ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ…
•Καμία αντίδραση από τις τοπικές αρχές για το αιολικό πάρκο στον Λίβα
•Όλα υπό άκρα μυστικότητα
•Ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Βραχίονας» δηλώνει: «Να ξεσηκωθούμε και να σταματήσουμε αυτό που γίνεται στο πανέμορφο νησί μας»
•Γ. Αρμένης: «Είναι υποχρέωση του Δήμου και της Περιφέρειας να πάρουν θέση»
•Τι απαντά η εταιρεία μετά τα δημοσιεύματα της «ΗΜΕΡΑΣ»
Προβληματισμένη, ανήσυχη και ανήμπορη να αντιδράσει αισθάνεται η ζακυνθινή κοινωνία σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος «Βραχιώνας», πολύ κοντά στον ΧΥΤΥ.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (4 Δεκεμβρίου) κατέπλευσε στο νησί οχηματαγωγό πλοίο που μετέφερε φορτηγά οχήματα φορτωμένα με εξαρτήματα των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το αιολικό πάρκο.
Και ενώ η Κέρκυρα τους έδιωξε νύχτα και δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους, εν μέσω κορωνοϊού, “μπούκαραν” στην Κεφαλονιά και τώρα ήρθε η σειρά της Ζακύνθου!
Η πρώτη ανεμογεννήτρια τοποθετείται στον Λίβα στο Βραχίωνα, προφανώς σε νοικιασμένα ιδιωτικά χωράφια (χρυσές δουλειές στα ορεινά), αφού η Ζάκυνθος από την εποχή των Βενετών δεν έχει ούτε στρέμμα δημόσιο.
Η νυχτερινή επιχείρηση, ήταν πολύ μελετημένη, αφού σε όλο αυτό συμμετείχε ακόμη και «παντόφλα» φέρι μποτ, το οποίο έφτασε μέσα στη νύχτα στο λιμάνι, λες και είχαμε πόλεμο.
Όλα υπό άκρα μυστικότητα!
Προφανώς, επειδή τα συμφέροντα (τα οποία διατηρούν και κυβερνητικές άκρες) φοβούνται τις αντιδράσεις τις τοπικής κοινωνίας…
Στο πρόσφατο παρελθόν τόσο στη γειτονική μας Κεφαλονιά όσο και στην Κέρκυρα κάποιοι έδωσαν αγώνα για να μην τοποθετηθούν. Και στην Κέρκυρα η κοινωνία απέτρεψε την τοποθέτηση που είχε σχεδιαστεί για το βουνό Παντοκράτορας.
Στη Ζάκυνθο όλα γίνονται
Ουδείς υπεύθυνος σε αυτό τον τόπο αντέδρασε. Ο δήμος κοιμάται αιωνίως. Οι εγκρίσεις σαφώς πάρθηκαν με γνωστούς τρόπους… Οι υπογραφές επί αείμνηστου Νιοτόπουλου ξέραμε ότι δεν έπεφταν…
Η Ζάκυνθος, είναι ένα αμιγώς τουριστικό νησί.Έχει πολλές χιλιάδες πτήσεις και σαφώς πολύ χαμηλά βουνά αφού η ψηλότερη κορυφή του Βραχίωνα μετά βίας φθάνει στα 800 μέτρα. Τώρα, μας κουβάλησαν και τα «φάσκελα της ανοιχτής παλάμης» για να μας ομορφαίνουν παραπάνω.
Κανένα τουριστικό νησί με τόσο χαμηλό ύψος βουνών, δεν έχει δεχτεί αυτά τα πράγματα.
Ποιος θα διασφαλίσει ότι η περιοχή δεν θα μετατραπεί σε νεκροταφείο;
Γιατί οι τοπικές αρχές -πέραν της συζήτησης που έγινε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση που κατατέθηκε από παράταξη – δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα;
Η δημοτική αρχή συμφωνεί με την επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή;
Υπενθυμίζουμε πάντως για όσους θα δείξουν όψιμο ενδιαφέρον ότι στην περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί ο πρώτος αιολικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 2,4 MW.
Προς το παρόν πάντως, και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο οι τοπικές αρχές εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις αποφεύγουν να αναλάβουν την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού, για κάτι που εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί και επισήμως, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν σε νησιά όπως η Κέρκυρα και η Λευκάδα, υπήρξε αντίδραση των τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει παρόμοιο έργο.
Ενημέρωση
Η εφημερίδα μας, από την πρώτη στιγμή, είχε ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τα συγκεκριμένα σχέδια, με αφορμή την συζήτηση που είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν. Από τότε μέχρι και σήμερα, ουδείς ενδιαφέρθηκε για το τι πρόκειται να γίνει στον τόπο μας, υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση μία σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τους περιβαλλοντικούς όρους και ενδεχόμενους κινδύνους έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα οποία είχε απαντήσει ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου.
Τα «καυτά» ερωτήματα
Στην επερώτηση τους, μεταξύ άλλων οι περιφερειακοί σύμβουλο, ανέφεραν: «Το Αιολικό Πάρκο στην Ζάκυνθο χωροθετείται στην ίδια περιοχή που έχει χωροθετηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεν έχει έρθει σε γνώση η συζήτηση στο Π.Σ., ελέω του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφισε η ΝΔ την άνοιξη και δίνει τη δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης, όπως εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ξενοδοχειακών μονάδων σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές «Natura», κάνει τυπική διαδικασία την αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων, παραδίδει σε ιδιώτες την επιτήρηση των εργασιών εγκατάστασης και της λειτουργίας τους. (…) Επερωτάται η κ Περιφερειάρχης:
•Ενημερώθηκε για τους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης εγκατάστασης;
•Συνοδεύουν την εγκατάσταση τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ή θα έχουμε τις ίδιες επιπτώσεις με πλημμυρικά φαινόμενα όπως στην Κεφαλονιά;
•Πως θα προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις από τα έργα αυτά;
•Θα μπει φραγμός στην ασυδοσία και τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τους ιδιώτες με το νέο fast track νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ;
•Πως συσχετίζεται η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στον ίδιο χώρο που προορίζεται για την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ;
•Πως εξασφαλίζεται η προστασία της Υγείας και των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής;»
Ποια η θέση των τοπικών αρχών;
Μετά από τα παραπάνω, οι τοπικές αρχές δεν πήραν ξεκάθαρη θέση παρά το γεγονός ότι τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Κέρκυρα κατά το παρελθόν είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο» Γιώργος Αρμένης καλεί τη δημοτική αρχή να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο έργο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Είναι υποχρέωση του Δήμου να πάρει θέση για τα γεγονότα. Εκπλαγήκαμε όλοι. Η πλειοψηφία των Ζακυνθινών είναι υπέρ βεβαίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά αυτές θα πρέπει να τοποθετούνται στη βάση ενός γενικότερου σχεδιασμού. Τρεις ανεμογεννήτριες στον Λίβα τι ακριβώς θα προσφέρουν; Πολύ φοβάμαι ότι είναι μια κίνηση ενταγμένη μέσα σε ένα πλαίσιο επένδυσης χωρίς να προσφέρει τίποτα. Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει ζητήσει να παρουσιαστεί αυτή η μελέτη στη Ζακυνθινή κοινωνία και θα έπρεπε να έχουμε θέση και λόγο. Δεν είναι μόνο υποχρέωση του Δήμου μας, αλλά και της Περιφέρειας. Πρέπει να παρουσιαστεί και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο ευρύτερος σχεδιασμός. Είναι ένα γενικότερο πολιτικό θέμα. Πάμε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, άρα θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για να ξέρουμε και να γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις αυτές είναι προς όφελος της οικονομίας, των Ζακυνθινών και βεβαίως να ξέρουμε όλο πλαίσιο της επένδυσης. Να απαντηθούν ερωτήματα για την σκοπιμότητα, της ΜΠΕ, τι διάρκεια της επένδυσης και τι άλλο θα ακολουθήσει. Θα είναι αυτές οι τρεις; Όλα αυτά πρέπει να είναι γνωστά στη Ζακυνθινή κοινωνία και στους εκπροσώπους της. Ο Δήμαρχος θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να το είχε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γιώργος Μάργαρης, αναφέρει: «Η επένδυση αυτή κινείται προς την πράσινη ανάπτυξη που είναι ζητούμενο γενικά και στη χώρα μας και παγκοσμίως. Υποθέτουμε ότι θα τηρηθούν ή τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί νόμοι. Έχουν δοθεί οι κατάλληλες άδειες, προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και εφόσον μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση ή κάποια αντίθετη άποψη ως προς τη συγκεκριμένη επένδυση».
Σταύρος Σκιαδόπουλος – Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Βραχίονας»
«Πρόκειται για μια ακόμα οικολογική καταστροφή. Κάποιοι θεωρούν ότι η ανεμογεννήτρια είναι λιγότερο καταστροφική από τον λιγνίτη. Δεν είναι λιγότερο. Θα δούμε ένα αιολικό πάρκο σε ένα νησί το οποίο ο άνεμος δεν είναι και τόσο σπουδαίος… για να μπορέσουμε να πούμε ότι αυτά θα λειτουργήσουν προς όφελος του νησιού μας; Θα πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε και να προστατέψουμε αυτό το όμορφο νησί. Όσο πάει και υποβαθμίζεται ο Βραχίονας και βλέπουμε ότι εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή με τα σκουπίδια, έρχεται να προστεθεί ένα αιολικό πάρκο που θα μας δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον πάρα πολλά προβλήματα. Εύχομαι όλοι οι Ζακυνθινοί να το σκεφτούμε πολύ καλά και να ξεσηκωθούμε και να σταματήσουμε αυτό που γίνεται στο πανέμορφο νησί μας».
Οι κάτοικοι του Κατασταρίου δήλωσαν στην «ΗΜΕΡΑ»…
Νίκος Βούτος
«Στη Βόρεια Ελλάδα έχει αρκετές ανεμογεννήτριες. Πηγαίνω συχνά για κυνήγι από τον θόρυβο, θα έχουμε θέμα, γιατί επηρεάζει τη θήρα. Το αν θα φέρει όφελος στο νησί θα φανεί στο μέλλον»
Διονύσιος Πυριόχος
«Οι ανεμογεννήτριες θα φέρουν περιβαλλοντική καταστροφή. Στην περιοχή είναι και ο ΧΥΤΥ και δημιουργείται μία πολύ κακή εικόνα. Έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οπτικά είναι άσχημο. Δεν είμαι ειδικός, αλλά θα είναι μεγάλο πλήγμα και θα υποστούν τις συνέπειες οι επόμενες γενιές».
Διονύσης Ρένεσης
«Δεν συμφωνώ. Μετά τα σκουπίδια, θα είναι μια νέα περιβαλλοντική καταστροφή».
Διονύσης Βούτος
«Πρώτα από όλα είναι λίγες και δεύτερον, σε τι ωφελούν; Μας έφεραν τα σκουπίδια, έφεραν και τις ανεμογεννήτριες».
Γιάννης Πλαρινός
«Είναι μία ακόμα οικολογική καταστροφή. Τώρα θα έχουμε και τις ανεμογεννήτριες πάνω από τα κεφάλια μας. Ας είναι καλά ο Υπουργός Ανάπτυξης».
H ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Από τον κ. Γεωργούλη, ο οποίος μας συστήθηκε ως διαχειριστής και εταίρος της ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε – Παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, Τ. Καβαλιεράτου 7, Κηφισιά, ΑΦΜ 800460645 ΔΟΥ Κηφισιάς, λάβαμε την παρακάτω επιστολή.
“Με αφορμή δημοσιεύματα στο τύπο για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση «Λίβα» στη Ζάκυνθο η εταιρεία «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε» μέτοχοι της οποίας είναι ιδιώτες, γνωστοποιεί τα παρακάτω :
–Μετά την υπό αριθμό Δ6/Φ1/οικ. 4754/ 09-03-2006 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης «Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων για λήψη αδειών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά Κεφαλονιά – Ζάκυνθο – Λευκάδα – Ιθάκη» χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε.» Άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ (09-07-2013) καθώς και η από 27.7.2021 Άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 2,4MW (3 μικρές μηχανές των 0,8MW η κάθε μία με πυλώνα 60 μέτρων και διάμετρο 53 μέτρων) στη θέση «Λίβας» των Δ.Ε. Ελατίων και Αλυκών του Δήμου Ζακύνθου, από την Αδειοδοτούσα Αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
–Ο αιολικός σταθμός θα παράγει καθαρή ενέργεια 7.700.000kWh ετησίως ενώ θα αποφεύγονται εκλύσεις 6.500 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, καλύπτοντας τις ανάγκες 2.500 νοικοκυριών και θα τοποθετήσει τη Ζάκυνθο στο χάρτη των πράσινων νησιών της Ελλάδας.
–Η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού γίνεται σε χώρο όπου δεν είναι δυνατή άλλη χρήση λόγω γειτνίασης με το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ζακύνθου στην θέση «Λίβας».
–Η κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού δημιουργεί θέσεις εργασίας στη τοπική κοινωνία και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.
–Από τη λειτουργία του αιολικού σταθμού θα αποδίδεται στη τοπική κοινωνία το 3% του εσόδου από τη παραγόμενη ενέργεια.
–Ενισχύεται η ενεργειακή αυτονομία του νησιού στη περίπτωση προβλημάτων της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα.
–Όλες οι ενέργειες της εταιρείας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και μεταφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού, σε μη τουριστική περίοδο, γίνονται σε συνεννόηση με τις αρχές με μοναδικό γνώμονα τη μη επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας (διέλευση οχημάτων, διακοπή κυκλοφορίας, συνωστισμός στο λιμάνι κ.α)
Για την εταιρεία.”
Η αλήθεια είναι πως, ο διαχειριστής και εταίρος, αρχικά επικοινώνησε μαζί μας μέσω του προσωπικού του email και χωρίς υπογραφή – σφραγίδα της εταιρίας (προχειρότητα που μας έβαλε σε υποψίες) έστειλε την παραπάνω ανακοίνωση.
Ακολούθως ζητήσαμε επιπλέον στοιχεία, φοβούμενοι, για μη έγκυρο email της εταιρίας (αφού δεν έχει εταιρικό mail) που κατά τα άλλα κάνει σοβαρές επενδύσεις στο νησάκι μας!
Στη συνέχεια λάβαμε δεύτερο email στο οποίο ο κ. Γεωργούλης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι νόμιμος εκπρόσωπος και ένας εκ των εταίρων είναι ο κος Σιετής Θεόδωρος.
Διαπιστώσεις και απορίες από την επιστολή του κ. Γεωργούλη
1. Αποφάσεις γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις, φέρουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Κοινώς, των εντεταλμένων υπαλλήλων του κράτους, με εντολή του σημερινού κράτους και χωρίς καμία έγκριση των γηγενών – ιθαγενών. Κοινώς, κακώς – οι πολίτες – ψηφίζουμε δημοτικές και περιφερειακές αρχές διότι η αποκεντρωμένη τις διαγράφει και αποφασίζει μόνη της!
Το κυρίαρχο ερώτημα των συμπολιτών μας παραμένει! Αφού και στην Κέρκυρα είχαν παρθεί αποφάσεις τοποθέτησης από την αποκεντρωμένη, γιατί ουδείς τολμάει να τοποθετήσει τους σύγχρονους ανεμόμυλους; Γιατί όχι στην Λευκάδα; Τι παίζει και πως μοιράζει την πίτα το κράτος με εταιρίες που φροντίζουν την ανάπτυξη στα νησιά μας, με έδρες στην Κηφισιά;;;
2. Τη Ζάκυνθο στο στερέωμα των πράσινων νησιών, κ. Γεωργούλη, δεν θα την τοποθετήσει η ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε – Παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, διότι δεν είναι Μεγαλόπολη, ούτε Πτολεμαΐδα. Η Ζάκυνθος έχει Θαλάσσιο Πάρκο και είναι πράσινο νησί, διότι οι κάτοικοί της έχουν δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα για να προστατεύουν την φύση. Καταπράσινο και πανέμορφο μάλιστα! Αλήθεια, δόθηκε καμία σημασία στους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα λειτουργίας του Θαλάσσιου Πάρκου για αυτή την πράσινη ανάπτυξη των ανεμόμυλων; Οι νόμοι εκείνοι, ξερίζωσαν οικογένειες και διέλυσαν ζωές… αλλά τι σημασία έχει μπροστά στις επενδύσεις των ασκών του Αιόλου;
3. Χαιρόμαστε που μάθατε που πέφτει ο Λίβας και που θα βάλουμε τα σκουπίδια μας! Αλλιώς δεν θα ξέρατε που πέφτει το Γύρι… Η θέση αυτή του Λίβα, είναι μεγάλη ευκολία, διότι στη Ζάκυνθο από τα χρόνια της ενετοκρατίας, βρέθηκαν ιδιοκτήτες με χιλιάδες στρέμματα χωρίς συμβόλαια… Θα έχετε ακούσει την γνωστή ιστορία του Εμίρη και των 15.000 στρεμμάτων που κατέληξε σε φιάσκο; Κι εκείνη στα ορεινά ήταν, που δεν υπήρχε καμία προκοπή και σήμερα, ευτυχώς που ήρθατε, για να τα αξιοποιήσετε. Πρέπει να σας πούμε και ευχαριστώ! Έτσι λοιπόν, νύχτα και κρυφά, ήρθε και ο Εμίρης με τις παράκτιες εταιρίες του (όχι από την Κηφισιά) να μας δώσει τα φώτα του πολιτισμού και να ανεβάσει το νησί μας στα σύννεφα! Με το συμπάθιο, αλλά οι θύμησες είναι ολόιδιες και ισάξιες! Το μόνο που λείπει είναι να σας προσφέρουν οι Γυριώτες ένα κατσίκι να το φάτε στην υγειά μας!
4. Θέσεις εργασίας! Το γνωστό παραμύθι! Που; Στην Κηφισιά ή στην έδρα των κατασκευαστών των ανεμόμυλων στην Γερμανία; Αν είχατε διάθεση για κοινωνικό έργο, θέσεις εργασίας, εταιρική κοινωνική ευθύνη, κοινωνική ασπίδα, θα έπρεπε να έχετε έρθει με παρρησία, να ενταχθείτε στο κοινωνικό γίνεσθαι, να μιλήσετε και να διαβουλευτείτε με τους Ζακυνθινούς “κοινωνικούς εταίρους σας”, να πείσετε για τα επιχειρήματά σας και να δημιουργήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης, με ειλικρίνεια και ευθύτητα για τον Δυτικό Ανεμο Ζακύνθου. Ελάτε στις πλατείες και στην χειμερινή μας ερημιά, να σας φιλοξενήσουμε και να μας αναλύσετε το αφήγημα σας!
5. Το 3%, μας θυμίζει εκείνο το μεγαλύτερο ακόμη ποσοστό, που θα αποδίδεται στις κοινωνίες από την Γέφυρα ΑΕ του Ρίου – Αντιρρίου, την Αττική Οδό, το Αεροδρόμιο, την Ολυμπία Οδό, τις εταιρίες που θα βρουν πετρέλαιο στο Ιόνιο κλπ κλπ…. Αυτά τα καθρεφτάκια είναι αξιόλογα αλλά για ιθαγενείς, όχι ντόπιους του 2022! Αφήστε λοιπόν τα ποσοστά που θα αποδίδετε, όπως θέλετε και ορίζουν οι εξισώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης, αποσβέσεων, λειτουργικών εξόδων, συντηρήσεων κλπ κλπ κλπ… Ωστόσο, κι έτσι να είναι, μήπως είναι χρήσιμο να μας το αναλύσετε σε ποσά; Όπως πολύ ωραία μας αναλύεται τα kWh και το CO2 ;
Να ανακοινώσετε στον Ζακυνθινό λαό, πόσα θα δίνετε το χρόνο και σε ποιο ταμείο θα πέσουν… Στο Δήμο; Στο Θαλάσσιο Πάρκο; Στην Περιφέρεια; Που;;; Και αν χρεοκοπήσετε, ποιος θα μαζέψει τους “τενεκέδες” από τα βουνά;
6. Η αυτονομία του νησιού δεν ενισχύεται και ειδικά σε περίπτωση διασύνδεσης. Το νησί έχει δύο κόμβους, τόσο με την Κεφαλλονιά, όσο και με την Πελοπόννησο. Το έλυσαν άλλοι πριν από εσάς. Τώρα, αν εννοείτε, ότι, θα κοπεί η σύνδεση με την Κεφαλλονιά και με την Ηλεία και εμείς θα έχουμε ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες… τότε ή εγώ δεν καταλαβαίνω ή κάποιος ειδικός επιστήμονας θα σκίσει τα πτυχία του. Θέλετε να μας πείτε, θα αποθηκεύετε την ηλεκτρική ενέργεια στη Ζάκυνθο σε συσσωρευτές και θα την έχετε σε ετοιμότητα, όταν μείνει το νησί από ρεύμα κατακαλόκαιρα; Πείτε το με δικά σας λόγια…. Κάτι θα καταλάβουμε. Εκτός και υπάρχει νέα τεχνολογία η οποία θα πνεύσει με τον ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ε.Ε!!!
7. Σαφώς, σε ζητήματα μεταφοράς του τεράστιου ανεμόμυλου, έχετε απόλυτο δίκιο. Ο μόνος που γνώριζε την άφιξή σας στη Ζάκυνθο ήταν το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία, για να προβλέψουν για την τάξη και την ασφάλεια. Έτσι γίνεται στα απολυταρχικά καθεστώτα. Τώρα αν είχαμε και στρατόπεδο, θα ήταν ενημερωμένος και ο στρατός! Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, ούτε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου γνωρίζει ή υπέγραψε κάτι, ούτε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης ήξερε κάτι ή υπέγραψε κάτι, ούτε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε οι κοινωνικοί φορείς, ούτε τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν έχετε κανέναν εντεταλμένο στο νησί!
Γιατί άραγε; Αφού ο σκοπός σας είναι κοινωφελής και ήρθατε για λειτούργημα!
Διαψεύστε τους παραπάνω, αν λένε ψέματα.
Το μεγάλα ερωτήματα αιωρούνται
Γιατί η Κέρκυρα, από την εποχή που περιφερειάρχης ήταν ο Σπύρος Σπύρου, δεν δέχτηκε πότε της Ανεμογεννήτριες μέχρι σήμερα; Επειδή είναι τουριστικό νησί ή επειδή έχει βουλευτές και παράγοντες που παρεμβαίνουν ή επειδή εκεί δεν φυσάει Δυτικός Ανεμος ΕΕ;;;
Η Κεφαλλονιά την πάτησε διότι η πρώην περιφερειακή αυτοδιοίκηση είχε τους λόγους της να τοποθετηθούν οι ανεμόμυλοι των εκατό μέτρων στην πατρίδα του Οδυσσέα.
Η Λευκάδα αν και δεν χρειάζεται παντόφλα να μεταφέρει τα φτερά, δεν μπήκε καν στο παιχνίδι….
Η Ζάκυνθος, γιατί;;;
Δεκέμβριος 2021
Σπ. Καμπιώτης
Πηγή: imerazante.gr