυσε όποιον εργαζόμενο τόλμησε να ζητήσει τα νόμιμα. Η συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για άκυρη και εκδικητική απόλυση. Στην τριμερή που ακολούθησε δικαιώθηκε. Το σκεπτικό της επιθεώρησης ήταν απλό: Η Μυρτώ ως μέλος του ΔΣ του ΣΒΕΟΔ έχει συνδικαλιστική ασυλία και ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να της προσφέρει εργασία ακόμη και σε άλλο πόστο. Αντ’ αυτού όμως προτίμησε να ξεφορτωθεί την “ενοχλητική” συνδικαλίστρια. Η συνάδελφος προχώρησε σε αγωγή διεκδικώντας την επαναπρόσληψή της στο κατάστημα, η οποία θα εξεταστεί στις 25/1/2021.

TAS COURIER (Πολύγωνο): Συνάδελφος ταχυμεταφορέας/κούριερ, έπειτα από ένα χρόνο εργασίας, απολύθηκε από την TAS COURIER, μια μέρα μετά την απεργία του ΣΒΕΟΔ στις 8 Οκτώβρη 2020. Ο συνάδελφος κατέθεσε αγωγή για επαναπρόσληψη και δεδουλευμένα. Η αγωγή είχε οριστεί για 14 Οκτώβρη όμως η εργοδοσία ζήτησε και πήρε αναβολή. a Ψητοπωλείο «Ο Πρόεδρος» Red alert έχει σημάνει για τον Β. Τσαρουχά (ψητοπωλεία «Ο Πρόεδρος»). Στις 5 Οκτώβρη 2021 είχε οριστεί η δικάσιμο για την ποινική δίωξη του ΔΣ του σωματείου το 2018. Η μήνυση είχε ασκηθεί από τον Β. Τσαρουχά που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Η δίκη αναβλήθηκε για 7 Ιούνη 2022 και η έδρα επέβαλλε πρόστιμο στον απόντα μηνυτή.

Coffee island (Καµίνια): Δικαίωση και καταβολή δεδουλευμένων, εξόδων κίνησης και του επιδόματος χρήσης και συντήρησης (15%) για τη συναδέλφισσα διανομέα στο coffee island στα Καμίνια. Αρχές Σεπτέμβρη 2021 προσέφυγε στο ΣΕΠΕ Πειραιά για όλα τα παραπάνω. Μετά από δύο αναβολές, τέλη Σεπτεμβρίου, η εργοδοσία τακτοποίησε τις οφειλές της και η συνάδελφος δικαιώθηκε.

Ψητοπωλείο «Ο Πρόεδρος» Μελίσσια: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον τσακώσανε… Ακόμα μία συνάδελφος διανομέας στο ψητοπωλείο «Ο Πρόεδρος» στα Μελίσσια προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ, για δεδουλευμένα, δώρα, έξοδα κίνησης και το επίδομα χρήσης και συντήρησης (τουλάχιστον 15%). Η σταγόνα ξεχείλισε όταν απειλήθηκε με απόλυση επειδή διεκδικούσε τα δικαιώματά της. Η συνάδελφος ήρθε στο σωματείο και προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ. Στις 16 Δεκέμβρη είναι η τριμερή συνάντηση, ενώ o εργοδότης έχει πάρει μία αναβολή.

Goody’s Αγ. Θωµά: Πέντε συνάδελφοι διανομείς προχώρησαν σε καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ για δεδουλευμένα. Ο εργοδότης προτίμησε να έρθει σε συμφωνία με τους συνάδελφους πριν την τριμερή και να καταβάλλει τα δεδουλευμένα σε δόσεις. Οι συνάδελφοι πρόσφεραν και οικονομική βοήθεια στο σωματείο.


Από το νέο τεύχος του περιοδικού «Στο Ρελαντί», που εκδίδει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το τεύχος σε μορφή pdf.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις