9.2 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, 6/12, 1μμ. | Προτάσεις μελών

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 6/12 

Συναδέλφισσες/φοι,

Βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας και η συνεχής υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αλλά και η συνεχής έκπτωση των δικαιωμάτων τους, τείνουν να διαμορφώσουν ένα καθεστώς κανονικότητας. Τα αντεργατικά νομοσχέδια Χατζηδάκη, οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, αλλά και η υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας και παιδείας από τους δημόσιους φορείς, οδηγούν τον κόσμο της εργασίας σε μια πραγματική δυστοπία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έχουν ήδη στο “βιογραφικό” τους δώδεκα χρόνια συνεχών μισθολογικών μειώσεων που εγκαινιάστηκαν από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Γι’ αυτούς δε, που έχουν αρνητική διαφορά από την διετία του κλεισίματος, οι μειώσεις των μισθών τους συνεχίζονται ακόμα και τώρα. Το κλίμα επιβαρύνεται  περισσότερο από την απουσία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Να σημειωθεί ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων, εξαιτίας των διαφορετικών μισθολογίων. Για τους δημοσιογράφους έχουν ήδη υπογραφεί δύο ΚΥΑ και ετοιμάζεται μια τρίτη. Ο καλλιτεχνικός κλάδος επίσης θα δει βελτιώσεις μέσω της ΚΥΑ που θα υπογραφεί. Φυσικά και συναινούμε με την βελτίωση της εργασιακής θέσης των συναδέλφων και δεν έχουμε καμιά ανταγωνιστική οπτική. Εκεί όμως που εκφράζουμε την αντίθεσή μας είναι οι υπέρογκοι μισθοί των στελεχών της διοίκησης (νόμος Λιβανίου), σε εποχές που ισχύουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Σε αυτό το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΕΡΤ, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για να καταλήξουμε σε μια ΣΣΕ. Από την αρχή οι κωλυσιεργίες της διοίκησης έκαναν φανερό ότι αυτή δε θέλει να υπογράψει σύμβαση με ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις. Η τελευταία πρότασή της για την οποία θα κληθούμε να ψηφίσουμε στην συνέλευση της Δευτέρας 6/12, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας. Με όσα θετικά και αν υπάρχουν στην εν λόγω πρόταση (άδειες, ωράρια, βρεφονηπιακό επίδομα, κλπ), δεν υπάρχει η παραμικρή μισθολογική αύξηση (μόνο κάτι επιδοματικά ψίχουλα σε κάποιες ειδικότητες).

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την απόρριψη της πρότασης της διοίκησης.

Ζητάμε να λυθεί το θέμα με τις μνημονιακές απαγορεύσεις, όπως μπόρεσε και λύθηκε για τα στελέχη της επιχείρησης (μέσα σε δέκα μέρες βρήκαν λύση). Άρα είναι εφικτή η έξοδός μας από το ενιαίο μισθολόγιο, αρκεί να εφαρμοστεί η αντίστοιχη πολιτική βούληση που απαιτείται.

Προτείνουμε κλιμακούμενες στάσεις εργασίας για να ασκηθεί πίεση τόσο στη διοίκηση όσο και στην κυβέρνηση, για να:

      • υπογραφεί ΣΣΕ με καλύτερους όρους για όλους τους εργαζόμενους.

      • δοθούν ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις.

Η συμμετοχή όλων στην συνέλευση τη Δευτέρα 6/12, είναι αναγκαία,  για να παρθούν αποφάσεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των πιέσεων προς τη διοίκηση.


ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΜΠΟΡΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρόμοια Άρθρα